athlon thunderbird 1200"C" –na szynie100Mhz?
Chciałem przyspieszyć sobie po maxie compa, obecnie 600Mhz. Moja płyta –BVK2A– (Procomp) chip.–VIA_KT133, pracuje na FSB 100, i nie ma źadnych przełączników do tego; w BIOS–ie nie ma nawet sekcji–"Soft menu setup", a zaktualilzować go nikomu się nie udało, bo pewnie płyta nie obsłuźy tych regulacji, odpada teź procesor z "otwartym" mnoźnikiem.Kupiłem,(przez pomyłkę sprzedejącego) athlon thunderbird 1200 z oznaczeniem"C", a więc na szynę133Mhz, u mnie pracuje mnoźnikiem 9 jako 900Mhz(Vcore–1,84).Najlepiej było by włoźyć athlon, duron 1200, morgan1300 i "wio"!Jednak ten procek ma cache L2:256kb i juź fajnie mi chodzi. Zastanawiam się czy udało by się osiągnąć 1200Mhz. Pozostaje chyba zmienić mnoźnik na procesorze (przełączenie mostków), ale nie jestem takim znów asem i nigdy tego nie robiłem!Nie wiem teź czy płyta dopasuje odpowiednio napięcia(choć juź chodzi na 1,84V), ciekawe czego jeszcze nie wiem? Teoretycznie powinno dać się zrobić, ale nie znalazłem na źadnym forum opisu takiego problemu. Nie chcę zepsuć sobie procka (teź kasa). Moźe ktoś wesprze mnie fachową radą?
Odpowiedzi: 1
Athlon "C"(9x133) i "B(12x100) rozni sie tylko FSB i nominalnym mnoznikiem. Mozna go przestawic ale watpie zeby Procomp obslugiwal zmiane mnoznika :( . Istnieje mozliwosc zmiany mnoznika na stale ale to opcja raczej dla zaawansowanych. Skoro to wina sprzedajacego to wymien procka jesli ci nie odpowiada.
Strona 1 / 1