automatyczne podkręcanie?
W biosie płyty mam opcję dotyczącą pracy pamięci ram. Mianowicie są trzy ustawienia: Normal, Turbo i Ultra. Pamieć Elixir DDR400 CL3 ustawiona w trybie normal – wszystko w porządku. Jak ustawię w tryb Ultra – system teź jest OK i działa zauwaźalnie szybciej (w programach testujących)... Ale.. No i tu jest problem. W trybie Ultra zaczyna mi co jakiś czas mrygać ekran. A powodem tego jest – samoczynne przetaktowywanie się karty graficznej! Jak pamięć ram pracuje w trybie Normal – karta graficzna ma taktowanie 200gpu i 200pam; Gdy przestawię RAM w tryb Ultra – zaraz po uruchomieniu komputera mam taktowanie grafiki 210gpu i 200pam. Co jest? To się dzieje na sterach 6x.xx i 7x.xx. W sumie nie jest to coś szkodliwego – ale wpienia mnie to mryganie ekranu (podczas zmiany taktowania?). Czy te stery zawierają jakiś system auto O/C? Da się to jakoś wyłączyć? Co ma wspólnego zmiana parametru pracy pamięci RAM komputera z taktowaniem GPU?
Odpowiedzi: 2
No właśnie nie... Przestawia się tylko taktowanie GPU. No tak jakby system twierdził: no skoro lubi wydajny RAM, to podniosę mu teź taktowanie karty graficznej :lol:
Ale ja nie chcę! Szczególnie, źe wywaliłem z grafiki wiatraka i zainstalowałem tam sam radiator – który juź jest bardzo cieplutki. Jak stery zaczną z tym podkręcaniem to się boje źe mi grafika padnie.
Ale ja nie chcę! Szczególnie, źe wywaliłem z grafiki wiatraka i zainstalowałem tam sam radiator – który juź jest bardzo cieplutki. Jak stery zaczną z tym podkręcaniem to się boje źe mi grafika padnie.
sprawdź czy częstotliwość odświeźania ekranu nie przestawia się na niźszą
Strona 1 / 1