AsterCity i dzielenie lacza
Witam,
przejrzalem wiekszosc postow, ale niestety nie znalazlem odpowiedzi na moj problem, wiec prosze o pomoc :)
Dostawca internetu jest AsterCity, mam przydzielone stale IP klasy publicznej, mam dwa komputerki (oba oczywiecie z sieciowkami), z "modemu" od internetu mam wyjscie sieciowe, posiadam rowniez switcha 5–cio portowego, ale niestety jakos mi nie idzie skonfigurowanie komputerow tak zebym mial internet na obu....
Jesli moglibyscie mi pomoc w skonfigurowaniu to bylbym bardzo wdzieczny :–)
Pozdrawiam
przejrzalem wiekszosc postow, ale niestety nie znalazlem odpowiedzi na moj problem, wiec prosze o pomoc :)
Dostawca internetu jest AsterCity, mam przydzielone stale IP klasy publicznej, mam dwa komputerki (oba oczywiecie z sieciowkami), z "modemu" od internetu mam wyjscie sieciowe, posiadam rowniez switcha 5–cio portowego, ale niestety jakos mi nie idzie skonfigurowanie komputerow tak zebym mial internet na obu....
Jesli moglibyscie mi pomoc w skonfigurowaniu to bylbym bardzo wdzieczny :–)
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 13
Witam,
zainstalowalem oprogramowanie firmy Sygate i dziala :>
Pozdrawiam
zainstalowalem oprogramowanie firmy Sygate i dziala :>
Pozdrawiam
Ok,
dzieki za rady i za wasz czas :)
kupie karte
Pozdrawiam
dzieki za rady i za wasz czas :)
kupie karte
Pozdrawiam
Bez drugiej karty (jesli nie kupujesz routera) nie dasz rady.
OK OK OK
rozumiem, ze mozna w ten sposob polaczyc te komputery, ale nie mam trzeciej karty sieciowej a mam za to switch'a, wiec sie zastanawialem czy mozna go jakos wykorzystac... bo jesli tak, to po co wyrzucac kase na dodatkowa sieciowke (nawet jesli ma to byc 30 czy 40 zlorych)
Pozdrawiam
rozumiem, ze mozna w ten sposob polaczyc te komputery, ale nie mam trzeciej karty sieciowej a mam za to switch'a, wiec sie zastanawialem czy mozna go jakos wykorzystac... bo jesli tak, to po co wyrzucac kase na dodatkowa sieciowke (nawet jesli ma to byc 30 czy 40 zlorych)
Pozdrawiam
Sluchaj aligatora, bo dobrze gada. To jest podpiecie nastepnego/kolejnego komputera, bo nie jest mozliwe, aby dwa komputery dzialaly na tym samym numerze IP. Drugi podlaczony do switcha musialby dostac inny numer. Rozwiazaniem jest tak jak wspomnial aligator – albo router, albo wykupienie dodatkowego IP.
To zamiast korzystać ze switcha skorzystaj z porad EL NINO na temat łączenia dwóch kompów za pomocą zwykłych kart sieciowych i udostępniania w tych warunkach połączenia internetowego. W obrębie jednego mieszkania nie powinno to być sprzeczne z umową z AC.
Dziwne? Chyba nie przeczytales dokladnie regulaminu ;P
Oplata jest za podlaczenie nastepnego komputera (wraz z nowym adresem IP), a ja chce podlaczyc kolejny komputer ale nie chce kolejnego/nowego IP..
Pozdrawiam
Oplata jest za podlaczenie nastepnego komputera (wraz z nowym adresem IP), a ja chce podlaczyc kolejny komputer ale nie chce kolejnego/nowego IP..
Pozdrawiam
Dziwne jest Twoje zdziwienie, przecieź wszystkie zasady masz opisane tutaj: http://www.aster.pl/internet.shtml
Musisz sobie taraz obliczyć, czy lepiej zapłacić jednorazową opłatę za dodatkowe IP i co miesięcznie chyba z 15 zeta więcej, czy zakup routera. Koszt od 200 złociszy w górę. Na giełdzie warszawskiej routerów raczej nie znajdziesz...
Musisz sobie taraz obliczyć, czy lepiej zapłacić jednorazową opłatę za dodatkowe IP i co miesięcznie chyba z 15 zeta więcej, czy zakup routera. Koszt od 200 złociszy w górę. Na giełdzie warszawskiej routerów raczej nie znajdziesz...
Hmm,
smutna wiadomosc... ;(
pzdr
P.S.
Ile kosztuje router? Tak okolo oczywiscie...
smutna wiadomosc... ;(
pzdr
P.S.
Ile kosztuje router? Tak okolo oczywiscie...
Ja mam tylko jedną radę. Jeźeli podłączysz drugi komp za pomocą switcha, musisz to Asterowi zgłosić i zapłacić za dodatkowe IP. Jeźeli tego nie zrobisz a Cię wykryją, a na pewno wykryją, moźesz mieć nieprzyjemności. Jedyne wyjście na nie płacenie za dodatkowe IP i to legalne, wiem bo do Astera dzwoniłem nie raz, to dzielenie porzez router.
Witam,
mozesz nie wierzyc, ale przeczytalem wiekszosc postow EL Nino i znalazlem odpowiedzi jak polaczyc komputery:
1. pierszy komp dwie sieciowki a drugi jedna
2. za pomoca routera
3. ale nie znalazlem jak podlaczyc za pomoca switch'a :( (ale moze zle szukalem).
Jesli chodzi o kabelki, to maja byc zwykle czy zcrossowane? Obecnie podlaczylem internet i oba komputery do switcha zwyklymi kablami lanowymi.
Skonfigurowalem juz jeden komputer, ze ma internet, ale jak wlacze wlasciwosci polaczenia sieciowego, to nie ma czegos takiego jak udostepnianie go...
Wiec nie wiem co robic dalej :(
Pozdrawiam
mozesz nie wierzyc, ale przeczytalem wiekszosc postow EL Nino i znalazlem odpowiedzi jak polaczyc komputery:
1. pierszy komp dwie sieciowki a drugi jedna
2. za pomoca routera
3. ale nie znalazlem jak podlaczyc za pomoca switch'a :( (ale moze zle szukalem).
Jesli chodzi o kabelki, to maja byc zwykle czy zcrossowane? Obecnie podlaczylem internet i oba komputery do switcha zwyklymi kablami lanowymi.
Skonfigurowalem juz jeden komputer, ze ma internet, ale jak wlacze wlasciwosci polaczenia sieciowego, to nie ma czegos takiego jak udostepnianie go...
Wiec nie wiem co robic dalej :(
Pozdrawiam
Jakoś nie chce mi się wierzyć, źe szukając, nie znalazłeś recepry na udostępnienie połączenia internetowego... :P
Cała operacja ogranicza się do podłączenia dwóch komputerów odpowiednim kablem podpiętym bezpośrednio z dwóch stron do kart sieciowch w tychźe dwóch komputerach.
Później juź tylko 'odpalenie' kreatora konfiguracji sieci dostępnego w zakładce Połączenia sieciowe w Panelu sterowania i po sprawie... Internet powinien być na obu komputerach.
PS. W trakcie konfiguracji sieci oba komputery powinny być włączone, o czym z resztą podajrze informuje na samym początku sam krator.
PS2. Jeśli chciałbyś więcej informacji to poszukaj odpowiednich tematów wpisując jako słowa kluczowe konfiguracja + sieć – jako autora podaj nick EL NINO.
Cała operacja ogranicza się do podłączenia dwóch komputerów odpowiednim kablem podpiętym bezpośrednio z dwóch stron do kart sieciowch w tychźe dwóch komputerach.
Później juź tylko 'odpalenie' kreatora konfiguracji sieci dostępnego w zakładce Połączenia sieciowe w Panelu sterowania i po sprawie... Internet powinien być na obu komputerach.
PS. W trakcie konfiguracji sieci oba komputery powinny być włączone, o czym z resztą podajrze informuje na samym początku sam krator.
PS2. Jeśli chciałbyś więcej informacji to poszukaj odpowiednich tematów wpisując jako słowa kluczowe konfiguracja + sieć – jako autora podaj nick EL NINO.
Witam,
zapomnialem napisac, ze oba komputery maja system XP Professional.
Pozdrawiam
zapomnialem napisac, ze oba komputery maja system XP Professional.
Pozdrawiam
Strona 1 / 1