ASUS Windows 7 -czy można zrobić "golasa"
Witam,
Ostatnio kupilem laptopa Asusa (model: X52J) z systemem operacyjnym Windows 7 Home Premium.
Pytanie moje brzmi następująco:
Czy można tak zainstalować/przeinstalować (nazwij to jak chcesz) system, żeby nie instalowały się dodatki z Asusa jednocześnie nie tracąc oryginalnego Windowsa?
Szlag mnie trafia, jak masz zainstalowany system i mase niepotrzebnych do tego rzeczy. Chcę oczyścić system ze zbędnych rzeczy. Jeśli masz jakieś sensowne sugestie to wal śmiało!
Z góry dziękuję za porady.
Odpowiedzi: 3
Po pierwsze - przeczytaj instrukcję laptopa - ponieważ powinno być tam opisane dlaczego, i w jaki sposób należy wykonać (wypalić) dysk(i) odzyskiwania systemu.
A teraz konkrety:
ad. 1) można - ale zależy to od sposobu przywracania systemu przewidzianego przez producenta. Jeśli jest to instalacja nienadzorowana - to można się posłużyć narzędziami typu anty-crapware, -blotware (itp.; hasła klucze już znasz - konkretnych nazw ci podawał nie będę, ponieważ jedyny program tego typu jaki testowałem, był do kitu, i nawet już go goolge nie pokazują w wynikach wyszukiwania). To dotyczy oprogramowania - ze sterownikami jest gorzej - ponieważ większość laptopów (markowych) posiada sterowniki dedykowane, i wycięcie ich z instalatora zazwyczaj kończy się małą katastrofą już na etapie instalacji.
ad. 2) nie
Źle się zrozumieliśmy...
Nie mam windowsa na CD (jak to bywa przy laptopach). System instaluje się przy pierwszym uruchomieniu kompa -pewnie z jakiejs ukrytej partycji. Pytania:
1) Czy można zainstalować tak system, by nie instalował dodatków komercyjnych Asusa (gry, copy protect, data security, life frame, trend micro internet security itp.)??? -chodzi mi o czysty system, gdzie sam instalujesz sterowniki do karty graficznej itd...
2) Czy można ewentualnie ten system (z partycji) skopiować na CD w postaci pierwotnej (właśnie bez tych dodatków powyżej)?
nLite umożliwia integrację systemu z servicepackiem, to pewnie pozwoli na wyłączenie niektórych elementów z zestawu.
Ale mnie to nie potrzebne więc sam nie testowałem.
Strona 1 / 1