ASUS MyLogo
Witam. Mam płytę główną ASUSa K8V–X SE. Jeśli potrzebujecie jakieś info techniczne to odsyłam pod http://pl.asus.com/products4.aspx?l1=3&l2=14&l3=67&model=790&modelmenu=1. Otóź chodzi mi o funkcję MyLogo. "Funkcja ta pozwala na umieszczenie Twojego ulubionego zdjęcia jako 16–kolorowe logo startowe dla rozweselenia i oźywienia ekranu startowego." Wszystko pięknie tylkoj jak to ustawić? Przypuszczam, źe odpowiedzą (jeśli w ogóle) osoby, które miały doczynienia z tymi płytami lub przynajmniej tego producenta.
Odpowiedzi: 9
Bardzo wielkie dzieki i szacunek dla kolegi, za poswiecenie. NIE hce tylko wybrzydzac ale orginalne logo jest takie cale blekitne jak dobrze pameitam:–)Nie mniej jednakwielkie dzieki bo to tez jest niezle.
Wlasnie w tym problem ze odkupilem uzywke i to byla wersja oem:–(Dostalem tylko plyte, pudelko i woreczek:–( najbardziej denerwuej mnie brak tylniej blachy:–( I mam dziure z tylu kompa:–( Dobra, ale robi sie ot. Plyty CD tez nie mam a na stronie asusa nic nei moge znalezsc:–(
A masz plyte ze sterownikami do swojego MoBo? Tam powinien byc choc jeden obrazek do twojej plyty
Witam!
Poszukuje pliku z obrazem ekranu startowego plyty glownej Asus P4P800S–X. Jezeli ktos wie gdzie to znalezc, albo ktorys uzytkowik ma ta plyte to bede bardzo wdzieczny za pomoc
Poszukuje pliku z obrazem ekranu startowego plyty glownej Asus P4P800S–X. Jezeli ktos wie gdzie to znalezc, albo ktorys uzytkowik ma ta plyte to bede bardzo wdzieczny za pomoc
Dzięki. Szukałem wcześniej ale nie wiedziałem źe to sie instaluje razem z ASUS Update. A w instrukcji nic nie pisze :/
Ale co wziasc, program ASUS My Logo ? Jest na plycie ze sterami do MoBo
mettal:Otwierasz ASUS MyLogo
No wszystko fajnie, tylko SKĄD to wziąć? :D
EDIT
No juź mam. Pobawię sie troche :)
A wiec tak, musisz troche przerobic dowolny obraz aby mial rozdzialke 640x480, najlepije zapisany jako plik bmp nie przekraczajacy 301KB. Najlepiej taki obraz zedytowac w photoshopie. Zmieniasz do porzadnej rozdzialki, a nastepnie w Photoshopie > Obrazek > Tryb > Kolor Indeksowalny. Jako palete wybierasz "Selektywna", Dihtering: Dyfuzja, wartośc 75%i aby kolory nie przekroczyly palety 156, w prostych grafikach wystarcza z regoly 120 do 150 kolorow, wpisujesz wartosc kolorow w pole Kolory:
Nastepnie tak przygotowana grafike zapisujesz jako bitmape.
Aby wgrac obraz do biosu, musisz posiadac plik biosu 512KB o rozszerzeniu .rom lub .ami. Otwierasz ASUS MyLogo, wybierasz plik z biosem, nastepnie plik z obrazem,program sprawdzi czy rozmiar obrazu i ppaleta kolorow nie sa za duze (najlepiej by obraz mial jak najmniej szczegolow, kolorow,itp) jesli obraz jest OK otrzymasz taki walsnie komunikat. Jesli obraz jest za duzy (czytaj wyzej) dostaniesz komunikta ze musisz go zmniejszyc,mozesz go bardziej skompresowac z poziomu MyLogo, ale nie polecam tego bo zrobi to kiepskoi efekt potem jest tragiczny,najlepiej wrocic do photoshopa i zmniejszyc, szczegoly,pociemnic fotke, dac mniej kolorow.
Gdy juz masz plik biosu z nowym obrazem musisz wgrac bios do plyty, robisz to albo z poziomu Windowsa za pomoca ASUS Update, albo z dyskietki startowej. To tak w skrocie :wink:
Ja mam obecnie cos takiego:
Nastepnie tak przygotowana grafike zapisujesz jako bitmape.
Aby wgrac obraz do biosu, musisz posiadac plik biosu 512KB o rozszerzeniu .rom lub .ami. Otwierasz ASUS MyLogo, wybierasz plik z biosem, nastepnie plik z obrazem,program sprawdzi czy rozmiar obrazu i ppaleta kolorow nie sa za duze (najlepiej by obraz mial jak najmniej szczegolow, kolorow,itp) jesli obraz jest OK otrzymasz taki walsnie komunikat. Jesli obraz jest za duzy (czytaj wyzej) dostaniesz komunikta ze musisz go zmniejszyc,mozesz go bardziej skompresowac z poziomu MyLogo, ale nie polecam tego bo zrobi to kiepskoi efekt potem jest tragiczny,najlepiej wrocic do photoshopa i zmniejszyc, szczegoly,pociemnic fotke, dac mniej kolorow.
Gdy juz masz plik biosu z nowym obrazem musisz wgrac bios do plyty, robisz to albo z poziomu Windowsa za pomoca ASUS Update, albo z dyskietki startowej. To tak w skrocie :wink:
Ja mam obecnie cos takiego:
Strona 1 / 1