Asus i dziwne zwisy :(

Witam,
Mam komputer: Athlon 1800xp (133x11,5, 1,5V)
płyta głowna: asus a7v600–x z najnowszym wgranym biosem 1009 (chipset via KT600)
Windows XP SP2 + updaty wszystkie z microsoftu.
grafike HIS radeon 9200.
ram "good ram 400MHz ddr"

Komputer chodzi stabilnie, ale ale nie w grach:(
To samo dotyczy 3D Marka 03 :/ Czytałem, źe 3d mark sie wiesza przez bios i została wypuszczona poprawka w nowym biosie. Oczywiscie ściagnalem najnowszy bios ze strony asusa i wgralem. 3D mark teraz przechodzi wszystkie testy, ale NIE ZAWSZE, np. co 2–3 raz zatrzymuje sie ekran (najczesciej w cpu test 1 sam koniec, albo w cpu test 2 jak siedza 2 ogry przy stoliku :/ ). Tak samo jest w grach, gram sobie w quake i nagle sie wyłącza monitor i lipa:/ (czasem obraz sie zatrzymuje i wisi, albo czasem wyłacza sie monitor i teź wisi)
Wgrywałem wszystkie sterowniki z asusa stronki, via4in1 teź, kombinowąłem z agp 8x,4x,2x dalej to samo.... najnowsze drivery do ati tez patrzylem... testowałem pół dnia pamiec programem memtest i drugie pół dnia programem goldmemory i 0 błedów. Katowałem procesor programem "jakis z mad onion *95" tortutre test cały dzień i tez 0 zwisow i 0 błedow:(
No normalnie tydzień juz kombinuje i juz psycha siada:) Karte graficznął miałem wczesniej w p4 2,8GHz i było wszystko ok, była tez w celeronie i pentium 3 i tez bylo wszystko OK (obsługuje agp 8x). Próbowałem tez "zaniźyc" taktowanie procesora i tez dalej to samo... Oczywiscie zasilacz i napiecia sprawdzilem, był taki zasilacz, ze mial +12V=12,6 do 12,7! wymieniłem go szybciutko, wstawilem z innego komputera, ktory chodzi nonstop, sprawdzilem napiecia, sa ok, ale dalej to samo... jakby przez chwile było ok (3d mark03 przeszedł 5 razy, az sie zwiesił jak zawsze:(
co to moze byc?? zepsuty procesor? płyta? nie mam pojęcia... wszystko wyglada ok, ale lipa.
Ma ktoś jakies programy ktore np. nie tylko sprawdzaja jak 3d mark wydajnosc karty, ale i STABILNOSC, to samo do procka? płyty głownej?
Przeczytałem sporo o tej płycie w necie i duźo roznych postow, ale zawsze ludzie zmieniaja temat w tych postach z problemu na "ile moge podkrecić itp :/"
ostatnio się dowiedziałem, źe wujek ma identyczna płyte głowną i mu teź sie zwiesza 3d mark (ma semprona i 9550radka), ale jeszcze nie wgrał najnowszego biosu:/ Lecz wgrał najnosze sterowniki do grafiki i wszystko działa oki , bez update biosu(tak mowi). Oczywiscie u mnie to nie pomoglo.

Ktoś moze miał podobne problemy?? Jak tak to jak je rozwiazał?? Czego to była wina?? Co pomoglo?? Byłbym bardzo wdzieczny bo niedługo świeta i fajnie by było pograc w sieci bez resetów w Unreala i Quake 3:) HELP... ;(
(Oczywiscie na 100% monitor sprawny i gry tez, gdyz te same gry na innych kompach działaja bez zwisow, nie wymagaja cd w napedzie, virusów tez nie ma, cały czas mam właczonego nod32)

Odpowiedzi: 0

Renilps
Dodano:
16.12.2005 17:53:02
Komentarzy:
0
Strona 0 / 0