AMD Athlon 64 – temperatura

Witam!

Mam procka jak w temacie czyli AMD Athlon 64 soc.939 ( 3000+ ), ktory dziala na standardowym wentylatorze AMD – dostalem razem z procem w wersji BOX. Jedynie paste kupilem lepsza z OCZ–a. Zanim kupilem ten proc czytalem i slyszalem ze temperatura jest duzo nizsza w tych modelach niz np. AMD Athlon XP. Natomiast u mnie gdy nic praktycznie sie na kompie nie robi ( np. przegladanie neta ) temperatura jest zawsze 50 – 51 stopni. Jak komp dluzej pochodzi albo ogladam film temp. jeszcze wzrasta i wtedy wentylator mi przyspiesza prawie do max ( tak jest ustawione w biosie cool & quiet ),ale chodzi o to czy ta temp. nie jest za wysoka ?? nigdzie nie moge o tym przeczytac jaka powinna byc! Albo cos mam zle ustawione w biosie ?? juz sam niewiem! moze ktos ma taki proc albo wiecie jaka powinna byc temp. ?

Odpowiedzi: 7

zdejmij radiator z procesora, wyczyść pozostałości pasty termoprzewodzącej, nałóź nową warstwe, wypoleruj powierzchnię radiatora stykającą się z procesorem i wtedy sprawdź temperatury najlepiej w biosie lub programem EVEREST
adik154
Dodano
27.12.2005 23:58:29
plyte glowna mam ASUS–a,a bios jest od poczatku nie aktualizowany,wyszlo juz 5 nowszych wersji,moze zaktualizowac ? radiator jest cieply ale bardziej goracy sie robi jak wylacze kompa, wentylator sie zatrzyma, chwile odczekam to wtedy jest goracy! mierzylem temp. speedfanem i tak samo juz po wlaczeniu kompa zaczyna wskazywac 41 stopni, potem powoli rosnie do ok. 50.
Jesli to przeklamania czujnika to da sie cos z tym zrobic ??

przeczytalem tez ze jest roznica ok.10 stopni jak sie ma wentylator w obudowie, u mnie nie ma!
xyz2003
Dodano
27.12.2005 22:49:32
@xyz2003 ja odczytuje programem Speedfan. http://www.almico.com/speedfan427.exe

Ogólnie bardzo dobry wentylator ale jak dla mnie troche głośny i skreciłem go w obrotach do chyba 1100rpm (dokladnie nie pamietam bo w domu nie jestem) i torche sie uciszył.
emwuen
Dodano
27.12.2005 20:59:18
Sprawdz organoleptycznie czy jest az tak goraco, paluch do radiatora i macaj, 50*C napewno poczujesz. Bo tak jak pisal piątas, moga to byc przeklamania czujnika.Inna mozliwosc to miec w posiadaniu termometr cyfrowy i sprawdzic.
mettal
Dodano
27.12.2005 20:28:52
Słyszałem źe niektóre Abity źle czytają temperatury procesorów Amd 3000+ pod socket 939 jeśli to jest Abit to rozwiązaniem jest wgranie nowego biosu. Od jakiegoś czasu interesuje się tym procem i płytami Abita pod niego(czyba sobie kupie :))właściciele takiego zestawu pisali o tym źe po wgraniu nowego biosu problem znika.
piątas
Dodano
27.12.2005 20:17:02
dzieki za odp.
Emwuen to myslisz ze jak zmienie wentylator to powinno byc ok ? a temperatura ktora podajesz ok. 30 stopni to odczyt z biosu ? i przy okazji czy Arctic Cooling Freezer 64 u Ciebie dobrze sie sprawuje,jestes zadowolony ? moze faktycznie standardowy wentylator jest beznadziejny :?
xyz2003
Dodano
27.12.2005 19:35:22
Mam dokładnie taki sam procesor. Przed wlaczeniem cool&quiet ale na maksymalnych obrotach Freezera miałem około 25stopni. Troche skreciłem obroty i wlaczylem cool&quiet i mam cos pod 30 podczas stersu. Poleciłbym Ci kupić lepszy wentylator(np Arctic Cooling Freezer 64). choć imho na boxowym nie powinno byc takier temperatury(??)
emwuen
Dodano
27.12.2005 16:33:27
xyz2003
Dodano:
27.12.2005 16:15:56
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1