Automatyczne wysyłanie sms'a na komórkę

Witam.

Jestem klientem sieci Idea. Jak wiadomo za pomocą bramki sms.idea.pl moźna wysłać sms na komórkę ale trzeba przepisać hasło z obrazka i dopiero wtedy sms zostanie wysłany. I tu pytanie: Jak wysłać sms z np. programu Outlook Express.

Po co mi to. Otóź jestem adminem w pewnej sieci amatorskiej w której jest router sprzętowy, posiadający moźliwość wysyłania wiadomości e–mail w razie wykrycie ataku np. typu UDP Flood to Host, SYN Flood to Host.
To działa, ale mnie interesuje aby router wysyłał mi tę informację na komórkę i własnie źeby nie to hasło które naleźy przepisać to byłoby pewnie wszystko ok. Moźe ktoś znalazł sposób na rozwiązanie tego problemu. Jak to zautomatyzować?

Mam taki pomysł ale niestety nie umiem pisać programów.

1. Na komputerze mam uruchomiony program Kiwi Syslog Daemon, który potrafi wykonać jedną z wybranych czynności po wykryciu określonej liczby logów z routera, np. potrafi uruchomić dowolny program.
2. Ten program powinien pobrać ze strony sms.idea.pl obrazek, rozpoznać tekst za pomocą techniki OCR (np. zainstalowanego w systemie programu OCR), korzystając z rozpoznanego hasła wysłać smsa na określony numer komórkowy.

Moźe ktoś ma jakieś inne pomysły.

Odpowiedzi: 2

Ten kod ktory nalezy wpisac (zreszta coraz czesciej ta technika sie pojawia) jest swojego rodzaju zabezpieczniem.
Jak zapewne zauwazyles mase serwisow przedstwia go w sposob maksymalnie nieczytelny dla automatu – nawet czesto czlowiekowi ciezko jest odcyfrowac znaki.
Obawiam sie zatem ze raczej malo mozliwe jest stworzenie narzedzia ktore automatycznie odczyta i rozpozna znaki.
Jedyne rozwiazanie jakie widze to kontakt z BOK idei przedstawienie problemu i byc moze siwiadcza oni takie uslugi odplatnie po podpisaniu stosownej umowy.
mrsit
Dodano
22.01.2005 17:59:40
Hordcore'owa robota, moze sie ktos podejmie ale szczerze – watpie
Raczej niewykonywalne

Moze lepiej poszukac jakiejs skrzynki e–mail ktora ma mozliwosc powiadamiania o wiadomosci przez SMS
Ewentualnie odbierac e–maile przez telefon
Bobi
Dodano
22.01.2005 13:23:18
Gelip
Dodano:
22.01.2005 12:45:49
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1