Atak na gg – za jednym ruchem?

Od dłuźszego czasu nurtuje mnie pewne pytanie. Czy moźna bez wchodzenia na kogoś komputer(przez osoby trzecie) wejść na czyjeś gg? Zakładając ten temat nie mam wogule takiego zamiaru, aby udawać jakiegoś włamacza, który będzie szperał po jakichkolwiek numerach gg, ale interesuje mnie właśnie moje wcześniejsze pytanie.
Bo pewnego razu odezwała się do mnie pewna osóbka, która zadawała mi wiele dziwnych pytań, a ja ją zablokowałem. Na drugi dzień patrze na moje gg, a ona jest odblokowana z listy zablokowanych i była dodana do mojej listy kontaktów.
Napewno ja tego nie zrobiłem, ani nikt z mojej rodziny, bo nikt oprócz mnie nie uźywa źadnych komunikatorów. I właśnie jestem ciekaw, czy aby włamać się na kogoś gg, trzeba najpierw wejść na kogoś komputer i dopiero na gg, czy takźe bez wbijania się na kogoś kompa, moźna włamać się na gg?
Chyba wiecie o co chodzi? Prosiłbym o odpowiedzi. :roll:

Odpowiedzi: 20

Diesel:
by sie mogl ktos zalogowac na Twoj numer gg musi znac haslo, ewentualnie moze ktos sobie przesyla je na Twojego maila jesli ma dostep do niego (haslo, nazwa, ew. podpowiedzi do hasla itd.) ; chyba ze zgral z Twojego hdd dane z Twoim profilem gg.

Moźe ma keyloggera...
MexoDio
Dodano
30.07.2005 01:42:40
Diesel:
by sie mogl ktos zalogowac na Twoj numer gg musi znac haslo, ewentualnie moze ktos sobie przesyla je na Twojego maila jesli ma dostep do niego (haslo, nazwa, ew. podpowiedzi do hasla itd.) ; chyba ze zgral z Twojego hdd dane z Twoim profilem gg.

Moźe ma keyloggera...
MexoDio
Dodano
30.07.2005 01:42:40
Mam pewne pytanie. Czy zna ktoś moźe jakiś program,dzięki któremu moźna sprawdzić, jaki jest nr IP, uźytkownika gg? Tzn. chcę sprawdzić nr IP osoby, która ma załoźony nr. gg.
Wiem, źe da się Powerem GG, ale wtedy osoba musi być zapisana przez nas, oraz ta osoba musi mieć zapisaną moją osobę. Nie mam zamiaru się nikomu włamywać, ale chcę znać tej osoby nr IP. :wink:
Raf L.M
Dodano
29.07.2005 18:17:59
fidelio:
Jednak bycie inteligentnym nie oznacza ze sie ma równiez rację. A Ty nie podałes zadnych prawdziwych argumentów przeczacych mojemu zdaniu.
Bycie inteligentnym nie oznacza pisania wszystkiego co slina na jezyk przyniesie. Mam sobie wate do uszu powkladac ? Z drugiej strony jakich chcesz argumentow ? O tym ze i np. w Tlenie sa bledy ? O tym ze w Firefoxie czy Operze rowniez ? Liste z bugtracka podac ? Po pierwsze za powazny jestem, a po drugie ludzie inteligentni wiedza o tym.

Konkurencja a uczciwa konkurencja to roznica jak stad do tamtego drzewa i fpizdu dalej.
EL NINO
Dodano
16.07.2005 00:51:11
Przyznaję jestes inteligentny El Nino. Posługujesz się wszytkimi ssposobnami retorycznymi, by mnie zdyskwalifikowac. Ale fakt jest jeden, ze nie podajesz realnych argumentow, a wyolbrzymiasz moje odpowiedzi, przez co wydają się absurdalne. uzyawsz argumentow ad persoanm by mnie osmieszyc.
Posługujesz się tez cytatami ze znanych ludzi, by uwiarygodnic swoją niewiele warta wypowiedz i miec autorytet za plecami.
Liznałem trochę retoryki i wiem jak to działa. Ja w kazdym razie to widzę. Mam nadzieję, zę inni tez.
Mógłbym tak samo jak ty zbic wszelkie twoje wypowiedzi popierajac to kontrcytatami ze znanych ludzi, ale po co właciwie? To forum jest do pomocy i wymiany opinii, a nie popisów retorycznych. Wiec nie bede sie znizał do poziomu manipulacji.

Jednak bycie inteligentnym nie oznacza ze sie ma równiez rację. A Ty nie podałes zadnych prawdziwych argumentów przeczacych mojemu zdaniu.

Jeszcze jedna sprawa co do monopolu. Nie rzucaj takich tekstow o monopolu, ktoremu cos zadzieczam. Nie naleze wcale do absolutnych krytykow MS. Uwazam ze Microsoft w bardzo przyczynil się do rozwoju komputeryzacji. Gatesa uznaje za jednego z ojców komputeryzacji. Tak naprawde jedyny udany produkt MS to Windows. Nie krytykuje wiec MS, ale nie bede pochwalac niektórych programow takich jak IE, którego rozwoj zakonczyl sie wiele lat temu (nawet nie ma opcji zakłądek). Otworz sobie czat na IE i wejdz na 15 pokoi. Zawiecha murowana. No chyba ze masz ogromna ilosc RAmu. Tymczasem na innych przegladarkach mozna wiecej otwierac zakładek w czatach i nic sie nie dzieje. Uzycie RAMu jest o wiele mniejsze.
A co do naskakiwania to ty prezentujesz teraz poziom zarzucajac mi naskakiwanie które wcale nie ma miejsca. Zresztą komentarz o robieniu kupy chyba wystarczajaco swiadczy o Tobie.

Aha jesszcze do inforobert: po twojej iostatniej wypowiedzi wydaje mi się, ze nie wiesz co to w ogole jest monopol. Radze ci przestudiowac encyklopedie albo podobne kompendium tak dla poszerzenia wiedzy. Przyda sie. Monopol w kazdej dziedzinie gospodarki jest zły. Kazdy rozsadnie myslacy człowiek ci to powie. Popatrz na ceny komorek gdy weszła Heyah. Popatrz na tanie linie lotnicze gdy LOT stracił pozycje monopolisty. Te rzeczy staniały. Konkurencja człowieku, konkurencja.
fidelio
Dodano
15.07.2005 01:28:15
fidelio:
El Nino zanim zarzucisz komus brak myslenia, sam sie zastanow najpierw czy problem przemyslałes?
Gdybym mial plesc takie bzury jakie tu wypisujecie, nie odzywalbym sie wcale. Ze wstydu. Zeby mnie nie zaszufladkowano. To takie proste przeciez – "Człowiek mądry więcej uczy się od swoich wrogów, niź głupiec od przyjaciół" jak powiedzial Franklin.
fidelio:
Według mnie takie rzeczy sa legalne, bo uzywa się siec, a nie program.
Wedlug Ciebie. Ale Ty prawa nie stanowisz na cale szczescie i to co sobie umyslisz, zostaw moze dla siebie.
fidelio:
Twoim typem myslenia to najlepiej w ogole sie nie zabezpieczac, nie aktualizowac systemu, wylaczyc firewalla, zapomniec o antywirze etc.
Ciekaw jestem kiedy Ci sie to przysnilo ? Razem z tymi przemysleniami na temat legalnosci uzywania protokolu GG ? Dobry jestes fidelio. Nad wyraz wiarygodny. Nie pozostaje mi nic innego jak pochylic w skupieniu swoja glowe i odwalic jakis paciorek. Za Twoje zdrowie oczywiscie :P .
fidelio:
Skoro taki madry jestes El Nino i tak dobrze czaisz ten temat to moze wytłumacz fakt, dlaczego WMP w Windows XP UE kazała wyrzucic z systemu?
Poniewaz wymyslila sobie odpowiednia ustawe. To wszystko. I nie "kazala" a "sugerowala" Gdyby jakas kolejna menda orzekla ze jej sie OE nie podoba, mielibysmy kolejna niedorzecznosc. Mnie to ani ziabi ani parzy, poniewaz nikt inny a sam osobiscie decyduje czego uzywam do pracy czy tez rozrywki. I co najwazniejsze – nie opluwam softu takiego czy innego tylko dlatego, ze mam inne preferencje programowe. To byloby glupie, szczeniackie zachowanie cechujace wlasnie ludzi Twego pokroju. A stad juz niestety bardzo blisko do pyskowki czy mordobicia. Naskocz moze jeszcze na kogos tylko dlatego ze ten ktos nie uzywa podkladki pod mysz, ze myszke trzyma lewa reka, ze klawisz ENTER naciska lewym palcem "fakjujacym". Bo nie robi kupy co rano ? :P
fidelio:
Dopiero teraz ten monopol po tylu latach rozbijaja aplikacje innych firm.
Gdyby nie ten "monopol", nie wiedzialbys co to internet, na slowo "mail" otwieralbys dzioba jak karp wyciagniety z wody przed Wigilia. Tyle "zlego" uczynil ten monopol.

Na koniec taki maly aforyzm:
"Gdyby wszystkim głupcom zawiesić dzwonki na szyjach, ludzie mądrzy musieliby nosić watę w uszach"
EL NINO
Dodano
14.07.2005 23:10:38
To ze IE byl pierwszy na rynku i zdobyl prawie caly rynek to swiadczy tylo o ich pomysłowosci.

Za przeproszeniem jak by sie nie opierd...li tworcy innych przegladarek to by bylo inaczej.

Ktos sie spoznij z wydaniem jakiegos produktu to juz jego problem. Skoro tak bardzo ci przeszkadzal przez tyle lat IE to do wykozystania byly inne przegladarki zapomniana juz Netscape – glowny konkurent na rynku, ktory przegral walke

Co to w ogole jest ?
Kampania obrony spoznialskich programistów.
Monopol ?
To konsument decyduje o tym co chce wybrać wiec do kogo ta mowa ?
Podzielam zdanie EL NINO.

Ja wysiadam.
Nara
inforobert
Dodano
14.07.2005 14:18:33
Gdyby to było nielegalne to byłoby scigane,a wcale nie jest. Owszem uwazam ze –tu zgadzam sie z toba – ze GG moze sobie zrobic wtyczki do obsługi sieci Tlena i WPkontaktu. Nawet bardzo bym sie ucieszył. Wreszcie GG rozwinałby sie dzieki temu . Według mnie takie rzeczy sa legalne, bo uzywa się siec, a nie program.

Do El Nino:
Twoim typem myslenia to najlepiej w ogole sie nie zabezpieczac, nie aktualizowac systemu, wylaczyc firewalla, zapomniec o antywirze etc. Skoro i tak kazdy program mozna złamac. Bez przesady. Sa programy bezpieczniejsze i mniej bezpieczne. Nie wiem jak wy Panowie, ale ja wolę uzywac tych bardziej bezpiecznych. Taka jest moja logika działania.

Co do monopolu. Skoro taki madry jestes El Nino i tak dobrze czaisz ten temat to moze wytłumacz fakt, dlaczego WMP w Windows XP UE kazała wyrzucic z systemu? Microsoft tez bronił sie, ze to ich integralna czesc systemu, a poza tym to ich system i moga robic co chca. A okazało się ze teraz WMP juz do Windowsów nie jest dodawany. To pierwszy przykład z brzegu zebys wiedział, ze monopolizacja jest duzym problemem. Tak było kiedys z IE, który zdobył prawie cały rynek tylko dlatego, ze był właczony juz do systemu. Dopiero teraz ten monopol po tylu latach rozbijaja aplikacje innych firm.
Takze El Nino zanim zarzucisz komus brak myslenia, sam sie zastanow najpierw czy problem przemyslałes?
fidelio
Dodano
14.07.2005 02:46:27
Panowie, pierdzielicie o tym "zlym" GG i jak potluczeni. Jakie haslo ktos mi ukradnie ? Z mojego kompa ? A w zyciu. Ukradna haslo z serwera GG ? Bo kiedys ktos wykradl ? Oczywiscie. Tak samo jak wykradna hasla z innych komunikatorow, kont pocztowych, kont elektronicznych w banku, itd, itd.
Bezpieczenstwo w GG ? Takie samo jak i w innych komunikatorach. Lamacze ? Lamacze czego ? Moga mi nagwizdac lamaczami. Bledy ? Takie same jak i w innych komunikatorach. Itd, itd...

fidelio, jesli ktos cos wymysli, jest wlascicielem tego czegos dopoki nie przekaze praw innym. Jesli zastrzeze sobie takie prawa, chocbys na rzesach stawal, guzik masz do tego. Mozesz jedynie siasc i plakac. Takie toto kurna madre. Natomiast Twoje nie wiadomo skad zaczerpniete przemyslenia na temat monopolu, pierwszenstwa, mozesz sobie jedynie w buty wlozyc. Tak jest i koniec.
Dlaczego Tlen nie byl pierwszy ? Kto im zabronil ?
Czy Wy nie potraficie samodzielnie myslec ? Dlaczego ciegiem powtarzacie gdzies zaslyszane bzdety ?
EL NINO
Dodano
14.07.2005 00:00:02
Fidelino.

Co ma jedno z drugim czy logujac sie do serwra GG czy przez komunikator Tlen, WP, Kadu i piernik wie jeszcze jaki. Zawsze wykonywany jest identyczny sposob logowania sie do tego serwera. Identyczny transfer/protokoł i szyfrowanie hasla. Wiec powiedz mi po co ja mam kozystac z innego komunikatora skoro on nie daje mi ani 0,00001% wiekszej pewnosci ze logujac sie do serwera sieci GG nikt mi nie ukradnie hasla ??

Zreszta nie podoba mi sie tlen wole miec uzytkownikow w 5 kolumnach niz w jednej dlugiej i przewijac pasek.

Popularnosc programow deszyfrujacych hasla dla GG jest taka sama jak pod Tlen, WP i inne.

Gdy popularnosc bedzie taka sama dla innych komunikatorow co dla GG tez beda wykradane hasla, to jest tylko zludzenie ze jest bezpiecznie.

Tak samo przedstawia sie sprawa z Windows XP, prawie wszystkie wirusy sa pisane pod sytemy Win 2000 PRO i XP bo sa najpopularniejsze. Jesli nie sa pisane bezposrednio pod W2KPRO/XP to pisane sa pod 98SE zeby wykozystywac je jako zombi.

fidelio:
Co do nieleglanosci... To kto uznał ze jest nielegalne? Tylko ta jedna firma. A to wcale nie znaczy ze jest nieleglane.

Przeciez to ta firma jest wlascicielm oprogramowania i sieci GG :D
Dawno sie tak nie uśmiałem :lol: :lol: :lol:
... i moga tak sobie gadac .... hehe
Narazie moga tak sobie gadać bo nie ma to jeszcze mocy prawnej. Kto wie moze GG wypusci wtyczki na Tlena i WP i wszyscy beda zadowoleni :)

[quote user="http://www.pcworld.pl/news/78726.html"]
Czy nowa wersja komunikatora będzie bezpieczniejsza? Mówi się sporo o przypadkach kradzieźy kont na Gadu–Gadu.

Tematyka bezpieczeństwa jest bardzo szerokim zagadnieniem. O bezpieczeństwie nie moźna myśleć tylko w kontekście naszego produktu, który jest instalowany na komputerach uźytkowników. Tak naprawdę to jest kwestia bezpieczeństwa równieź samych komputerów. Gadu–Gadu jest jednym z wielu programów instalowanych w komputerach i na pewno nie tym, które powoduje, źe uźytkowanie komputera staje się niebezpieczne.

W bardzo wielu wypadkach kradzieźe kont wynikają z tego, źe systemy zabezpieczeń, które uźytkownicy mają na swoich komputerach nie gwarantują im pełnego bezpieczeństwa. Zauwaźyliśmy, źe kradzieźe dotyczą głównie nie tych wysokich, lecz tzw. niskich numerów, których, jak wiadomo, jest ograniczona ilość.

Proponuje zakonczyć temat bo sie robi nudno. Ja i tak pozostane przy GG i IE6.0 po co mam zmieniac oprogramowanie skoro spelnia swoje zadanie w 100%.
inforobert
Dodano
13.07.2005 23:51:15
Ja dokładnie jak mój poprzednik(mowa tu o Fidelio), uźywam gg tylko ze względu na to źe mam tam sporo waźnych znajomych.
Gdy jeszcze miałem trochę mniej lat, niź teraz to ktoś mnie przekonał do zainstalowania gg, i zdobyłem dzięki nim wielu znajomych.
Gdyby nie to, to bym juź dawno w trymigat usunął ten badziewny program i bym cieszył się z korzystania innego komunikatora.

Bezpieczeństwo jest prawie nikłe, bo to tak samo jest jak z IE. Komunikator bardzo znany uźytkownikom sieci, więc wymyślili do niego jakieś łamacze czy jakieś inne pierdółki.

Rzeczywiście, NTFS zbytnio nie pomoźę, ale chociaź podczas włamania na komputer, będą mieli trudniejszy dostęp do hasła. Tylko właśnie cały czas ta obawa z ich serwerem... Ja czekam na taki komunikator, źe w końcu bardziej zadbają o bezpieczeństwo uźytkowników, niź jakieś dodatkowe bajery, które mają przekonać do siebie ludzi. Ale i tak wielkie dzięki, za pomoc dotyczącą bronienia się przed łamaniem. Zawsze twoje wskazówki się przydadzą Inforobercie :)
PS. Pamięta ktoś moźe taki link, w którym był podawany taki śmieszny dialog? w którym jakiś tam uźytkownik chciał się wbić na kogoś gg, i jakiś tam inny gościu zrobił program, w którym widział ruchy tej "ofiary"?. Chyba wiecie o co mi chodzi? :wink:
Raf L.M
Dodano
13.07.2005 21:56:21
Widzisz inforobert...? Juz znalazł sie ktos (mam na mysli Raf L.M) kto przyznał mi racje, ze z GG wykrada sie hasła.
Jezeli ty inforobert chcesz zostac na GG to zostan. To wolny kraj. Tylko sie potem nie dziw, ze ktos ci potem hasło ukradnie.

Co do sieci GG to uzywam jej dlatego tylko ze mam dwóch znajomych którzy uzywaja GG. Gdyby nie to w ogole nie uzywałbym sieci GG. O wiele wiecej kontaktow mam na Tlenie czy na WP Kontakcie. Sieci GG od dawna wiec rzadko uzywam.

Co do nieleglanosci... To kto uznał ze jest nielegalne? Tylko ta jedna firma. A to wcale nie znaczy ze jest nieleglane. Ja tez zloe firme i powiem ze cos jest nieleglane. Czy to oznacza ze faktycznei jest?

Kolejna sprawa. Ty nadal nie rozumiesz ze zaden NTFS ci nie pomoze, gdy twoje hasło skradzione zostanie z serwera!!!! Z serwera nie z dysku!!! Wiec hasło na dysku bedziesz mial zabezpieczone ntfsem, alena serwez juz nie. A włamy własnie nastepuja na serwer GG najczesciej.

C9o do wzbogacania. Zabronienie uzywania sieci GG jest rownoznaczne z monopolem tego komunikatora. ( tak jak telekomuna przez lata była monpoopolista w telefonach). GG był pierwszy i to jego jedyna zaleta. Zebrał ludzi bo był pierwszy. Ludzie wybierajhac dzisaj komuniikator wybieraja ten na ktorym maja znajoych – bo do tego przeciez uzywamy komunikatora. Gdydby siec GG działa tylko na GG zaden inny komunikator w pOlsce by nie powstał. Bo przeciez nikt nie bedzie sam z sobą gadał prawda?
fidelio
Dodano
13.07.2005 21:07:50
Po pierwsze jeśli masz system plików NTFS i system operacyjny Windows 2000 Pro/XP ustaw prawa modyfikacji tylko dla siebie dla katalogu

C:\Documents and Settings\Nazwa uzytkownika\

Dla katalogu ustaw prawa :
własciwosci–>zaawansowane–>zabezpieczenia:
pozostaw tylko wlasnego uzytkownika – pelna kontrola

Firewala zainstaluj
Zmień hasło na dłuźsze np: 10–15 znakow

Odznacz "przechowywanie hasla w programie"

Sprawdź system pod katem obecności nie proszonych gości AntyVirus + program do usuwania programów szpiegowskich (Ad–Aware, Spybot – Search & Destroy, Microsoft AntiSpyware – darmowe programy)

Zaloz uźytkownika do logowania sie w Windows'ie z hasłem

Poszukaj na forum, takie tematy sie powielaly juz dziesiatki razy.
inforobert
Dodano
13.07.2005 19:54:00
Po pierwsze jeśli masz system plików NTFS i system operacyjny Windows 2000 Pro/XP ustaw prawa modyfikacji tylko dla siebie dla katalogu

C:\Documents and Settings\Nazwa uzytkownika\

Dla katalogu ustaw prawa :
własciwosci–>zaawansowane–>zabezpieczenia:
pozostaw tylko wlasnego uzytkownika – pelna kontrola

Firewala zainstaluj
Zmień hasło na dłuźsze np: 10–15 znakow

Odznacz "przechowywanie hasla w programie"

Sprawdź system pod katem obecności nie proszonych gości AntyVirus + program do usuwania programów szpiegowskich (Ad–Aware, Spybot – Search & Destroy, Microsoft AntiSpyware – darmowe programy)

Zaloz uźytkownika do logowania sie w Windows'ie z hasłem

Poszukaj na forum, takie tematy sie powielaly juz dziesiatki razy.
inforobert
Dodano
13.07.2005 19:54:00
A ja bym prosił kogoś o pewną pomoc, aby ktoś by mi mógł zabezpieczyć hasło przed osobami trzecimi, którzy wchodzą na mój nr, po to aby coś ciekawego wyczytać z rozmów.
Ostatniego czasu, moja siostra siedziała na gg, i koleźanka jej powiedziała, źe z jej nr, zaczął ktoś jej wrzucać... :?

Ktoś złamał hasło, i ma dostęp do tego nr. Raczej nie ma dostępu do komputera, bo mam nawet dobrze zabezpieczony komputer, i jak ktoś chce wejść, to jest blokowany dostęp z innego komputera.

Tak więc prosiłbym kogoś, aby któś by mi mógł pomóc, aby nikt juź nigdy nie łamał hasło w gg, bo to juź naprawdę staję się dziecinne.
Pomóźcie :!: Dla mnie kaźda propozycja o zabezpieczniu hasła będzie odpowiednia, tyle źeby była ona bezpieczna.
PS. Dlaczego przy kaźdej zmianie hasła, piszę źe nie mogę się połączyć z serwerem? Czyźby są jakieś problemy z serwerem gadu–gadu?
Raf L.M
Dodano
13.07.2005 15:29:30
A ja bym prosił kogoś o pewną pomoc, aby ktoś by mi mógł zabezpieczyć hasło przed osobami trzecimi, którzy wchodzą na mój nr, po to aby coś ciekawego wyczytać z rozmów.
Ostatniego czasu, moja siostra siedziała na gg, i koleźanka jej powiedziała, źe z jej nr, zaczął ktoś jej wrzucać... :?

Ktoś złamał hasło, i ma dostęp do tego nr. Raczej nie ma dostępu do komputera, bo mam nawet dobrze zabezpieczony komputer, i jak ktoś chce wejść, to jest blokowany dostęp z innego komputera.

Tak więc prosiłbym kogoś, aby któś by mi mógł pomóc, aby nikt juź nigdy nie łamał hasło w gg, bo to juź naprawdę staję się dziecinne.
Pomóźcie :!: Dla mnie kaźda propozycja o zabezpieczniu hasła będzie odpowiednia, tyle źeby była ona bezpieczna.
PS. Dlaczego przy kaźdej zmianie hasła, piszę źe nie mogę się połączyć z serwerem? Czyźby są jakieś problemy z serwerem gadu–gadu?
Raf L.M
Dodano
13.07.2005 15:29:30
fidelio:
To jest nielegalne tylko w opinii firmy która zrobiła GG.

No i sęk w tym ze producent GG zastrzega sobie prawo dla swojej sieci.

fidelio:
I tyle. Nikt inny nie podziela tej teorii.

Nie ma zadnej teori, jesli jest nie legalne to jest nie legalne.

fidelio:
Po prostu panowie z firmy od GG maja w tym interes. Tego typu próby delegalizacji prowadzą po prostu ludzie, którzy tylko chca się wzbogacic kosztem innych.

Tlen WP itp tez sie chce wzbogacić, odbierajac uzytkownikow z GG.

fidelio:

2. Co to znaczy ze hasła nie masz zapisanego na GG?? Chyba nie zrozumiales. Za kazdym razem jak łaczysz sie z serwerem GG system sprawdza hasło, które zapisane jest na serwerze.

Witryna Gadu–Gadu:

Konto uźytkownika jest zabezpieczone hasłem. Dzięki temu nikt inny nie moźe "podszywać" się pod innego uźytkownika. Hasło nie jest przesyłane podczas inicjowania sesji programu (logowania) jawnie, ale zawsze jest przesyłane do serwera zaszyfrowane

Widze w profilu uzytkownika ze uzywasz sieci GG, laczysz sie do niej za pomoca Tlena jak sie domyslam. Powiedz mi jaka jest roznica miedzy laczeniem sie do serwera GG z Tlena czy z komuniktora GG ??
Jeden i drugi sposob jest indentyczny :!:
Ten sam protokół danych.

fidelio:

Co do NTFS to powiem tyle, ze co ma piernik do wiatraka?

Duzo, jesli mam dostep do plikow configuracyjnych GG co za tym idzie mam liste twoich kontaktow, archiwum rozmow a jesli ktos kozysta z opcji "zapisz haslo w programie" mam dostep rowniez do jego hasła.
Majac partycje NTFS, mozna uzyc metody
"Szyfruj zawartosc aby zabezpieczyc dane" (wlasciwosci dokumentu–>zaawansowane)

fidelio:

Skoro twoi znajomi nie maja problemow z dziadostwem włazacym przez IE to moze dlatego ze mało korzystaja z kompa? To by tłumaczyło to.
Sprawdzałem firefoxa i Opere na trefnych stronkach na ktorych IE się wyhaczał bez problemu. Te przegladarki są odporne na te stronki. Są inaczej zbudowane i dzieki odmiennej architekturze są odporne na rozne ataki.

Trefne stronki hmmm.
Podaj adresy tych trefnych stronek. Pokaze ci ze bylem na nich i nic mi sie nie "wychacza"
Ty ciagle walkujesz temat nie zabezpieczonego IE.

Jesli IE nie jest zabezpieczony przez inne programy to sie zawiesi, przepusci robaki itp. Wiec o czym tu mowa. Ja stwierdzam fakt ze kozystam z IE6.0 + zabezpieczenia i nie mam problemow typu zawieszanie sie, robaki, spy itp.
inforobert
Dodano
13.07.2005 09:59:10
Ok wiec pozwole sie nie zgodzic. A wiec:
1. Nie wspeiram złodziejstwa. Nie kupuję piratów etc. gdyby korzystanie z sieci GG było nieleglane to te wszytkie komunaikatory po prostu musiałayby przestac je uzywac. Prosta sprawa. To jest nielegalne tylko w opinii firmy która zrobiła GG. I tyle. Nikt inny nie podziela tej teorii. Po prostu panowie z firmy od GG maja w tym interes. Tego typu próby delegalizacji prowadzą po prostu ludzie, którzy tylko chca się wzbogacic kosztem innych.
2. Co to znaczy ze hasła nie masz zapisanego na GG?? Chyba nie zrozumiales. Za kazdym razem jak łaczysz sie z serwerem GG system sprawdza hasło, które zapisane jest na serwerze. Te hasła nie były wykradzione z dysków uzytkowników, tylko z serwera GG. A to duza róznica.
Co do NTFS to powiem tyle, ze co ma piernik do wiatraka?
Mogę cie zapewnic ze ta uszczypliwosc ktora poczyniles jest zupełnie niepotrzebna. Ja mam naczelna zasadę. Nigdy nie zdradzam zadnych haseł nikomu. Taka przezornosc. Hasła nie sa po to zeby je ujawniac.
Co do forum to uwazam je za jak najbardziej powazne. Mylnie mnie zrozumiales. CentrumXP zaliczam do najlepszych forów.
Skoro twoi znajomi nie maja problemow z dziadostwem włazacym przez IE to moze dlatego ze mało korzystaja z kompa? To by tłumaczyło to.
Sprawdzałem firefoxa i Opere na trefnych stronkach na ktorych IE się wyhaczał bez problemu. Te przegladarki są odporne na te stronki. Są inaczej zbudowane i dzieki odmiennej architekturze są odporne na rozne ataki.
Co do wtyczek GG... Jest tylko PowerGG która czesto się zawiesza albo po prostu nie działa. Róznica jest tez taka ze np do Tlena jest mase wiecej wtyczek, dzieki temu ze tlen ma specjalne narzedzia do produkcji włąsnych wtyczek. Dlatego fani pracują pełną parą i stad tyle wtyczek. Na tej samej zasadzie działa Firefox, który dzisaj tez ma setki wtyczek i swieci dzieki temu triumfy.
I ostatecznie co do gustów.. Fryderyk Nietsche powiedział kiedys: Nietsche Mowi sie, ze nie nalezy rozmawiac o gustach i smaku, ale przeciez w źyciu chodzi wlasnie o gusta i smak.
fidelio
Dodano
13.07.2005 03:43:43
fidelio:
Wiesz gdzie ja mam zapaewnienie firmy GG ze to jest nielegalny wykorzystywanie tej sieci? Głęboko mam.. Hehe. Cwaniaczki.. Tracą uzytkownikow to głosza takie farmazony. Chcieliby monopolu tak jak telekomuna.

Co do jednego masz rację. GG jest najprostszym w obsłudze komunikatorem. Ale tak samo jest z IE. To co proste nie znaczy, ze dobre.

No to masz się czym chwalić ze wspierasz złodziejstwo :D To co ma duźo wodotrysków nie znaczy ze jest dobre. Np.: jakoś wcale nie zauwaźyłem by XP był lepszym systemem od Windows 2000 Pro.

fidelio:
Kolejna sprawa – to ze uzywasz GG i nie zauwazyles ze ci wykradziono hasło, bo nikt po prostu widocznie akurat z Twojego konta nie korzystał i nie wysyłał na twoim koncie obrazliwych tersci do twoich znajomych. A u mnie tak było.
Wiec twoje hasło o ile pozniej go nie zmieniales nadal do kogos nalezy. Na twoim miejscu zmienilbym haslo.

Jaka masz pewność ze mnie wykradziono hasło, fakty podaj !!
Nie zmieniłem hasła od długiego czasu a po drugie hasła nie mam zapisanego w GG :D po trzecie folder z ustawieniami i archiwum GG jest zaszyfrowane NTFS sie kłania. Dziurę w serwerze GG juź dawno zlikwidowano. Po xxx z rzędu nikt inny nie korzysta z mojego konta tylko ja mam dostęp do mojego GG. Widocznie byles na tyle nie pełno sprytny ze nie świadomie udostępniłeś hasło innym :D

fidelio:

Co do IE to nie bede sie specjalnie sprzeczał, gdyz wejdz sobie na którekolwiek powazne forum i poczytaj sobie watki o IE vs inne przegladarki to zobaczysz jaki to jest syf. Powiem tyle ze wszyscy moi znajomi zawsze mieli problem z spywarem, dialerami itd. dopoki mieli IE. Przesiadka na Operę lub Firefoxa zlikwidowała problemy.

Czy to forum jest nie powaźne, co masz do tego forum ??
Moi znajomi nie maja problemów z spywarem, dialerami itd. Korzystają wyłącznie z IE6.0 + zabezpieczenia.

fidelio:
A jak mi nie wierzysz, ze IE jest dziurawy jak sito to pochodz np. po stronkach porno. Po kilku wejsciach na odpowiednie serwisy twoj komp bedzie sie nadawał do gruntowengo czyszczenia rejestru lub formata. I sam sie przekonasz.

Hmmm, po co ja mam chodzić na stronach porno ?? Nie kręcą mnie wirtualne laski
Skoro strony porno są tak najeźone wirusami itp. To po co ja mam na to wchodzić i szczerze mówiąc nie wierze by Firefox i jakiekolwiek inne oprogramowanie zabezpieczające było na tyle uniwersalnym lekarstwem by ot tak sobie chodzić po stronach o których jest mowa. Kaźde zabezpieczenie stworzone przez człowieka moźe ominąć inny człowiek wiec nie przechwalaj tak bardzo Firefoxa. Fakt Firefox jest mniej dziurawy od IE ale czy to jest powód źeby zrezygnować na zawsze z IE. Mnie to nie przekonuje zwłaszcza ze korzystam z IE i nie mam źadnych problemów.
jest masa programów do ochrony przed szkodnikami. Nikt mnie nie przekona do uźywania Firefoxa i Opery :) Po prostu nie i koniec a wiedz ze mnie źadne reklamy nie wysakuja, źadnych dialerow nie mam, źadnych programów szpiegowskich działających w tle nie mam.
W pracy wszyscy maja tylko IE6.0 i nikt nie ma wirusów spy dialerow itp. Po prostu trzeba się odpowiednio zabezpieczyć.

Co się tyczy GG, Tlen, WP itp. Pod kaźdego komunikatora są wtyczki róźnego rodzaju wiec dlaczego GG jest niby gorsze ??
Spekulacje na temat który komunikator jest lepszy ogranicza się do kwestii gustu, o gustach się nie rozmawia.
Cos mi się widzi ze niebawem wejdzie nowy standard komunikacji GG który uniemoźliwi komunikacje zew. komunikatorów z serwem GG. Ciekawe kto na tym lepiej wyjdzie :?:
inforobert
Dodano
12.07.2005 21:11:16
Wiesz gdzie ja mam zapaewnienie firmy GG ze to jest nielegalny wykorzystywanie tej sieci? Głęboko mam.. Hehe. Cwaniaczki.. Tracą uzytkownikow to głosza takie farmazony. Chcieliby monopolu tak jak telekomuna.

Co do jednego masz rację. GG jest najprostszym w obsłudze komunikatorem. Ale tak samo jest z IE. To co proste nie znaczy, ze dobre.

Kolejna sprawa – to ze uzywasz GG i nie zauwazyles ze ci wykradziono hasło, bo nikt po prostu widocznie akurat z Twojego konta nie korzystał i nie wysyłał na twoim koncie obrazliwych tersci do twoich znajomych. A u mnie tak było.
Wiec twoje hasło o ile pozniej go nie zmieniales nadal do kogos nalezy. Na twoim miejscu zmienilbym haslo.
Aha co do tych wykradzen haseł to nawet na ofcijalnej stronie GG – firmy nma ktora sie powołujesz – bylo zalecenie, by zmienic hasła. takei wykradzenie nastapilo. I to jest fakt.

Co do IE to nie bede sie specjalnie sprzeczał, gdyz wejdz sobie na którekolwiek powazne forum i poczytaj sobie watki o IE vs inne przegladarki to zobaczysz jaki to jest syf. Powiem tyle ze wszyscy moi znajomi zawsze mieli problem z spywarem, dialerami itd. dopoki mieli IE. Przesiadka na Operę lub Firefoxa zlikwidowała problemy. A jak mi nie wierzysz, ze IE jest dziurawy jak sito to pochodz np. po stronkach porno. Po kilku wejsciach na odpowiednie serwisy twoj komp bedzie sie nadawał do gruntowengo czyszczenia rejestru lub formata. I sam sie przekonasz.
fidelio
Dodano
12.07.2005 19:18:33
Raf L.M
Dodano:
03.07.2005 21:30:17
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2