Automatyczne przełączanie okien

Mam następujące pytanie i ciekawi mnie czy ktoś się juź z tym spotkał...

A mianowicie automatyczne przechodzenie do następnego otwartego okna po nakierowaniu na niego kursorem myszy :? Taka sytuacja winna mieć miejsce po kliknięciu klawiszem myszy, a u mnie robi to automatycznie... bez kliknięcia po prostu wystarczy źe najadę kursorem na drugie otwarte okno a on sam się przełącza na nie :shock: Zwariowałem, czy ktoś wie jak to wyłączyć? W ustawieniach mojej myszki (logitech cordless mouse) nie ma czegoś takiego...

Za okazaną pomoc z góry dziękuję

Odpowiedzi: 20

Winien jestem wyjaśnienie.

W/w nic nie dało i nie wiem dlaczego tak się dzieje.

Poradziłęm sobie w inny sposób a mianowicie stworzyłem całkiem nowe konto uźytkownika i uruchomiłem ten program xmouse co w efekcie przyniosło długo oczekiwaną normalność systemu.

Dzieki za pomoc i sugestie
rosomak
Dodano
22.06.2003 15:15:51
Chyba juź wiem jak pozbyć się tego :twisted:

Dla wszystkich którzy spotkali się albo spotkają się z takim g... wklejam wskazówki jak to usunąć.

Jak przyjde z pracy to sprawdzę czy to działa i potwierdzę czy warto to robić, nie mniej jednak wydaje mi się iź jest to strzał w dziesiątkę:

– If the "Activation follows mouse (X–Mouse)" box is checked and then
unchecked in TweakUI's Mouse tab, it still remains active on all subsequent
reboots in Windows 98. This can be fixed if both "X–Mouse AutoRaise" and
"Mouse hot tracking effects" boxes are unchecked in TweakUI's General tab.
If this doesn't work, uninstall the Mouse from Control Panel –> System –>
Device Manager tab –> double–click Mouse –> highlight your Mouse type –> click
the Remove button. Restart Windows and your mouse will be redetected.

– X–Mouse settings do not "stick" [Thank you Joel Purra
(z–ray@ebox.tninet.se)!]: TweakUI's Mouse tab –> "Activation follows mouse
(X–Mouse)" box checked, and: TweakUI's General tab –> "X–Mouse AutoRaise" and
"Mouse hot tracking effects" boxes checked. This can be fixed in some cases
(reminiscent from the old XMouse MS Power Toy 95) by adding/changing these
Win.ini entries under the [XMouse] section:
[XMouse]
BringWindowToTop=1
ConsoleWindowsOnly=1
Delay=1
Edit Win.ini (located in your Windows folder) with Notepad or Sysedit. Change
any of these lines from 1 to 0 or back, and then restart Windows to see if it
works.
These Registry String values enable X–Mouse:
HKEY_CURRENT_USERControl PanelMouse
"ActiveWindowTracking"="1"
"SnapToDefaultButton"="1"
Use Regedit to add/modify them accordingly. To disable X–Mouse, just delete
the Strings above.
Alternatively you can use the 3rd party XMouse 2000 tool for Windows
98/2000/ME [8 KB, freeware]:
http://members.xoom.com/loodi/XMouse2000_10.zip
which includes: Mouse Focus, Auto Raise and proper Delay.
rosomak
Dodano
20.06.2003 10:42:47
Ja mam chyba strasznego pecha :?

Dzieki brtx za linka ale niestety problem nie ustępuje.

Po skasowaniu UserPreferencesMask i ponownym uruchomieniu komputera dzieje się to samo, co więcej przy zmianie parametrów w Powertoys w w/w wartości binarnej nic się nie zmienia co kaźe mi zadać sobie pytanie czy na pewno to ustawienie tam tkwi.

Z kolei znalazłem wpis ActiveWindowTracking który to jak myślełem był za to odpowoedzoalny, niestety po usunięciu tego wpisu dzieje się to samo :evil:

Wyłączyć to moge ręcznie tylko poprzez Powertoysa.
Będę dalej grzebał w rejestrze (najwyźej coś skopie :P ) ale jestem otwarty na wszelkie komentarze i sugestie, za które z góry dziękuje :wink:
rosomak
Dodano
20.06.2003 01:24:28
Ja mam chyba strasznego pecha :?

Dzieki brtx za linka ale niestety problem nie ustępuje.

Po skasowaniu UserPreferencesMask i ponownym uruchomieniu komputera dzieje się to samo, co więcej przy zmianie parametrów w Powertoys w w/w wartości binarnej nic się nie zmienia co kaźe mi zadać sobie pytanie czy na pewno to ustawienie tam tkwi.

Z kolei znalazłem wpis ActiveWindowTracking który to jak myślełem był za to odpowoedzoalny, niestety po usunięciu tego wpisu dzieje się to samo :evil:

Wyłączyć to moge ręcznie tylko poprzez Powertoysa.
Będę dalej grzebał w rejestrze (najwyźej coś skopie :P ) ale jestem otwarty na wszelkie komentarze i sugestie, za które z góry dziękuje :wink:
rosomak
Dodano
20.06.2003 01:24:28
Prosze:
http://www.microsoft.com/mspress/books/sampchap/6232.asp#110
brtx
Dodano
19.06.2003 18:29:37
Zgoda :!:

Tylko który wpis jest odpowiedzialny za tą kretyńską funkcję myszki :?:

Brak mi koncepcji na ustalenie tego :? :?
rosomak
Dodano
19.06.2003 18:24:51
Hmmm... najlepeij byloby znalezc wpis w rejestrze odpowiedzialny za to ustawienie i wywalic go w diably.
brtx
Dodano
19.06.2003 18:20:58
gen co oznaczają te trzy :D :D :D :?:

Nie mniej jednak problem trwa nadal :evil: a mianowicie po kaźdym ponownym uruchomieniu komputera muszę przestawiać w Powertoys tą funkcję...

Coś mi chyba się skrzaczył ten system :cry:
rosomak
Dodano
19.06.2003 18:17:15
rosomak:

Nie mniej jednak serdecznie wam dziekuje za pomoc, szczególnie Gagmanowi i Fenixowi.

:lol: :lol: :lol:
gen
Dodano
19.06.2003 17:14:02
rosomak:

Nie mniej jednak serdecznie wam dziekuje za pomoc, szczególnie Gagmanowi i Fenixowi.

:lol: :lol: :lol:
gen
Dodano
19.06.2003 17:14:02
YEAAAAH :!:

Chłopaki zrobiłem to....
:twisted:

Gagman twój wpis mi się przyśnił w nocy i zainstalwoałęm system mechanica a pozniej powertoys i tam wystarczyło zmienić to xmouse w powertoys :D

Najśmieszniejsze jest to źe powertoys nie były obecne nigdy na moim komie wiec nie mam pojecia skad wzielo sie to ustawienie.

rosomak
Dodano
19.06.2003 14:17:20
= F e n ! x =:
Wyjmij mysz .. Walnij ja o miekkie lóźko włóz spowrotem ..

:lol:
jest jeszcze jeden sposób:
dla zwykłej myszki – wyjąć kulkę...
dla optycznej – przykleić (kropelka, super glue) do biurka... :lol:
rosomak:
Najśmieszniejsze jest to źe inne myszki się w ten sam sposób zachowują

bo to w systemie jest coś nie tak...
Gagman
Dodano
19.06.2003 00:44:47
Heh :wink: nie mam juź cierpliwości naprawdę spróbuje ostatniej deski ratunq...

Najśmieszniejsze jest to źe inne myszki się w ten sam sposób zachowują :shock:
rosomak
Dodano
19.06.2003 00:37:34
RoSoMaK !! Nie poddawaj się !! Ta myszka to dla mnie jak wyzwanie :!: hmm jeśli wszystkoe pomysły się wyczerpały to sprubój mojego ostatniego działania – mi zawsze skutkuje ... :wink: .
Wyjmij mysz .. Walnij ja o miekkie lóźko włóz spowrotem .. Potem włącz kompa i najedź na folder potem sprzedaj piescią pecetowi i jak nie poskutkuje to mu przenies jeden plik systemowy :D comp przestani się z Tobą bawić i da ci spokój ( moźe to i głópie ale u mnie zawsze skuteczne ) :lol: :lol: :lol: ( oczywiście ten plik potem przywróć po jakimś czasie ). U mnie np niechciał się zainstalować sterownik do modemu .. Noto podszedł muj tata i usiadł tylko do pc i normalnie sprzedał mu kopa i uruchomił ponownie i normalnie sterownik zautomatyzowanie ( z lekką pomocą fizyczną ) zainstalował się bez źadnych komunikatów :P
= F e n ! x =
Dodano
19.06.2003 00:04:38
Niestety to juz robilem wczesniej i nie zdalo rezultatu :x

Tne więc cały system bo po moich działaniach zaczepnych zaczął się lekko posypywać :roll:

Dzieki za pomoc :!:
rosomak
Dodano
18.06.2003 18:22:20
Tylko pamiętaj !!Żywiec rulezz :lol:. Masz Norton Untilities 2003 ? Jeśli tak to wejdz tam w Win doctor potem w disc doctor kliknij w panel sterowania/drukarki i inny sprzęt/mysz/sprzęt/wlaściwosci – u mnie to kliknąłem na szybką inicjalizacje i zaczeło to samo się dziać .. Odkliknąłem to i było wpoźo – spróbuj tego :wink:
= F e n ! x =
Dodano
18.06.2003 13:25:28
Tak bezprzewodową, działa pod USB, ale mam przejściówkę na PS/2, i na PS/2 ten problem teź się pojawia...

Wyczytałęm coś źe akurat na mojej płycie (Abit KT7A) moźe być potrzebna aktualizacja BIOS w związku z błędami w obsłudze USB lecz ja mam najnowszą wersję Bios i uaktywnione wszystkie rozszerzenia Chipa VIA. Poza tym na PS/2 jest to samo.

Moim zdaniem jest to problem jakiegoś programu na boga tylko którego, ja juź zwariowałem...

Jeśli do jutra nie znajdę na to "lekarstwa" to wypruje cały ten badziewny system i zainstaluje od nowa :twisted:

Fenix dzięki chłopie za zaangaźowanie, masz u mnie piwo murowane :D
rosomak
Dodano
18.06.2003 12:04:19
HYM Myszkę masz bez przewodową pod USB ?
= F e n ! x =
Dodano
18.06.2003 10:36:25
Niemoźliwe :(

Mysz normalnie chodzi poza opisanymi wyźej fanaberiami :roll:

Wydaje mi się źe jest to jakieś udogodnienie systemowe lub opcja ułatwienia przełączania się między oknami.

Zresztą wczoraj juź sobie praktycznie rozwaliłem system przez kombinacje z uruchomionymi programami/usługami/sterownikami.

Wiem jedno :!:
Problem znika gdy system znajduje się w trybie awaryjnym :shock:

Tak więc wydaje mi się źe problem jest powodowany przez jakiś kretyński program Microdoftu bądź inny który w ten sposób chce ułatwiać przełączanie się pomiędzy oknami. Pytanie tylko który :?:

Wczoraj praktycznie wyeliminowałem wszystkie moźliwośći i dalej do niczego nie doszedłem...

NA stronie Microsoftu nie znalazłem źadnych informacji na ten temat a moźe ktoś z was zna jakiś program który w ten sposób utrudnia źycie :?:

Reinstalacja/Odisntalowanie sterów/Mouseware nic nie daje. System zachowuje się w ten sam sposób :evil:
rosomak
Dodano
18.06.2003 09:40:40
Niemoźliwe :(

Mysz normalnie chodzi poza opisanymi wyźej fanaberiami :roll:

Wydaje mi się źe jest to jakieś udogodnienie systemowe lub opcja ułatwienia przełączania się między oknami.

Zresztą wczoraj juź sobie praktycznie rozwaliłem system przez kombinacje z uruchomionymi programami/usługami/sterownikami.

Wiem jedno :!:
Problem znika gdy system znajduje się w trybie awaryjnym :shock:

Tak więc wydaje mi się źe problem jest powodowany przez jakiś kretyński program Microdoftu bądź inny który w ten sposób chce ułatwiać przełączanie się pomiędzy oknami. Pytanie tylko który :?:

Wczoraj praktycznie wyeliminowałem wszystkie moźliwośći i dalej do niczego nie doszedłem...

NA stronie Microsoftu nie znalazłem źadnych informacji na ten temat a moźe ktoś z was zna jakiś program który w ten sposób utrudnia źycie :?:

Reinstalacja/Odisntalowanie sterów/Mouseware nic nie daje. System zachowuje się w ten sam sposób :evil:
rosomak
Dodano
18.06.2003 09:40:40
rosomak
Dodano:
09.06.2003 12:37:03
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2