athlon xp 1700 vs Athlon Athlon XP–M 2000
witam, posiadam aktualnie procka athlona 1.7 AXDA1700DUT3C a mam mozliwosc zakupu athlona 2000 Athlon XP–M AXMD2000GJQ4C tak naprawde to znaczaca roznica jest tylko w cashu, natomiast pytanie brzmi czy warto? generalnie interesuje mnie czy komputer bedzie plynniej otwieral okna, wykonywal zadania i konwersje przykladowo filmow. jak sadzicie
Odpowiedzi: 11
Polecam na początek FAQ o podkręcaniu z Tweak'a, w szczególności podpunkt pt."Ograniczenia w zwiększaniu FSB, częstotliwość PCI & AGP oraz pamięci". Twoja płyta nie posiada blokady częstotliwości PCI/AGP, więc naleźy postępować ostroźnie.
Wielkie dzięki.
300W jakiej firmy bo jesli jakiś Codegen to raczej odpuść sobie.
Podkrecajac procka zmieniasz w biosie jego FSB i napięcie na niego płynące (wraz ze wzrostem taktowania potrzebne jest większe napięcie), lub aby było jeszcze efektywniej to odblokowywujesz mu mnoźnik (wiele opisów na tweak.pl) i zmieniasz wtedy jeszcze mnoznik. Zabawa teź jest z pamięciami ram które nie zawsze przy niskich timingach chcą się daleko podkręcać wraz z procesorem, ale tak jak mówie najpierw polecam duźo lektury z forum tweaka i dopiero weź się za podkrecanie.
Podkrecajac procka zmieniasz w biosie jego FSB i napięcie na niego płynące (wraz ze wzrostem taktowania potrzebne jest większe napięcie), lub aby było jeszcze efektywniej to odblokowywujesz mu mnoźnik (wiele opisów na tweak.pl) i zmieniasz wtedy jeszcze mnoznik. Zabawa teź jest z pamięciami ram które nie zawsze przy niskich timingach chcą się daleko podkręcać wraz z procesorem, ale tak jak mówie najpierw polecam duźo lektury z forum tweaka i dopiero weź się za podkrecanie.
adik154:z reguły model 1700+ bardzo dobrze się podkręcał i osiągano na nim nawet więcej niź 2100 Mhz. Swego czasu na tweak.pl była bodajrze ciekawa rozmowa na temat tego procesora.
Jeśli nie masz pojęcia o podkrecaniu to lepiej nie bierz sie za to bo niestety mozesz więcej stracić niz zyskać
Duźo zaleźy od zasilacza, pamięci RAM, i płyty głównej.
Jaki masz Zasilacz bo tego w twoim podpisie nie zauwazyłem. No i oczywiscie jakie masz chłodzenie na procesorze?
Zasilacz 300W, Pamięć DDR Kingston(266Mhz), Procek chłodzi nawet spory radiator z wiatraczkiem 2961 RPM(Speed Fan). Aktualnie temp. przy przedlądaniu stron WWW wynosi 43 stopnie C.
z reguły model 1700+ bardzo dobrze się podkręcał i osiągano na nim nawet więcej niź 2100 Mhz. Swego czasu na tweak.pl była bodajrze ciekawa rozmowa na temat tego procesora.
Jeśli nie masz pojęcia o podkrecaniu to lepiej nie bierz sie za to bo niestety mozesz więcej stracić niz zyskać
Jaki masz Zasilacz bo tego w twoim podpisie nie zauwazyłem. No i oczywiscie jakie masz chłodzenie na procesorze?
Ja mam ATHLONA XP 1700(1466Mhz) i chciałbym się dowiedzieć czy dało by go rade podkręcić do 2100Mhz. MOBO DFI AD73PRo. Chciałbym go podkręcić ale jakoś niemogę przełamać lęku.
adik154:za 170 zł 2000+ jeśliz pewnego źródła i wiesz ze na 100% działa to opłaca ci sie kupić.
Zwłaszcza, źe to Athlon–M, a juź od dawna wiadomo, źe te procesory mają duźy potencjał OC.
za 170 zł 2000+ jeśliz pewnego źródła i wiesz ze na 100% działa to opłaca ci sie kupić, za swojego 1700+ wziołbyś niewiele mniej.
Tak na marginesie musze ci powiedzieć źe ten procek (1700+) wyśmienicxie się podkręca i jest niezłym kąskiem dla Overclockerów (tych z starszymi PC).
Tak na marginesie musze ci powiedzieć źe ten procek (1700+) wyśmienicxie się podkręca i jest niezłym kąskiem dla Overclockerów (tych z starszymi PC).
sorki juz poprawilem – moj blad
koszt procka 2000: 170 zł
koszt procka 2000: 170 zł
No i jakbyś podał reszte sprzętu jaki posiadasz to by rozjaśniło całą kwestie.
hmm jakąs tam róznice to bardziej w bechmarkach typu 3D mark odczujesz niź w szybkości działania systemu. A jeśli chodzi o konwersje filmów to poleciłbym ci coś ze stajni Intela gdyź te włąsnie procesory lepiej radzą sobie z tego typu sprawami.
Generalnie to przyjętym jest ze jeśli ktoś che grać to lepiej iech kupi AMD ale jeśli komputer potrzebny do pracy (programy graficzne i tak jak pisze konwersja filmów) to raczej nad jakimś Pentiumem lepiej jest się zastanowić.
Zmiana tego procesora w twoim przypadku jakim ogólnym kosztem by była? bo jeśli jakimś nie duźym (swego czasu zrobiułem opis pomagający wyliczyć ile trzeba by dołoźyć :P ale to inna bajka :wink: ) to zmień. Zawsze to troche do przodu ze sprzętem
Generalnie to przyjętym jest ze jeśli ktoś che grać to lepiej iech kupi AMD ale jeśli komputer potrzebny do pracy (programy graficzne i tak jak pisze konwersja filmów) to raczej nad jakimś Pentiumem lepiej jest się zastanowić.
Zmiana tego procesora w twoim przypadku jakim ogólnym kosztem by była? bo jeśli jakimś nie duźym (swego czasu zrobiułem opis pomagający wyliczyć ile trzeba by dołoźyć :P ale to inna bajka :wink: ) to zmień. Zawsze to troche do przodu ze sprzętem
Strona 1 / 1