AMD Sempron
Witam!
Wymieniam sprzęt w przyszlym tygodniu i mysle nad procesorem AMD Sempron ( Bartona mi odradzono a AMD 64 jak narazie odpada ),chodzi mi o wybór czy warto raczej Socket A czy Socket 754.
Ten sam proc na Socket A (0.13) jest duzo szybszy ale za to Socket 754 (0.09) posiada dodatkowo obsluge SSE2, Enhanced Virus Protection, i Technologie HyperTransport.
Za bardzo niewiem co bedzie badziej korzystne, a zalezy mi na wydajnosci, wiec jak ktos moze wie i zna sie na tym to prosze o rade!
z gory dzieki!
Pozdrawiam!
Wymieniam sprzęt w przyszlym tygodniu i mysle nad procesorem AMD Sempron ( Bartona mi odradzono a AMD 64 jak narazie odpada ),chodzi mi o wybór czy warto raczej Socket A czy Socket 754.
Ten sam proc na Socket A (0.13) jest duzo szybszy ale za to Socket 754 (0.09) posiada dodatkowo obsluge SSE2, Enhanced Virus Protection, i Technologie HyperTransport.
Za bardzo niewiem co bedzie badziej korzystne, a zalezy mi na wydajnosci, wiec jak ktos moze wie i zna sie na tym to prosze o rade!
z gory dzieki!
Pozdrawiam!
Odpowiedzi: 11
Ehh jakby to ujac :D 2500+ a do reszty nie pytaj moje MOBO (to straszny shit) niewykrywa poprawnie magistrali i nieda sie zablokowac pci/agp wiec nie podkrecam stanelo z 2200+ na 2500+ wiemz e to malo ale ten procesor co mam na allegro osiagnal cos kolo 3800+
i jaką częstotliwość osiągnołeś Ukey??? Jakie FSB i jaki mnoźnik :?:
A nie lepiej kupic Bartona 2500+M :?: Ja mam i jestem zadowolny :D
Ok, dzieki wszystkim!
Pomysle jeszcze.. ale chyba kupie jednak Bartona 2800+
dzieki jeszcze raz
Pozdrawiam!
Pomysle jeszcze.. ale chyba kupie jednak Bartona 2800+
dzieki jeszcze raz
Pozdrawiam!
adik154:hmmm jeśli chcesz kiedyś miec AMD 64 bez zmiany płyty głównej to Semprona 754... Jeśli jednak kiedyś chcesz zmienić na AMD 64 i bedziesz tez chciał wtedy zmienić płyte główną a teraz zaleźy ci na duźej wydajności to chłopie Barton bezapelacyjnie mym skromnym zdaniem
w moim pierwszym poscie w tym temacie zawiera sie odpowiedź na to oto twe pytanie
xyz2003:czy według Was Barton np. 2800+ czy Sempron na Socket 754 – cena jest bardzo zbliźona.
To bierz tego Semprona na 754. Zawsze mozesz wtedy go później wymienić na Athlona64. Kontroler jednokanałowy... ale zawsze jakieś te 64 bity....
dzieki za odp.!
procki na Socket 939 sa niestety za drogie wiec odpada :( – dokładnie jak pisze adik154
wiec mysliscie Barton bedzie ok!( odradził mi go znajomy – informatyk, kolega z pracy ) a co myslicie o Bartonie 2800+ ( moze da sie podkrecic.. ) ?
lub moze ostatnie pytanie ( pomijajac juz Semprona na Socket A ) czy według Was Barton np. 2800+ czy Sempron na Socket 754 – cena jest bardzo zbliźona.
procki na Socket 939 sa niestety za drogie wiec odpada :( – dokładnie jak pisze adik154
wiec mysliscie Barton bedzie ok!( odradził mi go znajomy – informatyk, kolega z pracy ) a co myslicie o Bartonie 2800+ ( moze da sie podkrecic.. ) ?
lub moze ostatnie pytanie ( pomijajac juz Semprona na Socket A ) czy według Was Barton np. 2800+ czy Sempron na Socket 754 – cena jest bardzo zbliźona.
róźnica cenowa między najtańszym AMD64 z 939 a choćby najtańszym sempronem jest niestety znaczna jeśli w gre wchodzi ograniczony budrzet. Sam interesant pisze iź AMD64 narazie nie wchodzi w grę. Tak więc polecam Bartona w tym oto przypadku.
PS. Taki bartonik jak tu podkręcił się koledze z 2500+ na 3200+. To taka ciekawostka :wink:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=51329476
PS. Taki bartonik jak tu podkręcił się koledze z 2500+ na 3200+. To taka ciekawostka :wink:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=51329476
Ani jedno – ani drugie....
Jeśli chodzi o Socket A: to nie rozumiem dlaczego Bartona Ci odradzono... W zasadzie Barton3000+ oraz 3200+ to nadal bardzo mocne procesory... I Sempron SocketA przy nich wymięka (to samo jądro – ale wolniej tyka).
A ja bym zakupił dobrą płytę Socket939 (na nForce4) i – najtańszego proca na tą płytę (jak ma sz mało kasy). Dlaczego nie Sempron na 754? Proste – AMD powoli odcina się od tej podstawki. Ta platforma powoli umiera.
Platforma Socket939 teź nie ma róźowej przyszłości – ale zapewnia większą moźliwość wymiany – i dynamiczniejszy start :D
A koszt 939 i 754 jest niemal porównywalny...
Jeśli chodzi o Socket A: to nie rozumiem dlaczego Bartona Ci odradzono... W zasadzie Barton3000+ oraz 3200+ to nadal bardzo mocne procesory... I Sempron SocketA przy nich wymięka (to samo jądro – ale wolniej tyka).
A ja bym zakupił dobrą płytę Socket939 (na nForce4) i – najtańszego proca na tą płytę (jak ma sz mało kasy). Dlaczego nie Sempron na 754? Proste – AMD powoli odcina się od tej podstawki. Ta platforma powoli umiera.
Platforma Socket939 teź nie ma róźowej przyszłości – ale zapewnia większą moźliwość wymiany – i dynamiczniejszy start :D
A koszt 939 i 754 jest niemal porównywalny...
hmmm jeśli chcesz kiedyś miec AMD 64 bez zmiany płyty głównej to Semprona 754... Jeśli jednak kiedyś chcesz zmienić na AMD 64 i bedziesz tez chciał wtedy zmienić płyte główną a teraz zaleźy ci na duźej wydajności to chłopie Barton bezapelacyjnie mym skromnym zdaniem
zdecydowanie Socket 754
Strona 1 / 1