Asus P5LD2 Deluxe i zagarnięte 640 MB Ramu
Mam taki problem. W Biosie w zakładce w której są wyświetlane informacje o procku i pamięci jest coś takiego: System Memory Size: 4096 MB Appropriated: 640 MB Available: 3456 MB. W systemie zamiast 4 GB wykrywa mi tylko 3,37 GB. Dlaczego się tak dzieję i co można z tym zrobić? Z góry dzięku za pomoc
Odpowiedzi: 1
Czyli masz cztery moduły pamięci po 1024 MB.
Wygląda że bios zarezerwował na coś 640 MB,ale na co - chyba że dla karty grafiki - jaką masz.
Zesetuj bios baterią /zworkąi ustaw co trzeba i zapisz Save.
Jeśli wyjmiesz baterię odłącz kompa od zasilania 230V.
Pomoc do biosu książka do płyty głównej.
Wygląda że bios zarezerwował na coś 640 MB,ale na co - chyba że dla karty grafiki - jaką masz.
Zesetuj bios baterią /zworkąi ustaw co trzeba i zapisz Save.
Jeśli wyjmiesz baterię odłącz kompa od zasilania 230V.
Pomoc do biosu książka do płyty głównej.
Strona 1 / 1
Grafike mam Gigabyte 7900 gt i reset biosiu nic nie pomógł. Nie wiem ale może przyczyną jest za słaby zasilacz (400 watt jakiejś badziewnej firmy, był zintegrowany z obudową). Mam następny problem. Kiedy włączam instalator gry (np. Call of Duty) i rozmawiam w trakcie przez skype lub slucham muzyki strasznie mi przerywa. Muzyka w instalatorze gry też jest zniekształcona. Zauważyłem, że dzieje sie tak kiedy płytę czyta nagrywarka (LG GSA 4163B), gdy przestaje czytać dźwięk wraca do normy. Co z tym zrobić?
<DIV>Ad RAM - porównaj z tym: <A href="http://www.motherboardpoint.com/t20737-p5ld2-deluxe-appropriates-896-mb-ram.html">http://www.motherboardpoint.com/t20737-p5ld2-deluxe-appropriates-896-mb-ram.html</A> i ew. zapoznaj się z sugerownym tam manualem. </DIV> <DIV>nie wczytywąłem isę za bardzo, ale wygląda, że sprawa sięp owinna wyjaśnić, choć nie iwem czy rozwiązać.</DIV>
Drugi problem:<br><br>- stery do płyty głównej wgrane<br>- sprawdź w jakim trybie pracują napędy CD i dysk<br><a href="http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?p=213851#213851">DMA w XP</a><br>
Przeczytałem chyba z 10 postów na temat nagrywarki i nadal nie dziala. Podczas uruchamiania nero wyskakuje błąd że nie ma jakiegoś DMA, klikam enable, restart kompa to samo, wolno czyta płyty, zniekształca muzyke. Mam ją podłączoną na pri_ide. Czy mógłby mi ktoś napisać co trzeba z tym zrobić, krok po kroku, może ustawić jakoś zworki nie wiem ale bardzo prosze o pomoc. Stery mam najnowsze.
A czytałeś co napisałem i podany link - wszystko pisze jak zrobić.<br>
Wziąłem sprawy w swoje ręce. Aby nagrywarka DVD (LG GSA 4163B) działała poprawnie z płytą główną ASUS P5LD2 Deluxe należy: <br />1. Dysk SATA II podłączyć pod gniazdo znajdujące się przy procesorze. <br />2. Nagrywarkę podłączyć w któreś z wejść znajdujące się poniżej 4 wejść na SATA II. <br />3. Wejść w Bios i w zakładce Advanced wykonać: Silicon 3132 Controller: SATA2 Mode <br />ITE8212F Controller: Enabled <br />4. Zainstalować WIN XP SP2 (na początku instalacji kliknąć F6 i zainstalować sterownik: Silicon Image Sata Driver) <br />Takim sposobem wszystko powinno działać. Opis dotyczy nagrywarki LG, nie wiem jak jest z innymi nagrywarkami.
Tak, pięknie ładnie, ale to że nagrywarkę podłącza się pod gniazdo IDE to raczej wiadomo. Podałeś tylko instrukcję instalacji systemu na dysku SATA2 i nie widzę tu związku z problemami z nagrywarką.
No tak tylko jak podłączysz dysk w jedno z wejść powyżej wejścia na taśme to nie wykryje ci nagrywarki bo juz tak probowalem. Można jeszcze podłączyć w wejście PRI_IDE (tak jak miałem) ale wtedy nagrywarka nie pracuje w DMA. A tym sposobem co przedstawiłem wcześniej działa wszystko.