Atyviry zamulające kompa

Witam.
Co powiecie na temat antyvirów który najlepszy bo chyba 90% to zamulacze systemu czy w systemie zainstalowany jest lepszy niź skaner on–line wiem źe rezydent na bieźąco nadzoruję co się dzieje w systemie ale czy to aź tyle pamięci potrzebuje mam 512 DDR i Athlon 2.5+ barton 512 cache i jak zainstalowałem G–data AVK najnowszego to myślałem źe pracuję na P 100 Ghz a tyle ostatnio nagród zebrał ciekawe za co chyba za maxymalne zamulenie kompa :( kompa.
http://www.avp.pl/shop.php/manufacturers_id/11

Odpowiedzi: 20

Lia:
Tak sobie dodam, źe najeźdźacie na Nortona jak nie wiem, a ja mam wersję 2005 i bardzo dobrze chodzi. Wykrywa co trzeba, komp jest czysty (dodatkowo stosuję Ad–Ware i Spy Bot) i nie zamula!
W czym w ogóle objawia się to zamulenie?
Próbowałam Pandę, MKS i juz nie pamiętam co, ale zawsze wracam do Nortona.
Oczywiście źe nie ma idealnego av, wszystko jest kwestią umiejętnego go ustawienia, a to czy zamula czy nie zaleźy m.in. od sprzętu.
Poza tym, hm....jest coś takiego jak przyzwyczajenie.

Pozdrawiam
Lia

Umiejętne ustawienie teź jest waźne, ale bardziej mi się wydaje, źe to kwestia gustu.
Mrówek
Dodano
17.02.2005 18:57:24
Tak sobie dodam, źe najeźdźacie na Nortona jak nie wiem, a ja mam wersję 2005 i bardzo dobrze chodzi. Wykrywa co trzeba, komp jest czysty (dodatkowo stosuję Ad–Ware i Spy Bot) i nie zamula!
W czym w ogóle objawia się to zamulenie?
Próbowałam Pandę, MKS i juz nie pamiętam co, ale zawsze wracam do Nortona.
Oczywiście źe nie ma idealnego av, wszystko jest kwestią umiejętnego go ustawienia, a to czy zamula czy nie zaleźy m.in. od sprzętu.
Poza tym, hm....jest coś takiego jak przyzwyczajenie.

Pozdrawiam
Lia
Lia
Dodano
17.02.2005 13:41:02
popo601:
A czy moźe wie ktoś czy jest juź polska wersja AVK 2005 :?: :)

Poczekaj do 15 marca , warto ;)
lucy
Dodano
16.02.2005 22:29:21
lucy:
Mrówek:
Nie czytałem wszystkiego, bo mi się nie chciało czytać tej natrętnej wymiany zdań.

Nie natrętna bynajmniej, musisz najpierw przeczytać by coś ocenić bo ignorancją wystawiasz sobie złe świadectwo , zwłaszcza dokonując podsumowań .
AVK 11 jest wcześnieszą wersją i zdecydowanie lźejszą od wersji 2004, nie wiem o jakiej wersji myślałeś kolego.

Faktycznie. Byłem w niezbyt dobrym humorze, więc wiesz jak to jest.
Starałem sie tego nie ukazywać na forum, ale mi się nie udało. Następnym razem się powstrzymam.
Mrówek
Dodano
16.02.2005 20:51:12
A czy moźe wie ktoś czy jest juź polska wersja AVK 2005 :?: :)
popo601
Dodano
16.02.2005 20:30:57
Moi szanowni Forumowicze AntiVirenKit 2004 Pro jest naprawdę cool pochodziłem po kilku stronach co wiedziałem źe napewno będzie jakiś badziew no i AVK zareagował natychmiast jakieś syfy w JavaScript pewnie były w kodzie strony gdzie inne antywiry nie potrafiły tego wykryć a teraz mam Pig. i właśnie przeprowadzam UPDATE :lol: polecam gorąco tego AVK a jak komuś trochę muli kompa to zawsze moźna troszkę obniźyć skaner i będzie chulać, a po aktualizacji bazęwirusów mam z dzisiaj czyli z 16–stego lutego.
POZDRAWIAM
popo601
Dodano
16.02.2005 18:13:27
Chłopaki cos przsadzacie z tym katowaniem Nortona... Ja mam Norton System Works 2005 i mi nic nie zamuliło... Strasznie zamulał mi Kasperski i MKS... Sądze źe to zaleźy w duźej mierze od kompa.
adik154
Dodano
16.02.2005 17:57:24
Mrówek:
Nie czytałem wszystkiego, bo mi się nie chciało czytać tej natrętnej wymiany zdań.

Nie natrętna bynajmniej, musisz najpierw przeczytać by coś ocenić bo ignorancją wystawiasz sobie złe świadectwo , zwłaszcza dokonując podsumowań .
AVK 11 jest wcześnieszą wersją i zdecydowanie lźejszą od wersji 2004, nie wiem o jakiej wersji myślałeś kolego.
lucy
Dodano
16.02.2005 17:44:06
Chciałbym jednak zwrócić uwagę na to, źe większość zwraca uwagę na testy, które często nie są odwzorowaniem rzeczywistości.

AVG 7.0 Professional jest dobrym programem antywirusowym.

Norton Antivirus – Najbardziej zamula system ze wszystkich. To nie jest mit, gdyź miałem do czynienia z wersją 2004 i 2005.

AVK – trochę sie zmienił i juź tak nie zamula. Kiedyś potrafił wycisnąć ostatnie poty z komputera. Teraz działa całkiem spoko.

mks_vir 2005 – szybszy niz w wersji 2004. Ma dodane kilka przydatnych rzeczy, co czyni go skuteczniejszym (najbardziej przydatny jest monitor rejestru).

McAfee Viruscan 8 – Bardzo dobry, aczkolwiek ma niedociągnięcia. Nie ma jednak idealnych AV

McAfee Viruscan 8 enterprise – szybszy niź powyźszy, ale nie ma co się dziwić –> Do zastosowań korporacyjnych. Ma źadsze aktualizacje. Teź moźna to wytłumaczyć... raz, a porządnie.

F–Secure 2005 – poprawił się. Główny rywal Kaspersky Lab.

Kaspersky Antivirus Personal 5 – drugi zamulacz po Nortonie.

eTrust – kicz.. trzymajcie się od tego z daleka.

Dr. Web – Wydaje mi się, źe został z tyłu za światową czołówką.

Bit Defender 7 Free – Wolny, ale w miarę skuteczny. W miare, bo ma straszne niedociągnięcia.

Bit Defender 8 Standard – Trochę szybszy, niź powyźszy.

Avast 4.5 Home – Nigdy nie był dobrym AV. Dobry, bo za darmo, ale do komercyjnych się nie umywa.

Antivir – trzymajcie się od tego z daleka.

To co powyźej napisałem, to wyłącznie moje zdanie.

Pozdrawiam.
Mrówek
Dodano
16.02.2005 17:20:19
Arias:
chodzi o program najmniej zamulający kompa i najbardziej niezawodny, czyli odpowiedni do kompa z zegarem 3Ghz i 1Gb ramu jak i 500 Mhz i 128 Mb ramu, a ilość oddanych głosów na NAV chyba mówi sama za siebie źe jest to program odpowiedni do większości kompów i skuteczny zajmując 2 miejsce w rankingu.

Przecieź Norton chyba najbardziej zamula , nie naleźy do lekkich i np. mks czy AVK jest z pewnością lźejszy od niego , podawane juź było porówanie obciąźenia antywirusem ( ten poziom moźe ulegać modyfikacjom w nowszych wersjach oprogramowania ). Jeśli weźmie się pod uwagę indywidualne gusta to nie ma czegoś takiego jak obiektywne stwierdzenie ''najlepszy antywirus'' –> o tym decyduje juź uźytkownik biorąc pod uwage własne priorytety . Moźna natomiast dokonać obiektywnej oceny skuteczności antywirusa , o czym była mowa , w tym wypadku nie ma sensu polemizować z faktami (wyniki testów). Jeśli ktoś ma wolnego kompa to powie , źe dla niego najlepsza jest Panda bo ''nie zamula'' i dość dobrze chroni , jest teź np. dostępna w czasopiśmie i kogoś to zadowala, inna sprawa ,źe czasem puszcza wirusy , to nie jest jednak toźsame ze stwierdzeniem ''najskuteczniejszy antywirus ''! – ocenić to moźna tylko niezaleźnymi testami w oparciu o pewne ustalone reguły , to juź tu było wyjaśniane. Myśle , źe szukasz kompromisu między skutecznością a obciąźeniem systemu , ale w tym wypadku ''najlepszy'' będzie Twoim subiektywnym odczuciem . Nie myl pjęcia ''skuteczność'' z ''moim najlepszym wyborem'' .
lucy
Dodano
16.02.2005 16:57:17
lucy co do jakości anty wirów to moźe i masz racjie ale chodzi o program najmniej zamulający kompa i najbardziej niezawodny, czyli odpowiedni do kompa z zegarem 3Ghz i 1Gb ramu jak i 500 Mhz i 128 Mb ramu, a ilość oddanych głosów na NAV chyba mówi sama za siebie źe jest to program odpowiedni do większości kompów i skuteczny zajmując 2 miejsce w rankingu.
Arias
Dodano
16.02.2005 16:31:03
popo601:
No i zainstalowałem AVK 204 Profesional i muszę przyznać źe nie jest źle komp chodzi prawie tak samo a więc jest OK tylko jest malutki problem bo nie da rady zaktualizować bazy danych

haha, a to trzeba kupić subskrypcje ;). Pocieszę tylko ,źe nie jest droga w porównaniu do cen innych antywirusów :) .
lucy
Dodano
16.02.2005 16:11:47
No i zainstalowałem AVK 204 Profesional i muszę przyznać źe nie jest źle komp chodzi prawie tak samo a więc jest OK tylko jest malutki problem bo nie da rady zaktualizować bazy danych o wirusach moźe ma ktoś jakąś pigułkę potrzebne Login & Paswoord :oops: wersja AntiVirenKit v.14.1.2 :? no chyba źe bazę wirusów idzie pobrać ze strony GData i ręcznie mu zapodać ale nie sprawdzałem.
popo601
Dodano
16.02.2005 16:05:54
Arias:
nie chodzi o to gdzie to jest zamieszczone ale przez kogo zrobione (czyt. redakcja czasopisma) a owa redakcja na ilu kompach moze dany program przetestowac.

To nie czytasz uwaźnie, testy są róźne i róźne czasopisma , źródła . Co ma wspólnego iloeść testowanych kompów do skuteczności w wykrywaniu wirusów ?, to jakaś nowa odkrywcza zaleźność , indywidualne testowanie przez usera zasadniczo ocenia prace i stabilność na danym kompie (obciąźenie , konflikty z zainstalowanym oprogramowaniem) , niezaleźny Magazyn VIRUS BULLETIN przyznaje wyróźnienie "100%" programom, które są w stanie prawidłowo rozpoznać
i usunąć wszystkie wirusy z tzw. listy world wilde ( grasujące w sieci wirusy ). Jeśli szukasz idealnego miernika to jesteś utopistą, wielokrotne testowanie przy uźyciu sprawdzonych metod daje jakieś wyobraźenie o antywirusie a systemetyczne testowanie takich programów pozwala na najobiektywniejszą ocene ich skuteczności, zwłaszcza porównując je wszystkie w danym teście .
lucy
Dodano
16.02.2005 15:59:50
Pawel_k jeśli w ten sposób bedziemy patrzec na dostepność :lol: oprogramowania to OK jest "darmowy" i szeroko dostepny.

Do lucy mi nie chodzi o to gdzie to jest zamieszczone ale przez kogo zrobione (czyt. redakcja czasopisma) a owa redakcja na ilu kompach moze dany program przetestowac. Czy wogule testuja go na wiecej niź na jednym kompie, a taki czytelnik (w liczbie 665 głosów) jest chyba bardziej wiarygodny niz owa redakcja.
Arias
Dodano
16.02.2005 15:43:36
popo601:
No to chyba się zdecyduję na AVK ale dlaczego tak mi zamula system raz juź go miałem zainstalowanego i nie było przyjemnością pracować na kompie moźe wy coś doradzicie :?:

Moźesz pobrać ze strony producenta wcześniejszą wersje 12 http://www.gdata.pl/kmdownload/download.php?op=getit&id=7
Do Ariasa, testy teź pochodzą ze strony producenta softu ? . A screen który przytoczyłeś pochodzi z PC World Komputer Nr 12/2004 , a na stronie gdata zosta tylko zamieszczony, rozumiesz ? .
ps. Wyróźnienie 100% VIRUS BULLETIN za
LUTY/CZERWIEC/LISTOPAD 2004
LUTY 2005 teź wymyślili producenci AVK ?, przecieź to niezaleźna ocena a na tej stronie zostało to tylko zamieszone .
lucy
Dodano
16.02.2005 15:06:48
Arias:
co do darmowego norto SystemWorks to podaje stronke najtansza wersja link
a poza tym jest to pakiet glównie do naprawy systemu (nie mylic z obrazem partycji),

no dobra poza NSW jest jeszce NIS [bardziej [u]bezpieczeniowy pakiet] ale mi chodzi o glowny sens nortownow czyli oprogramowanie do wszystkiego ;)

Arias:
a tak na marginesie to niewidziałem jeszcze źadnego darmowego produktu z firmy Symantec.
(...)

a na internecie nie szukales :?: ;)
wiekszosc ludzi ktora uzywa nortonow [wszelkich odmian] ma je wlasnie "od sasiada" albo "od pana z serwisu" dlatego sa takie "popularne" i "darmowe"
:lol:
Pawel_k
Dodano
16.02.2005 14:53:55
co do darmowego norto SystemWorks to podaje stronke najtansza wersja http://www.symantecstore.com/dr/sat5/Ec_Main.entry24?SP=10023&PN=1&V1=646649&xid=27685&search_id=501617636&doc_id=4&DSP=&CUR=826&PGRP=0&CACHE_ID=0
a poza tym jest to pakiet glównie do naprawy systemu (nie mylic z obrazem partycji), a tak na marginesie to niewidziałem jeszcze źadnego darmowego produktu z firmy Symantec.

popo601:
No to chyba się zdecyduję na AVK ale dlaczego tak mi zamula system raz juź go miałem zainstalowanego i nie było przyjemnością pracować na kompie moźe wy coś doradzicie :?:

Moźe pomoźe zmniejszenie wysokości skanowanie w czasie rzeczywistym.
Arias
Dodano
16.02.2005 14:25:55
popo601
Dodano
16.02.2005 14:24:09
Arias:
lucy:

Chyba źartujesz , wątpie czy testowałeś go w ogóle a jeśli nawet to czy prawidłowo skonfigurowałeś , a tu fakty http://www.gdata.pl/pl/prasa/04–05–avk2004.html , testy : (warto przeczytwać cały test by mieć porównanie z innymi antywirusami

Prosze zwrócic uwage źe to pochodzi ze strony GDATA czyli producenta, ale ja nie o tym na obrazku widać źe NAV zajmuje 2 miejsce wg redakcji a 1 wg czytelników a AVK dopiero 3 wg. czytelników. A chyba czytelników jest wiecej jak redaktorów i maja zróznicowane kombinacje sprzetowe i to oni potrafia bardziej wiarygodnie ocenic jaki program jest lepszy.

to dowodzi tylko tego ze wiekszosc niezawsze ma racje ;)

prawda jest taka ze Nortonowki wiecej zamulaja niz wykrywaja [druga rzecz sa bardzo popularne jako "darmowy" pakiet Norton System Works]

AVK jest naprwade bardzo skuteczny [sam testowalem]
Pawel_k
Dodano
16.02.2005 14:07:31
popo601
Dodano:
15.02.2005 23:41:51
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2