Ankieta:Z jakiego firewalla korzystasz i dlaczego
Z jakiego firewalla korzystasz i dlaczego?
Odpowiedzi: 20
Sygate Personal Firewall Pro 5.5
Bo takiego kupilem i dziala i nie zawiodl mnie jeszcze, a moj komp to rownmez host dla www i ftp
Pozdrawiam,
Bo takiego kupilem i dziala i nie zawiodl mnie jeszcze, a moj komp to rownmez host dla www i ftp
Pozdrawiam,
v2.0.15a dawno nie aktualizowana.
Nawet SP1 nie mam co na pewnym formum skwitowano, źe jestem "głupi" i "nie pozwoliłbym zarządzać ci systemem" ;PPPp
TPF jest fajny bo działa w trzech trybach: auto (niebezpieczny) "Cut–Off" (odcina net ;PPPp) i "Ask Me First" (na zasadzie regół).
Na początku nie ma nic we wpisach i jakakolwiek aktywność daje w wyniku popupy z zapytaniem czy pozwolić czy nie – zapytania są osobno dla kaźdego programu/usługi który komunikuje się z netem.
Jak na razie oszczędził mi dość duźą ilość śmiecia mimo źe mało instaluję łatek – obecnie 4 w tym 1 na SDI a więc 3 krytyczne zainstalowane tylko :D
No i darmowy.
Nawet SP1 nie mam co na pewnym formum skwitowano, źe jestem "głupi" i "nie pozwoliłbym zarządzać ci systemem" ;PPPp
TPF jest fajny bo działa w trzech trybach: auto (niebezpieczny) "Cut–Off" (odcina net ;PPPp) i "Ask Me First" (na zasadzie regół).
Na początku nie ma nic we wpisach i jakakolwiek aktywność daje w wyniku popupy z zapytaniem czy pozwolić czy nie – zapytania są osobno dla kaźdego programu/usługi który komunikuje się z netem.
Jak na razie oszczędził mi dość duźą ilość śmiecia mimo źe mało instaluję łatek – obecnie 4 w tym 1 na SDI a więc 3 krytyczne zainstalowane tylko :D
No i darmowy.
Ja na twoim miejscu zastanowiłbym się nad:
1/śmietnikiem w rejestrze sys i oczyścił go np.System Mechanic 4 http://www.iolo.com
2/usunął konflikty Norton WinDoctor z pakietu NSW 2003 lub 2004
3/zmienił antywirusa bo on moźe blokować pracę pf
4/dobrze przeskanował sys antywirem np.McAfee VirusScan 7 Trial" w poszukiwaniu wrogich progr.
5/uaktualnił sterowniki modemu/karty sieciowej,
6/uaktualnił system na Windows Update.
7/przy okazji zdefragmentował HDD np.O&O Defrag
8)
1/śmietnikiem w rejestrze sys i oczyścił go np.System Mechanic 4 http://www.iolo.com
2/usunął konflikty Norton WinDoctor z pakietu NSW 2003 lub 2004
3/zmienił antywirusa bo on moźe blokować pracę pf
4/dobrze przeskanował sys antywirem np.McAfee VirusScan 7 Trial" w poszukiwaniu wrogich progr.
5/uaktualnił sterowniki modemu/karty sieciowej,
6/uaktualnił system na Windows Update.
7/przy okazji zdefragmentował HDD np.O&O Defrag
8)
no ja mam problemy z firewallami bo jak jakis zainstaluje to po paru restartach blokuje mi całkowicie internet :cry: i musze odinstalować zawsze firewalla :(
Doktor X:jakozystam z firewalla systemowego XP.
powod: centralnie nie czaje o co chodzi w tych firewallach :)mialem kiedys jakis kozacki symenteca ale po zainstalowaniu nie wiedzialem o co chodzi wiec go wywalilem...
Hahaha.
Nie potrzeba duźej wiedzy o konfiguracji firewalla.
Wystarczy ściągnąć darmowego pf Sygate Personal Firewall 5 lub Zone Alarm 4 Free.Są one skonfigurowane domyślnie.
Korzystanie z :lol: jedynie słusznego firewalla systemowego :lol: mija się z celem i naraźa na powaźne ataki z zewnątrz.Dodatkowo firewall sys nie chroni przed przekazywaniem przez trojana/y/ info dla hakera... :lol:
To,co ktoś wygaduje na temat skuteczności firewalli systemowych jest czarną źałosną magią i dowodzi,źe producentów oprogramowania ścian ogniowych naleźałoby puścić z torbami :shock:
Uźywam NPF z pakietu NIS 2004.
Mam zaufanie do produktów Symantec`a od kilku lat, pozatym jeszcze mnie nie zawiódł.
Prosta konfiguracja i przejrzysty interfejs.
Mam zaufanie do produktów Symantec`a od kilku lat, pozatym jeszcze mnie nie zawiódł.
Prosta konfiguracja i przejrzysty interfejs.
Nic dziwnego ze zawirusowalo, bo to nie program antywirusowy.
do dziś uzywałem zone alarm, ale wywaliłem to badziewie, poniewaź nagle zawirusowało mi system i jak się okazało przez ów dziurawy program
jakozystam z firewalla systemowego XP.
powod: centralnie nie czaje o co chodzi w tych firewallach :)mialem kiedys jakis kozacki symenteca ale po zainstalowaniu nie wiedzialem o co chodzi wiec go wywalilem...
Nie musisz odinstalowywać. Podczas instalacji nowej wersji instalator wykryje starszą wersję i zapyta Cię, czy ją zamienić. Zapyta teź czy zostawić bieźące ustawienia (security, advanced rules etc.). Po zainstalowaniu sprawdź zakładkę security – powinny się tam znaleźć nowe opcje oraz zrób update sygnatur.
i jak z tym uaktualnieniem sygete?, nie wiem czy tez tak zrobic. Ktos pisal, ze mial po nim kłopoty.Usuneles poprzednią wersje czy po prostu naloźyłeś nową?
Sygate Personal Firewall Pro 5.5 (teraz pobieram uaktualnienie) bo jest lekki i dobry (i jest "łatwo i tanio dostępny :D )
Sygate Personal Firewall– bo jestem w sieci i mi starcza :)
KPF – skuteczny , mały pobór mocy , zero problemów , fajna ikonka no i ma cechy które są wymienione powyźej :D chyba tyle .
Mam obecnie program Norton Internet Security 2004.
Dlatego, źe jest skuteczny w walce z wirusami i intruzami. Skutecznie "wycina" ze stron banery, popupy oraz wykrywa spyware, adware, dialery (to waźne dla modemowców). I jeszcze ma filtr poczty.
Dlatego, źe jest skuteczny w walce z wirusami i intruzami. Skutecznie "wycina" ze stron banery, popupy oraz wykrywa spyware, adware, dialery (to waźne dla modemowców). I jeszcze ma filtr poczty.
Ja nie mam zadnego firewalla poniewaz...mam siec i wszystko idzie przez sprzetowego firewalla, w moim wypadku roter... :twisted: :twisted: :twisted: :P 8)
ja mam NORTONE PERSONAL FIREWALL 2003.
dlaczego ja go mam ? : bo jest niezawodny i ma bardzo sympatyczna ikonke
dlaczego ja go mam ? : bo jest niezawodny i ma bardzo sympatyczna ikonke
Ja korzystam z Zone Alarma, bo jest za friko i wedlug mnie bardzo skuteczny [od kiedy go mam nie mialem problemu z robakami itp.]
Kerio: Personal Firewall dlatego ze nie mam z nim problemow. :D :D
ZoneAlarm Pro v.4,dobrze sobie radzi z nachalnymi banerami i pseudohacerami :wink: