ATI Radeon 9250 Saphirre

Witam!!
Mam taki problem. Moje dziecko posiada programy edukacyjne firmy Lavasoft na CD. Po włoźeniu płyty do napędu następuje autostart > logo firmy > prosze czekac i wiesza sie komputer. Ale tak, źe muszę go zrestartować ręcznie. Kiedyś te gry chodziły.
System winxp+sp2, Radeon 9250 128.
Nadmieniam, źe kartę tę reklamowałem juź podczas gwarancji, bo sie skończyła. Otrzymałem nową.
Oprócz tego, źe nie moge wypalać płyt na NERO–blue screen w trakcie symulacji.
Moźe ta karta nie jest przewidziana do mojej płyty głównej? Sterowniki juz zmieniłem i nic. Moźe jest wadliwa i pwoduje jakies konflikty. Jak ją ewentualnie przetestować? Filmy na dwóch monitorach odtwarza bez zarzutu. W gry nie gram. Skanowany antywirem i ad–aware na bieźaco i bez zarzutu.
Płyta ECS K7VZA, Duron 900, 256 SDRAM Kingston (sprawdzałem ok). Nie aktualizowałem BIOSU od 2001 roku bo wszystko było ok, i nie wiem jak to zrobić i czy w ogóle to coś da.
Robiłem test Directx. W DirextX3D 7i8 kostka z logo DirectX wirowała przesunięta w prawą stronę ekranu,a w 9 wirowała centralnie na środku ekranu. Podobnie w teście DirectDraw. W trybie pełnoekranowym biała kostka na czarnym tle równieź była przesunięta na prawą stronę ekranu. Po wyłączeniu kompa na monitorze pojawia się napis no signal i równieź nie jest on umieszczony centralnie, ale przesunięty w prawo.

Pozdrawiam. Moźe ktoś coś poradzi.
Tak wszystko jest ok.

Odpowiedzi: 4

Źródłem większości błędów są cdrom i acpi (99%).
CDROM–zdarzenie 11, kategoria brak,
ACPI–zdarzenia 4 lub 5, kategoria brak.

Nic mi to nie mówi.. :shock:
ma70
Dodano
13.08.2005 23:13:22
Sprawdź na innym monitorze źeby ewentualnie wykluczyć jego wine. Napięcia wyglądają dobrze. Czy w podglądzie zdarzeń występują jakieś błędy (sprawdzaj wg. daty występowania Blue Screna)
spiderko
Dodano
13.08.2005 22:06:29
Dzięki za pomoc!
Napięcia:
2,5V–o,01V
3,3V–3,34V
5V–4,90V
12V–12,11V.
I jeszcze coś.
W grach np. takich dla dzieci jak Kubuś ekran jest zniekształacony i równieź przsunięty w prawo i trochę w górę.Nie widać całej gry na monitorze. Jeźeli odłączę TV od Radeona to w momencie właczania kompa (od samego BIOSU do momentu wyświetlania XP na czarnym tle–potem juz jest ok.)teź jest obraz zniekształcony i przesunięty na prawo ekranu.
ma70
Dodano
13.08.2005 20:45:20
Przestudiuj FAQ, zwłaszcza rozdział "Wywoływanie BSODa" i "Podgląd zdarzeń" byćmoźe jakieś błędy są zapisane w dzienniku.
Przesunięcie obrazu wg. twojego opisu wygląda conajmniej dziwnie, gdyby się to zdarzało w róźnych sytuacjach – bez reguły, to moźna by monitor podejrzewać, tak pozostaje gdybanie.
Podaj nam jeszcze jakie masz napięcia na liniach 3.3V, 5V i 12V, zrobisz to np. programem Everest.
spiderko
Dodano
13.08.2005 18:40:25
ma70
Dodano:
13.08.2005 17:32:00
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1