Antyvirus w wersji pl
Po ostatniej kapitulacji mojego systemu zainstalowałem sobie Norton Antyvirus Profesional Edition. Czy ktoś słyszał o spolszczeniu?,lub o innym dobrym antywirze tylko w wersji polskiej?
topic ląduje w tam gdzie jego miejsce, czyli w dziale "Bezpieczeństwo"
The_judge
topic ląduje w tam gdzie jego miejsce, czyli w dziale "Bezpieczeństwo"
The_judge
Odpowiedzi: 20
Bardzo fajny post. :D
Przyznam się szczerze,źe ZA jako pf jest bardzo przyjazny userowi w konfiguracji.
Co do skuteczności,to najnowsza wersja jest bdb.
Nie ma się co zmuszać do zmiany pf,gdy obecny ci odpowiada,a ryzyko złamania bariery ochronnej/pf/przez hakera jest......minimalne,z powodu braku zainteresowania marnym,pojedyńczym userem.
Przyznam się szczerze,źe ZA jako pf jest bardzo przyjazny userowi w konfiguracji.
Co do skuteczności,to najnowsza wersja jest bdb.
Nie ma się co zmuszać do zmiany pf,gdy obecny ci odpowiada,a ryzyko złamania bariery ochronnej/pf/przez hakera jest......minimalne,z powodu braku zainteresowania marnym,pojedyńczym userem.
Dzisiaj przetestowalem kilka antywirow zgodnie z Waszymi zaleceniami. AntyVir PE – spoko, ale juz sam GUI wali amatorka, poza tym nie wiem czemu, ale jakos nie ufam mu :P, McAfee – moze i dobry, ale u mnie muli system (moze mniej od Nortona, ale jednak), a dlatego zdecydowalem sie zmienic antywira, bo Norton (ktorego uzywalem) za bardzo mulil, wiec McAfee odpada, Avast – bardzo pozytywne wrazenie i prawie sie na niego zdecydowalem gdyby nie... NOD32 – program urzekl mnie od samego poczatku, nie zamula kompa prawie wcale, ladny, skromny estetyczny GUI (lubie jak program ladnie wyglada :P) no i jak dla mnie super skutecznosc (tylko on i McAfee wykryli wirusy na kilku wczesniej wyszukanych, zawirusowanych stronkach, reszta programow pominela 1 albo 2 wirusiki, chociaz byly niegrozne, ale zawsze wirusy :P). Tak wiec w konsekwencji przesiadlem sie z Nortona na NOD32, testujac przy okazji kilka innych programow, ktorych do tej pory nie znalem. Sporo mi to dalo.
P.S. W ramach akcji odmulanie kompa postanowilem tesh zmienic FireWall. Uzywam dotychczas ZoneAlarm. Przetestowalem dwa inne polecane – Kerio (wyglada na skomplikowany i nie moglem sobie poradzic z dobra konfiguracja, ale wierze, ze jak ktos go skuma to moze byc rewelacja), Sygate (calkiem mi sie spodobal, ponoc tez skutecznosc spoko, ale...)... zostalem jednak przy ZoneAlarm :P . Mimo wszystko uzywam od poczatku korzystania z netu wlasnie tego programu, znam go niemal na pamiec i myslalem, ze zamula kompa, ale testujac reszte firewalli zauwazylem, ze nie jest pod wzgledem zamulania gorszy od reszty :P. Jedyne co zrobilem zainstalowalem najnowsza wersje Pro 4.5.5 i jest git.
Sorry za te opowiadanie, ale moze komus sie przyda jak ma (tak jak ja) nienajmocniejsza konfiguracje kompa i szuka programow, ktore nie zmula mu kompa za bardzo, a sa dobre i skuteczne. (Jakby kogos interesilo to mam: Cel 533, 256 RAM, Riva TNT2 32 MB, cienka plyta glowna, Win XP Pro)
Uff.. ale sie napisalem...
P.S. W ramach akcji odmulanie kompa postanowilem tesh zmienic FireWall. Uzywam dotychczas ZoneAlarm. Przetestowalem dwa inne polecane – Kerio (wyglada na skomplikowany i nie moglem sobie poradzic z dobra konfiguracja, ale wierze, ze jak ktos go skuma to moze byc rewelacja), Sygate (calkiem mi sie spodobal, ponoc tez skutecznosc spoko, ale...)... zostalem jednak przy ZoneAlarm :P . Mimo wszystko uzywam od poczatku korzystania z netu wlasnie tego programu, znam go niemal na pamiec i myslalem, ze zamula kompa, ale testujac reszte firewalli zauwazylem, ze nie jest pod wzgledem zamulania gorszy od reszty :P. Jedyne co zrobilem zainstalowalem najnowsza wersje Pro 4.5.5 i jest git.
Sorry za te opowiadanie, ale moze komus sie przyda jak ma (tak jak ja) nienajmocniejsza konfiguracje kompa i szuka programow, ktore nie zmula mu kompa za bardzo, a sa dobre i skuteczne. (Jakby kogos interesilo to mam: Cel 533, 256 RAM, Riva TNT2 32 MB, cienka plyta glowna, Win XP Pro)
Uff.. ale sie napisalem...
Jestem bardzo zadowolony z McAfee VS8
Minimalnie obciąźa sys a jest b.skuteczny.
Tyle,źe płatny :D
Jestem bardzo zadowolony z McAfee VS8
mojźesz, tylko zastanów się czy warto stawiać na równi anywir PE (miałem go na początku) z płatnymi aplikacjami takimi jak kaspersy, mcafee czy wreszcie nod32.Przecieź one są o klase wyźsze. Więc czego szukasz:solidnego zabezpieczenia czy by waźniejsze jest by nie ,,mulił'', ten o którym wspominasz jest bezpłatny (to jego najsilniejsza strona, no moźe i to,źe faktycznie nie obciąźa zbytnio systemu, tylko....aktualizacja=pobranie ok.3,5Mb , jak masz nie masz stałe lącze to teź warto jest wziąć pod uwage!, dodam ,ze avast teź darmowy i rownie skuteczny,w jednym teście widzialem ,źe wypadł lepiej od tego pierwszego i teź nie obciąźa, więc się zastanów.....).Jak chcesz lepsze i solidniejsze zabezpieczenie to mcafee, nie obciąźa a chyba jeszcze,, lźejszy'' i teź niezły to dr Web –te oczywiscie patne. Jak ktoś powiedział, najsilniejszą stroną bezpłatnych programów jest to,źe są bezpłatne.....;)
Mojzesz:Zastanawiam sie jednak nad zarzuceniem NOD32 albo McAfee albo Kasperskiego.
Zarzuć i sam oceń, tak będzie najlepiej ;)
Pozdrawiam i ... napisz na co się zdecydowałeś i na jakim sprzęcie hula.
Mojzesz:Zastanawiam sie jednak nad zarzuceniem NOD32 albo McAfee albo Kasperskiego.
Zarzuć i sam oceń, tak będzie najlepiej ;)
Pozdrawiam i ... napisz na co się zdecydowałeś i na jakim sprzęcie hula.
Zasoby........
NOD32– jest b.lekki,do mało wydajnych pecetów,
McAfee – spokojnie poradzi
Kaspersky – muli i obciąźa.
NOD32– jest b.lekki,do mało wydajnych pecetów,
McAfee – spokojnie poradzi
Kaspersky – muli i obciąźa.
Mam pytanko do Was. Latam na nie za szybkiej maszynie z Win XP Pro i musialem wywalic Nortona AV, bo mulil kompa niezmiernie. Teraz w ramach testow z polecenia qmpli wrzucilem AntiVir PE i chodzi calkiem szybko, nie muli kompa i ponoc jest skoteczny. Zastanawiam sie jednak nad zarzuceniem NOD32 albo McAfee albo Kasperskiego. Napiszcie ktore z nich w jakim stopniu wykorzystuja zasoby i jak bardzo mula kompa.
Jasne,źe tak.
Dla wiadomości wirusa wspomnę,źe z McAfee VirusScan korzysta na całym świecie ponad 150.000.000 osób.I liczba ta stale rośnie.
Kaspersky jest tłumaczony na kilka języków świata a jego wykrywalność niewiele odbiega lub równa się McAfee.
Sporo testów,nie wnikam czy zaleźnych czy niezaleźnych,to potwierdza.
PS: nie chcę być opatrznie zrozumiany,jednak obserwując od kilku miesięcy pracę kompletu programów McAfee na swoim pc,potwierdzam,źe z łatwością radzi sobie av ze znanymi i nieznanymi robalami.
8)
Dla wiadomości wirusa wspomnę,źe z McAfee VirusScan korzysta na całym świecie ponad 150.000.000 osób.I liczba ta stale rośnie.
Kaspersky jest tłumaczony na kilka języków świata a jego wykrywalność niewiele odbiega lub równa się McAfee.
Sporo testów,nie wnikam czy zaleźnych czy niezaleźnych,to potwierdza.
PS: nie chcę być opatrznie zrozumiany,jednak obserwując od kilku miesięcy pracę kompletu programów McAfee na swoim pc,potwierdzam,źe z łatwością radzi sobie av ze znanymi i nieznanymi robalami.
8)
Anonymous:tire–masz racje , virus–rownieź masz rację:).
Dobre podsumowanie topicu ;)
That's all folks :D
tire–masz racje , virus–rownieź masz rację:). O klasie i niezawodnosci sprzętu antywirusowego decyduje jego niezawodność,innymi słowy wykrywalność !!!!,dla niektórych jeszcze ma znaczenie przystępny interface czy małe obiąźenie systemu itp. Jednak to wyrywalność wirusów a w przypadku infekcji zdolność usunięcia intruza decyduje o jakości. Oczywiście w testach program nie zawsze wypada jako stuprocentowy bo to niemoźliwe by tak się działo przy kaźdym teście i w kaźdym czasie,tutaj decyduje jednak ogólna niezawodność!!!!!, tzn. wysoka skuteczność w kaźdym teście, bo co z tego,źe np. sophos błyśnie w jednym miesiącu czy avast wyróźni się 100% wykrywalnoscią, jak w innym miesiącach wypada dość przeciętnie.Dobry program zawsze musi być w ścisłej czołówce,nie musi mieć 100% bo to nie jest realne (nie zawsze)ale musi być bliski ideału!.Wg. mnie najlepszymi, najbardziej skutecznymi skanerami świata na wirusy są:kaspersky i mcafee, inne czasem dorównują im kroku. Nie wspomnę o programach opartych na kaspersy jak f secure czy avk
tire:Nie wypowiadam się na temat NOD32,nie uźywam...
We wszystkich testach McAfee i Kaspersky są w pierwszej trójce :D
Panowie :D Są testy i są testy ;) Zajrzyjcie choćby na http://www.virusbtn.com/vb100/about/index.xml i obejrzyjcie wyniki. Np. w czerwcu 2003 na platformie win xp kaspersky oblał egzamin, podobnie w roku 2002. Produkt firmy Eset przeszedł te testy bez problemu. Na tej stronie NOD wypada zdecydowanie lepiej (24+ / 3–) niź KAV (19+ / 13–).
Do czego zmierzam? Zawsze moźna znaleźć taki test, który nam odpowiada. Ja np. uźywam teraz Bit Defendera PRO trial i mógłbym podać adres strony [tylko nie chce mi się szukać] gdzie wypadł on najlepiej :)
A najlepszy program to taki, który uchroni CIEBIE (usera) przed infekcją, ewentualnie sprawnie zlikwiduje jej skutki, nie zamuli komputera. A czy to będzie McAfee, Avast czy Sophos – jakie to ma znaczenie ?
I to by było na tyle.
Pozdrawiam serdecznie przedmówców :) Przyznaję im rację, tylko wykreślam z ich wypowiedzi słówka "zawsze" i "wszystkich" :D
Nie wypowiadam się na temat NOD32,nie uźywam...
nod 32 jest zawsze za kaspersky i mcafee w testach!
nod 32 jest zawsze za kaspersky i mcafee w testach!
Ano,rozumiem.
Sprostowanie.Z dniem 2004–01–01 AVK12 Pro ma DAT z BitDefender a nie z RAV Microsoft.
Uźyłem słowa "moje prywatne doświadczenie...." z AVK11 Pro.
Tak,czy inaczej McAfee czy Norton teź mają wiele nagród a NOD32 same nagrody.
Więc na temat AVK12 napisałem,źe "Genralnie nie znam
v.12 i nie będe na ten temat zabierał głosu."
Sprostowanie.Z dniem 2004–01–01 AVK12 Pro ma DAT z BitDefender a nie z RAV Microsoft.
Uźyłem słowa "moje prywatne doświadczenie...." z AVK11 Pro.
Tak,czy inaczej McAfee czy Norton teź mają wiele nagród a NOD32 same nagrody.
Więc na temat AVK12 napisałem,źe "Genralnie nie znam
v.12 i nie będe na ten temat zabierał głosu."
postaram się ustosunkować by ponownie ,,dotknąć sedna''.ad1. to ,źe Norton czy Avast czegos nie widzi to narturalne, bo kaźdy program ma swoją bazę wirusów i nikt się nimi nie dzieli,poprostu widocznie chodziłeś po stronach polskojęzycznych i tam złapałeś ,,lokalne ''wiry, to jeszcze o niczym nie przesądza, bo chodząc np. po anglojęzycznych stronach mks nie zobaczy tego co dostrzeźe Norton czy Mcafee.Czyli Twoje doswiadczenie w tym względzie jest bardzo subiektywne ale nie będzie,źe to jakiś argument.
ad.2.co ma program do ,,polskiej dumy'' i bezrobocia?, niech będzie poprostu dobry to będę z niego dumny, nie ma sensu zachwalać coś przeciętnego bo to świadczyć tylko moźe o naszym minimaliźmie.
ad.4. uźywałes avk11 ale nie 12 a program z roku na rok się zmienia i jego wersje są mniej lub bardziej udane. Poczytaj o nagrodach dla avk12 i zastanow sie czy otrzymal je z księzyca?.
ad.5. avk to nic innego jak Kasperky–światowa renoma i rumuński rav, ktory tak chwalisz za solidnosc i wykrywalność.Ale dodam więcej, avk jest o niebo ,,przyjaźniejszy'' od ociezalego Kasperskiego chodz ma jego silnik ,ogólnie nad programem głowili się informatycy z Niemic, Rumunii, Polski i Rosji wiec krytykujac ten program krytykujesz wykrywalnosc kasperskiego, wklad polskich informatykow w program....rozumiesz?
Pozdrawiam :)
ad.2.co ma program do ,,polskiej dumy'' i bezrobocia?, niech będzie poprostu dobry to będę z niego dumny, nie ma sensu zachwalać coś przeciętnego bo to świadczyć tylko moźe o naszym minimaliźmie.
ad.4. uźywałes avk11 ale nie 12 a program z roku na rok się zmienia i jego wersje są mniej lub bardziej udane. Poczytaj o nagrodach dla avk12 i zastanow sie czy otrzymal je z księzyca?.
ad.5. avk to nic innego jak Kasperky–światowa renoma i rumuński rav, ktory tak chwalisz za solidnosc i wykrywalność.Ale dodam więcej, avk jest o niebo ,,przyjaźniejszy'' od ociezalego Kasperskiego chodz ma jego silnik ,ogólnie nad programem głowili się informatycy z Niemic, Rumunii, Polski i Rosji wiec krytykujac ten program krytykujesz wykrywalnosc kasperskiego, wklad polskich informatykow w program....rozumiesz?
Pozdrawiam :)
Anonymous:tire, avk12 jest jednym z najlepszych antywirow na świecie, testy mówią za siebie, nie obraź się ale pisząc o mks–ie, ze jest taki dobry poprostu ośmieszasz się, widziałem testy niemieckie i powiem ci , ze im ufam bardziej niź twoim słowom, nasz mks daleko za czołówką więc powiedz mi w końcu w oparciu o jakie przesłanki twierdzisz,źe ten program jest taki dobry i ciągle go zachwalasz????????????
No cóź,wytłumaczę się:
1/Z mojego,osobistego doświadczenia wynika,źe MkS_vir postawiony na zainfekowany sys,gdzie np.NAV czy Avast niczego nie widzi,potrafi wykryć i usunąć wirusy,
2/MkS_vir jest naszym polskim programem.Jesli będziemy opluwać "nasze",to o ile wzrośnie bezrobocie?
3/Choć nie opluwam MkS_vir, uźywam jednak McAfee w pełnym zakresie ich oferty programowej.
4/AVK 11/12 – no cóź,moje prywatne doświadczenia z nim są marne.AVK 11 reklamowałem z powodzeniem z powodu dopuszczenia kilkakrotnie do powaźnych infekcji.A pomoc @ otrzymywałem,lub nie,po tygodniu,dwóch.
5/AVK 12 korzysta z oprogramowania z Rumunii + Kaspersky z Rosji.
Generalnie nie znam v.12 i nie będę na ten temat zabierał głosu.......
Anonymous:a jak z tymi skórkami;). Próbował ktoś jednej z nich?. I jak się popierze program w wersji pl to jak się tą skórkę instaluje?. Proszę o podpowiedz amatora zmian:).
Prawoklik na okno programu i z menu kontekstowego wybierz opcję "skins" czy teź "skórki", potem kliknij na "pobierz więcej skórek" i tyle – otworzy ci się przeglądarka, ściagnij po kolei co chcesz i wybierz, jaka ci pasuje :)