Atak na gg – za jednym ruchem?

Od dłuźszego czasu nurtuje mnie pewne pytanie. Czy moźna bez wchodzenia na kogoś komputer(przez osoby trzecie) wejść na czyjeś gg? Zakładając ten temat nie mam wogule takiego zamiaru, aby udawać jakiegoś włamacza, który będzie szperał po jakichkolwiek numerach gg, ale interesuje mnie właśnie moje wcześniejsze pytanie.
Bo pewnego razu odezwała się do mnie pewna osóbka, która zadawała mi wiele dziwnych pytań, a ja ją zablokowałem. Na drugi dzień patrze na moje gg, a ona jest odblokowana z listy zablokowanych i była dodana do mojej listy kontaktów.
Napewno ja tego nie zrobiłem, ani nikt z mojej rodziny, bo nikt oprócz mnie nie uźywa źadnych komunikatorów. I właśnie jestem ciekaw, czy aby włamać się na kogoś gg, trzeba najpierw wejść na kogoś komputer i dopiero na gg, czy takźe bez wbijania się na kogoś kompa, moźna włamać się na gg?
Chyba wiecie o co chodzi? Prosiłbym o odpowiedzi. :roll:

Odpowiedzi: 18

Ja uzywam GG i IE 6.0 a zeby bylo jeszcze weselej to mam Windows 2000 Pro.
No i ... ?

Mnie nikt nie wykradl hasła . No i ... ?
GG uzywam od czasu jak sie jeszcze nazywalo SMSExpres

Trzeba bylo odpowiednio zabezpieczyć system a tym samym komunikator GG.

GG uzywa duzo ludzi bo jest funkcjonalne w swej prostocie.
Nie wszyscy uzytkownicy potrzebuja wodotrysków.

Uzywanie innych komunikatorów Tlen WP .... itp wykozystujacych siec GG jest zdaniem wlasciciela firmy SMS Expres nie legalne :!:
inforobert
Dodano
12.07.2005 17:43:55
Wiesz dlaczego GG jest takie popularne? Poniewaz było pierwszym polskim kkomunikatorem. I tyle. To jedyny powód jego popularnosci.
A co do bezpieczenstwa to jest ono dla mnie wazne. Na GG dwa razy wykradziono mi hasła, na innych komunikatorach nie zdazyło się to w ogóle. To samo mówi za siebie.
Identyczna relacja GG – inne komunikatory jest w przegladarkach internetowych. Interent Explorer tez jest najpopularniejszy tak jak GG. No i co z tego? Skoro jest najbardziej dziurawy, zacofany i powodujący ciągłe zakazenia systemu. Ja uzywam Opery (wczesniej Firefoxa) i jestem bezpieczny. Teraz zaden syf przez przegladarke mi sie nie przeslizguje. Ciekaw jestem czy ty uzywasz nadal IE?
fidelio
Dodano
08.07.2005 23:26:35
webster:
Nie wiem czy powinienem to mówić ale jak dodasz jakąś osobą jako uźytkownika u siebie na komputerze to wydaje mi się, źe hasło takźe zostanie pokazane ...

Ot źeś odkrył Amerykę :P

fidelio:
Kuki23 ty to chyba z własnej głupoty powinienes się smiać. Po pierwsze to wcale nie dlatego, ze jest taki popularny GG poniewaz Tlen juz dogania liczbe uzytkownikow GG. Uzytkownikow Tlena jest juz bardzo duzo. Poza tym dziwne, ze nie zauwazyles ze Tlen i WPKontakt sa zaprojektowane tak zeby mozna było dodawac wiele wtyczek

Po pierwsze: NIE TYkaj mnie.
Po drugie: Co mają do rzeczy wtyczki, kiedy mówimy o samych komunikatorach, takich wtyczek (bardziej uzytecznych lub mniej) jest cała masa i są takźe do GG. Dziwię się, źe tego nie zauwaźyłeś :]

fidelio:
Tymxczasem GG to taki trabant wobec pozostałych komunikatorów

Jeśli dodać mu wspomniane przez Ciebie wtyczki, staje się równiez o wiele bardziej funkcjonalny.

Z resztą tak naprawde, to przecieź kaźdy uźywa tego co mu się podoba a te argumenty dotyczące bezpieczeństwa do tylko dodatek. Bo jeśli mamy np wyjechany w kosmos komunikator z bajerami itd, wideokonferencje i multum innych funkcji, to trzeba przyznać, źe przyciąga on do siebie właśnie tymi fajerwerkami, a myśl o tym czy jest on bezpieczny zchodzi na drugi plan.

fidelio:
nadal uzywam numeru tylko ( a nie programu) gdyz mam troche znajomych na GG geniuszu. Dziwne, ze na to nie wpadłeś.

Daruj sobie obraźanie, dla mnie wyraźenie "od kiedy przesiadłem się na tlen... 2 lata.." jest równoznaczne z tym źe zrezygnowałeś z GG (nie zaznaczyłes, źe korzystasz z sieci GG), no ale mniejsza z tym.

To nie zmienia stanu rzeczy, źe gdyby owe wszystkie cudowne komunikatory nie wspierały obsługi gadu gadu (czy nawet tlen, wp itd) mało kto by z nich korzystał, biorąc pod uwage to, źe tych komunikatorów powstaje coraz to więcej i kaźdy posiada własną sieć komunikacji.

Wyobraźasz sobie 10–ciu Twoich znajomych, z których np kaźdy korzysta z innego komunikatora który nie wspiera gg? Juź widzę te 10 ikonek w tray–u :P

My tu gadu gadu, a tlen ucieka... :P
Anonymous
Dodano
08.07.2005 01:26:41
boczi:
webster:
Spotkałem się juź kilka raz z takimi programami które pokazują hasła wszystkich uźytkowników gadu gadu na komputerze. Ale zwykle przestawiają literki :D
Moźe to i dobrze :idea:

Na komputerze to wiadomo.
Ale z innych...

Nie wiem czy powinienem to mówić ale jak dodasz jakąś osobą jako uźytkownika u siebie na komputerze to wydaje mi się, źe hasło takźe zostanie pokazane ...
webster
Dodano
08.07.2005 00:07:08
webster:
Spotkałem się juź kilka raz z takimi programami które pokazują hasła wszystkich uźytkowników gadu gadu na komputerze. Ale zwykle przestawiają literki :D

Na komputerze to wiadomo.
Ale z innych...
boczi
Dodano
08.07.2005 00:02:12
Skoro o hackowaniu mowa.... :mrgreen:

http://www.joemonster.org/article.php?sid=4848&mode=thread&order=0
kietek
Dodano
07.07.2005 23:39:44
webster
Dodano
07.07.2005 23:38:47
Prywatne forum... TO IMO niezbyt wygodne na szybkie kontakty. IM musi być.
boczi
Dodano
07.07.2005 22:32:33
ale macie problem – prywatne forum z logowaniem po ssl lub poczta na normalnym serwerku z pakiecikiem bezpieczestawa..... i proste kontak z kazdym i zawsze....
Anonymous
Dodano
07.07.2005 21:53:12
Kuki23 ty to chyba z własnej głupoty powinienes się smiać. Po pierwsze to wcale nie dlatego, ze jest taki popularny GG poniewaz Tlen juz dogania liczbe uzytkownikow GG. Uzytkownikow Tlena jest juz bardzo duzo. Poza tym dziwne, ze nie zauwazyles ze Tlen i WPKontakt sa zaprojektowane tak zeby mozna było dodawac wiele wtyczek (w tym takze te podwyzszajace bezpieczenstwo), maja szyfrowane rozmowy, sa bardziej rozbudowane, posiadają wiele opcji personalizacyjnych. Tymxczasem GG to taki trabant wobec pozostałych komunikatorów, które mozna przyrownac do BM
Ja mam numer GG bo pierwszym komunikatorem jakiego uzywalem byl wlasnie GG. Kiedys nie bylo innych. A nadal uzywam numeru tylko ( a nie programu) gdyz mam troche znajomych na GG geniuszu. Dziwne, ze na to nie wpadłeś.
fidelio
Dodano
07.07.2005 20:18:43
P.S. gdyby nie obsługa Sieci GG przez "inne" komunikatory, nie miały by one wzięcia :]
Prawda, bo GG było pierwsze.
boczi
Dodano
07.07.2005 02:30:31
fidelio:
Tlen czy WP kontakt sa o wiele lepiej zabezpieczone, bo były stworzone z myślą o bezpieczeństwie uzytkowników.

To sie usmialem :D dzieki za dawke humoru ;)

Na GG jest więcej owych włamań bo GG ma przewagę w ilości uźytkowników. Tlen i WP nie są bardziej bezpieczne od GG, które jest najnormalniej w swiecie upowszechnione.

fidelio:
Od kiedy przesiadlem się na Tlena (2lata, a potem na Wp Kontaky (od pł roku do teraz)

co w takim razie robi ta ikonka gg w twoim profilu :P

P.S. gdyby nie obsługa Sieci GG przez "inne" komunikatory, nie miały by one wzięcia :]
Anonymous
Dodano
07.07.2005 01:55:58
boczi ma rację a ty się mylisz adik154. Otóź Tlen czy WP kontakt sa o wiele lepiej zabezpieczone, bo były stworzone z myślą o bezpieczeństwie uzytkowników. Tymczasem GG to szmelc, przeznaczony dla poczatklujacych i ludzi, którzy nie rózrozniaja komputera od telewizora.
Co więcej, tak jak napisał boczi, tylko na GG sa włamy co kilka miesięcy. Sam tego zakosztowałem. Od kiedy przesiadlem się na Tlena (2lata, a potem na Wp Kontaky (od pł roku do teraz) nie było zadnych właman itd.
Z GG jest jak z Internet Explorerem. Wymiana tej przegladarki an Operę albo Firefoxa bardzo porawia bezpieczeństwo.
fidelio
Dodano
06.07.2005 18:39:42
Ale najwięcej włamań (i tylko na ten komunikator słyszałem) jest na GG :lol:
boczi
Dodano
06.07.2005 11:44:09
fidelio:
Na GG łatwo sie włamac i juz nieraz takie właamiania były dokonywane. Przesiadz się na WP Kontakt albo Tlen.

a co na tamte komunikatory włamać sie nie da?? :shock:
Ktoś kto ma pojęcie i potrafi sie na gg włamać to i pewnie na tamte komunikatory tez by sie włamał wiec porada typu przesiądź sie na bla bl abla jest mało trafna.
adik154
Dodano
06.07.2005 01:00:42
Na GG łatwo sie włamac i juz nieraz takie właamiania były dokonywane. Przesiadz się na WP Kontakt albo Tlen.
fidelio
Dodano
06.07.2005 00:55:22
by sie mogl ktos zalogowac na Twoj numer gg musi znac haslo, ewentualnie moze ktos sobie przesyla je na Twojego maila jesli ma dostep do niego (haslo, nazwa, ew. podpowiedzi do hasla itd.) ; chyba ze zgral z Twojego hdd dane z Twoim profilem gg.
DMX
Dodano
03.07.2005 23:32:03
Moźna się zalogowac na dowolny numer GG na innym komputerze, gg nie musi być zainstalowane tylko w domu, moźna je równieź zainstalowac np w pracy i tam równieź je uruchamiać (importować listę kontaktów z serwera gg, eksportowac itd) jedyne co nie jest ogólnie dostepne na kaźdym komputerze to archiwum wiadomości. Ktoś moźe się zalogować na nasze gg znając nasze hasło do niego i nasz numer gg. Więc hasło naleźy mieć takie by cięźko je było odgadnąć osobom trzecim.
Anonymous
Dodano
03.07.2005 23:29:09
Raf L.M
Dodano:
03.07.2005 21:30:17
Komentarzy:
18
Strona 2 / 2