automatyczna nazwa pliku

Przeszukalem forum i to co znalazlem albo jest nie dla mnie albo nie do konca rozumiem jak to zrobic, a chodzi o to zeby zrobic tak, ze przy drukowaniu zawsze dodawal w stopce/gdziekolwiek nazwe pliku.

Wyczytalem (Koziorozec, EL NINO) ze rozwiazaniem moze byc edycja stopki w normal.dot ale przy jego edycji jak dodaje autotekst/pole z nazwa pliku wstawia normal.dot i nie jest to zmieniane nawet po zapisaniu nowego pliku utworzonego na tym szablonie no i chodzi mi zeby rowniez stare dokumenty byly drukowane z nazwa pliku, wiem ze mozna dodac to recznie ale moze jest jakis sposob na automatyzacje. word 2003

Odpowiedzi: 1

rookie:
Wyczytalem (Koziorozec, EL NINO) ze rozwiazaniem moze byc edycja stopki w normal.dot ale przy jego edycji jak dodaje autotekst/pole z nazwa pliku wstawia normal.dot i nie jest to zmieniane nawet po zapisaniu nowego pliku utworzonego na tym szablonie no i chodzi mi zeby rowniez stare dokumenty byly drukowane z nazwa pliku, wiem ze mozna dodac to recznie ale moze jest jakis sposob na automatyzacje. word 2003

Faktycznie. Problem występuje tylko z domyślnym szablonem - Normal.dot.

Ale problem nie polega na tym, że zostaje wyświetlona ścieżka do szablonu, ale na tym, że nie zostaje ona ODŚWIEŻONA po utwrzeniu dokumentu na podstawie takiego szablonu. Wejdź do stopki, gdzie masz to pole, stań w nim i kliknij F9 - na pewno wyświetli się nazwa aktualnego pliku.

Nie wiem dlaczego również po zapisie nie jest aktualizowana zawartość pola.

Pierwsze rozwiązanie - korzystanie z innego szablonu, na podstawie którego tworzysz dokumenty.

Drugie - możnaby dodać do szablonu podstawowego makro, które powodowałoby aktualizację wszystkich pól przy otwarciu lub przy zapisywaniu, ale to rozwiązanie nie bardzo mi się podoba, ze względu na możliwe komunikaty.

Co do plików, które już kiedyś zostały zapisane, a są oparte na szablonie podstawowym - teraz, po dodaniu do szablonu nowych elementów, w tych starych plikach nie będą się automatycznie pojawiać zmiany!
Myślę, że trzebaby było posłużyć się makrem, które dodałoby stopkę z polem z nazwą pliku do każdego pliku zawartego, np. w jakimś katalogu.

Koziorozec
Dodano
05.01.2007 05:00:04
  • rookie 08.01.2007 02:28:56

Dzieki wielkie, no to bede walczyl dalej.

rookie
Dodano:
05.01.2007 03:33:17
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1