Asus A7N8X–E De Luxe

Szanowne Koleźanki i Koledzy !

W przyszłym tygodniu będę chciał wymienić kilka komponentów mojego komputera, m.in.
płytę główną z Asusa A7N8X De Luxe na A7N8X–E De Luxe, poniewaź obecna płyta nie ma wsparcia dla FSB 400 Mhz (rev 1.04), a chciał bym mój obecny procesor podnieść do w/w taktowania (Barton 2500+).
Czy naleźy zwrócić uwagę na pewne oznaczenia przy zakupie tej płyt które by decydowały by o jej funkcjonalności (np. dla płyty którą uźywam znaczenie miała jej wersja rev. , bo w innym wypadku gdybym wiedział kupił bym rev. 2.0 i nie miał bym problemu z ustawieniem procesora na 400 Mhz), moźe są teź róźne jej opcje?
Na stronie Asusa http://pl.asus.com/products/mb/socketa/a7n8x–e–d/overview.htm
są wymienione kości pamięci które są dedykowane do tej płyty, a interesują mnie takie które będą pracowały w Dual Chanelu i będą miały w sumie 1GB, lecz nie wiem które wybrać–a moźe równie dobrze pracują inne, które są np. na Waszych Asusach A7N8X–E.
W zasadzie powyźsze ma dla mnie największe znaczenie bo co do dysku który będę dokupywał nie mam większych obaw– WD Caviar 1600SD.
Takźe co do nagrywarki DVD jestem przekonany –Benq 1620.
Duźo wcześniej zastanawiałem się nad kupnem obudowy Asus Vento 3600 lecz zrezygnowałem po tym jak postanowiłem zredukować trochę kosztów i po tym jak cięźko ją dostać (zupełnie jak szynkę dwadzieścia lat temu– a moźe nawet jeszcze trudniej) .

Proszę o sugestie, rady i jakiekolwiek wskazówki.

Dziękuje!

Odpowiedzi: 9

Wersja non–deluxe nie ma soundstorm, Sata, raida – no i tyle wystarczy, źeby ją zdyskwalifikować. W dzisiejszych czasach kupno płyty głównej bez wyposaźenia takiego jak SATA, jest troszke bez sensu :wink: . Pamiątki niezłe. Aczkolwiek za 450zł moźe juź złapiesz jakieś winbondy. Poszukaj ich na forach komputerowych w dziale gielda, aczkolwiek te kingstony są niezłe :D
darek_dade
Dodano
31.03.2005 04:02:25
No cóź Przemeksik , ta obudowa wzbudza róźne skojarzenia.
Dziękuje Lucky i darek_dade!
Jestem po lekturze z róźnych stron mających swoje forum, ale niewątpliwie Wasze poprzednie odpowiedzi ostatecznie chyba rozwiały moje wątpliwości dotyczące sposobu i ustawiania pracy procesora, m.in. nie wiedziałem wcześniej źe moźna ustawiać manualnie FSB mniejszymi skokami
Proszę jeszcze jednak o wskazanie czym się róźnią obie płyty z drugiej i trzeciej pozycji w tabeli na stronie http://www.skapiec.pl/site/cat/13/filtr/_238_0_211_0_0_0_0_0/2 ,po za tym źe jedna jest Deluxe ja sam nie widzę róźnic i wydaje mi się źe są to te same, tylko w róźny sposób opisane.
Wyszperałem jeszcze taką oto kość RAM z podanymi ofertami sklepów sprzedającą ją http://www.skapiec.pl/site/cat/7/comp/1763
Czy ta pamięć powinna teoretycznie poprawnie pracować z ta płytą mimo źe na stronie Asusa nie widnieje jako pamięć dedykowana do A7N8X–E ?
Czy macie jakieś doświadczenia dotyczące tego typu RAMu ?
ciaki
Dodano
30.03.2005 22:59:20
Ciaki co do pamieci to Ci lucky wszystko wyjasnil. Dodam od siebie, ze dosc duzo modeli procesora 2500+ podkreca sie wyzej niz 3200+. Metoda prob i bledow probujesz wiecej (205, sprawdzasz w jakims programie czy jest stabilnie, 210... 215...), az dochodzisz do najwyzszej wartosci przy ktorej jest kompletnie stabilnie. W Biosie ustawisz wyzsze FSB, musisz zmienic ustawienia FSB na manual, wtedy bedziesz mogl zwiekszac FSB co 1 (teraz masz ustawione auto czy jakos tak i do wyboru masz tylko 133, 166, 200)
darek_dade
Dodano
29.03.2005 19:01:36
chodzi z tym FSB ze w biosie ustawiasz np. 200mhz a migistrala wtedy wynosi 400mhz (czyli 2x200mhz). kontynuujac jesli podkrecasz ram to podkrecasz procka i na odwrot.

Mam na myśli: ustawić procesor na 200 Mhz(obecnie pracuje na 166), czyli oznacza to chyba źe będzie pracował na magistrali 400 i współpracował z pamięciami 400 Mhz–czy tak?I juź wtedy chyba jest wystarczająco podkręcony–prawda?
no bedzie, ale wtedy mozesz krecic fsb bardziej, no nie wiem 220 ? czyli efekt 440, procka podkrecisz o MNOZNIK*220 no i ram bedzie chodzil szybciej, jak bedzie niestabilny komp albo sie nie wlaczy to musi zresetowac biosa i powrocic do jakby najwyzszych parametrow na ktorych komp pracowal stabilnie

Dałeś mi do zrozumienia źe powinienem podkręcić powyźej 200 MHz– czyli ustawić w BIOS'ie taktowanie procesora więcej jak 200 MHz
chodzilo o zmiane fsb na 200mhz lub ^. bo predkosc procka no to MNOZNIK*FSB
Lucky
Dodano
29.03.2005 16:35:44
heh ta obudowa wyglada jak nocnik :D lepiej takiego akryla http://allegro.pl/show_item.php?item=45637229 albo jednlitego przezroczystego :wink:
Przemeksik
Dodano
29.03.2005 15:51:54
Być moźe nie zbyt dobrze posługuje się tą nomenklaturą o taktowaniach itp. , bo bardzo mi się myli te FSB 200=400 i dla tego chyba nie bardzo Cię rozumiem.
Mam na myśli: ustawić procesor na 200 Mhz(obecnie pracuje na 166), czyli oznacza to chyba źe będzie pracował na magistrali 400 i współpracował z pamięciami 400 Mhz–czy tak?
I juź wtedy chyba jest wystarczająco podkręcony–prawda?
Właśnie tylko do tego stopnia chcę go ustawić, chcę po prostu zrobić z niego 3200.
Nie chce teź ustawiać jakiś ekstremalnych parametrów–to mi zupełnie wystarczy, poniewaź obawiam się niestabilności komputera.
Dałeś mi do zrozumienia źe powinienem podkręcić powyźej 200 MHz– czyli ustawić w BIOS'ie taktowanie procesora więcej jak 200 MHz– chyba nawet nie ma takiej opcji–no chyba źe jeszcze innymi moźliwościami moźna wyciągnąć ponad 200 , ale wtedy pamięci nie będą pracować synchronicznie.
Czy dobrze rozumiem ?
Przepraszam źe wciągam Cię w tłumaczenie mi takich podstawowych pojęć, ale myślę źe po naszej dyskusji juź więcej nie będę miał podobnych wątpliwości o czym piszę :D
ciaki
Dodano
27.03.2005 12:44:14
Jedyne pamięci które są polecane przez Nvidie na płyty Nforce2 to te oparte na kościach Winbond bh–6. Jezeli nie bedziesz podkrecal powyzej 200MHz (a powinieneś ;) ) to będą się one po prostu marnować. Dlatego myślę, źe jeźeli nie hynixy D43 to goodramy (dobre bo polskie)
darek_dade
Dodano
27.03.2005 01:38:40
Nawet nie myślałem o tym by kupić pamięci z wyźszym timingiem jak 2.5, więc spodziewam się takźe wydatku na nie około 600–700 zł za dwie 512, tylko właśnie chciał bym prosić o dokładne wskazanie kości które będą elegancko chodzić na tej płycie, bo ten Asus A7N8X–E jest tak samo wymagający co do pamięci jak wspomniany przez ciebie i uźywany Asus A7N8X rev.2.0.
Więcej jak 200 FSB nie będę podkręcał, bo chcę by pracowały synchronicznie z kościami pamięci 400 Mhz .
Po za tym ten Barton 2500+ z tego co mi wiadomo, bez większego wysiłku będzie pracował jako 3200.
Równieź z tego co wyczytałem na forach, tak jak napisałeś, płyty te mogą poprawnie pracować z prędkością 200 Mhz, lecz trzeba wgrać ostatnią wersję BIOSu, no i tak dokupić pamięci 400 bo teraz mam 333– jednak juź zdecydowałem źe wolał bym posiadać wersje finalną tej płyty–czyli Asusa A7N8X–E.
A co do tej obudowy, to bardzo mi się podoba–jest taka nie sztampowa.
ciaki
Dodano
26.03.2005 23:28:18
Mam ta płytę (rev 2.0). Jest ona bardzo wymagająca co do pamięci. Od razu odrzuć z listy wszystkie pracujące z CL 3. Jeźeli moźesz przeznaczyć ok 400zł na zakup pamięci 512mb to bierz te na winbondach BH–5 lub –6. Jezeli nie będziesz podkrecal powyźej FSB 200 to wystarczą "zwykłe" pamięci CL2.5 400Mhz (kingmax, goodram).

A co do wymiany tych płyt to najpierw sprawdź, czy beda problemy na starszej plycie. niektore bowiem moga zupelnie poprawnie dzialac z prędkością 200MHz

BTW ta obudowa Asusa jest okropna...
darek_dade
Dodano
26.03.2005 21:52:55
ciaki
Dodano:
26.03.2005 21:35:38
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1