athlon 1700xp+
slyszalem ze te atlonki dobze sie potkrecają ja mam taki procesor i chcial bym se go podkrecic
ile waszym zdaniem moge z niego wyciagnac (bezpiecznie)!!??
ile waszym zdaniem moge z niego wyciagnac (bezpiecznie)!!??
Odpowiedzi: 16
sorki za wprowadzenie w blond te slabe ramy chodza przy fsb 143 a te leprze chodzo przy 155
sorki za wprowadzenie w blond te slabe ramy chodza przy fsb 143 a te leprze chodzo przy 155
Wiem jak moźesz spóbować – ustanić timingi na najwolniejsze i sprawdzić czy nie ruszy przy FSB 166. Skoro te "wolna kość" chodziła na 155 to jest duźa szansa, źe i na 166 pójdzie.
Oczywiście , o ile płyta – jakoś nie mogłem się odszukać tkaiego symbolu – obsługuje szynę 166 ( 333) jako opcję bez OC.
Oczywiście , o ile płyta – jakoś nie mogłem się odszukać tkaiego symbolu – obsługuje szynę 166 ( 333) jako opcję bez OC.
wlasnie przestawilem fsb na 155 i komkp mi sie wieszal i wyjelem wszystkie kosci oprucz tej 266 i elegancko mi wrzystko chodzjlo
ale ustawilem fsb spowrotem na 133 poniewasz niechce miec tylko 128 ram .wiecie moze jak mam zrobic zeby potkrecic i miec wszystkie te kosciwpiete w płyte glowna???
ale ustawilem fsb spowrotem na 133 poniewasz niechce miec tylko 128 ram .wiecie moze jak mam zrobic zeby potkrecic i miec wszystkie te kosciwpiete w płyte glowna???
Jak chcesz podkręcić poprzez przestawienie FSB na 333 – to będziesz musiał wywalić tą kość 128MB 266. Bo i tak przy 333 nie będzie poprawnie pracowała.
Anathema:No właśnie te kości nie są za dobre do tego typu zabaw. Dobrze gdy pracują one synchronicznie z prockiem, a u Ciebie to moźe jest tak teraz (pracują na szynie 266 – wszystkie 3 gdyź jest tam jedna taka), ale po zmianie FSB te wolniejsze nie wydolą i bedzie problem. Radzę Ci najpierw troche poczytać o tym zanim się za to zabierzesz.
to mowiesz ze ramy sa do tylka bo jest kazda inna i nie warto nic potkrecac?
* dobry zasilacz
* doobre kosci ramu
* stabilna płyta główna
* mocne chłodzenie AC lub WC
* odpowiednia wiedza
jeśli spełnisz te wymagania to moze cos z tego podkręcania ci wyjdzie, bo jak narazie to tylko spalanie niecałkowite wielce prawdopodobnym się zdaje...
* doobre kosci ramu
* stabilna płyta główna
* mocne chłodzenie AC lub WC
* odpowiednia wiedza
jeśli spełnisz te wymagania to moze cos z tego podkręcania ci wyjdzie, bo jak narazie to tylko spalanie niecałkowite wielce prawdopodobnym się zdaje...
No właśnie te kości nie są za dobre do tego typu zabaw. Dobrze gdy pracują one synchronicznie z prockiem, a u Ciebie to moźe jest tak teraz (pracują na szynie 266 – wszystkie 3 gdyź jest tam jedna taka), ale po zmianie FSB te wolniejsze nie wydolą i bedzie problem. Radzę Ci najpierw troche poczytać o tym zanim się za to zabierzesz.
a i jeszcze chcialem sie zapytac czy to prawda ze athlony pola sie dopiero przy 90stopniach C
Anathema:Rebe napisał:osiągni nie zaleźały wyłącznie od procesora, ale i płyty głównej i reszty elementow.
Tu Rebe ma rację. Nie wycisniesz z procesora za wiele na słabej płycie głównej i na wolnych pamięciach. A to wszystko kosztuje. Więc naleźy to rozwaźyć. Czy aby na pewno ci się to opłaci...
ok moja
plyta gowna epok 5k8a kopilem ja za 400 cos zl 3 lata temu wiedz chyba jest dobra do takich zeczy
kosci ramu to 128 o czestotliwosci 266
128 o czestotliwosci 333
256 o czestotliwosci 400
razem 512
Rebe napisał:
Tu Rebe ma rację. Nie wycisniesz z procesora za wiele na słabej płycie głównej i na wolnych pamięciach. A to wszystko kosztuje. Więc naleźy to rozwaźyć. Czy aby na pewno ci się to opłaci...
osiągni nie zaleźały wyłącznie od procesora, ale i płyty głównej i reszty elementow.
Naszym zdaniem – wielokrotnie juz wyraźanym – podkręcic moźna aź do momentu gdy sprzet sfajczy.
twe CPU miewąły i odblokowany mnoźnik i pracowały na FSB 166, ale osiągni nie zaleźały wyłącznie od procesora, ale i płyty głównej i reszty elementow.
twe CPU miewąły i odblokowany mnoźnik i pracowały na FSB 166, ale osiągni nie zaleźały wyłącznie od procesora, ale i płyty głównej i reszty elementow.
a co myslisz o tym linku http://www.ocinside.de/html/workshop/pinmod/amd_pinmod.html
No tak. Zdziałał to na płycie Asusa A7N8X i chłodzeniu wodnym. Z zegara 1466 wycisnął coś koło 2700. Dokładnie nie pamiętam. Ale to jeszcze nic. Fińscy overclockerzy wycisnęli z niego ponad 4,5 GHz!!!
a co on zrobil ze az tak go potkrecil ??
bo cos mi wiezyc sie niechce !
potkrecil tylko FSB?
bo cos mi wiezyc sie niechce !
potkrecil tylko FSB?
Mój znajomy wykręcił go dwukrotnie!! Ale wcale nie jest powiedziane, źe tobie się to uda. To wszystko zaleźne jest od wielu rzeczy (np. od serii procesora, daty wydania itp.). Róźnie to bywa. Naleźy takźe stworzyć odpowiednie warunki do tego (płyta główna która znosi wysokie FSB, dobre chłodzenie itd.).
Strona 1 / 1