aparat power shot 520 do komputera
Witam
Wszystko było OK aż tu nagle po podłączeniu aparatu z komputerem nie dogadują się.
Powinno automatycznie rozpoznać aparat, następnie zapytać jakim programem mam go obsłużyć i zacząć zgrywać wybrane zdjęcia na dysk przy tym diody aparatu powinny wesoło mrugać. Tymczasem
Ikona aparatu pojawia się w "mój komputer", włącza się pobieranie zdjęć ale do niczego to nie prowadzi bo ostatecznie po minucie wyskakuje komunikat: komputer nie może wykryć aparatu...
Wyskakuje okienko: Aparat jest podłączony wybierz program do uruchomienia tej akcji, ale nie ma żadnego programu do wyboru (chociaż na dysku mam zainstalowane oprogramowanie z płyty dołączonej z aparatem np. zoombrowser i inne programy do obróbki i przeglądania zdjęć). Diody aparatu nie migają.
Gdy w panelu sterowania /skanery i aparaty daję włąściwości na rozpoznanym aparacie to wypisuje komunikat: urządzenie jest zajęte lub używane przez inną aplikację.
Przy podłączeniu aparatu do innego kompa wszystko jest OK.
Próbowałem wchodzic przez start/programy/../kreator skanera i aparatu
Próbowałem przywrócić kompa do ostatniej dobrze działającej konfiguracji (F8)
Próbowałem przywrócic kompa do ustawień sprzed tygodnia zanim się to stało
Próbowałem wyinstalować oprogramowanie Canona (to z płyty) i zainstalować od nowa
i nic :sad:
Macie jakiś pomysł?
mam system XP prof sp1, aparat łącze przez USB
Odpowiedzi: 5
rozwiązanie zagadki:
skopiuj od kumpla programik wiaacmgr.exe (417kB) i zakwateruj go w c:\windows\system32 oraz c:\windows\prefehaparat znów zaprzyjaźni się z komputerem i jego diody przy penetrowaniu portu USB będą wesoło migać ;))
Przywracanie systemu sprzed kilku dni, lub przed wystąpieniem problemu , możesz uruchomić?
Jeśli tak to skorzystaj z tego.
podpiąłem pod inny USB . rzeczywiście zareagował jakby aparat pierwszy raz na oczy widział ale potem to samo. Komunikat: aparat albo skaner jest używany.
aha Próbowałem także w trybie awaryjnym
ale też nic
Inny port USB próbowałeś ??
A ten inny komp nie ma przypadkiem XP z SP2?
Strona 1 / 1