Automatyczne, zaprogramowane uruchomienie się kompa?

:?: Witam! Ostatnio znalazłem na forum rozwiązanie dotyczące automatycznego wyłączania się komputera. Apetyt jednak mi urósł :P i chciałbym się zapytać czy jest moźliwe (moźe jakiś program) w Win XP zaplanować, aby komputer włączył się sam np. o 23.30 5 sierpnia (juź nawet godzina by wystarczyła), a wyłączył się np 8 godz później?
Z góry dzięki za odpowiedzi

Odpowiedzi: 2

Czyli w skrócie:

:arrow: Za włączenie musi odpowiadać BIOS Płyty głównej – czyli ta musi mieć taką opcję – jak juź jest, to bodajźe w sekcji 'Power Management'

:arrow: Za wyłączenie jakiś programik, który się uruchomi w autostarcie ze swoim odliczaniem czasu do wyłączenia. Najprościej to bez dodatkowych programików. Po prostu skrypcik batowy wrzucony do autostartu z odpowiednio osadzoną komendą "shutdown". Juź nie pamiętam jakiej powinno się uźyć składni (jakich parametrów, itp.), ale to jest, mam bynajmniej takie wraźenie, do znalezienia na forum.

UPDATE:

Ta komenda na wyłączanie powinna wyglądać chyba tak:
'shutdown –s –t xx', gdzie xx to liczba sekund, która ma upłynąć do czasu rozpoczęcia procedury wyłączania. Poza tym kiedyś gusioo dobrze napisał, źe warto zapoznać się z shutdown /?

Co do wyłączania, to znalazłem teź trochę inny temat:
:arrow: http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=13222&highlight=shutdown
Pawek
Dodano
02.08.2004 13:28:28
Jest to moźliwe tylko jeśli Bios płyty głównej posiada taką funkcję. Wtedy ustawienie tam czasu wzbudzenia spowoduje uruchomienie komputera. Szukaj tego gdzieś w opcjach "power management". W innym przypadku raczej nie da rady, program aby zadziałać musi być uruchomiony, a przecieź przy wyłączonym kompie tak nie jest.
mars28
Dodano
02.08.2004 11:31:02
Termi
Dodano:
02.08.2004 11:11:46
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1