alarm dźwiękowy z komputera
Od pewnego czasu włącza mi się w kompie sygnał dźwiękowy( jak z ,,erki"). Nie jest on z głośników standardowych od komputera. Sygnał trwa z minutę i sam sie wyłącza. Nie mam pojęcia o co chodzi? Proszę o odpowiedź.
Odpowiedzi: 5
Dzięki za pomoc, ale już chyba wszystko OK.Poczytałem trochę na necie - przeczyściłem radiator pod wentylatorem bo było skoro kurzu nabitego więc pewnie wiatrak nie dawał efektu, a poza tym ściągnąłem programik(S2KControl)do chłodzenia procka Teraz w stanie spoczynku temperatura procesora wynosi 37- 38 stopni, płyty głównej 34, a dysku twardego 31 stopni. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za zainteresowanie i pomoc!
Ale alarm nie wystąpił jak odpaliłeś liczenie w superpi?
Wybierz dłuższe liczenie 16M albo 32M, niech policzy sobie kilka, kilkanaście minut, obserwuj temperatury w speedfanie - ta która będzie najbardziej wzrasatć, będzie temperaturą procesora. Jeżeli wystąpi alarm przerwij liczenie. Napisz jaką temperaturę osiągnął procesor i jaki to procesor. Jak ustawiony jest alarm dla temperatur w biosie?
może wentylator nie startuje z kompem -masz ustawione w biosie za wysoki zakres tem. i po minucie jak się podgrzeje wentyl rusza
Sprawdziłem speedfanem i wychodzi cokolwiek to znaczy:): Temp1:46,
Temp2: 60,
Temp3: 38,
HDO: 35,
Temp1: 55.
W Super Pi przy 1M wynik= 01m 09s. też cokolwiek to znaczy :).
Ten sygnał to w jakiejś określonej sytuacji się pojawia? Np podczas grania?
Ściągnij speedfan i zobacz jakie temperatury mają procesor, dysk twardy, jakie są napięcia.
Programikiem superpi zmuś procesor do pracy, obserwuj jak kształtuje się temperatura i czy pojawi się alarm.
Strona 1 / 1