Aktywacja a licencja EULA

Cześć,
moźe ktoś z Was zna bardziej wszystkie prawa i obowiązki klienta, który zakupuje np. WinXp więc moźe bedzie w stanie mi pomóc.

Moja sytuacja:
Mam WinXp Home OEM (oryginał)
Na początku zainstalowałem sobie na swoim kompie, źeby sprawdzić czy wszystko jest okej. Następnie docelowo chciałem zainstalować na starym kompie po to zeby go postawić w firmie, no bo musi byc oryginał...
No i tu zonk, poniewaź plyta sie zmieniła, to juz przez neta nie moge instalować, tylko telefonicznie.

No okej pomyslałem, dzwonie, podaje klucz, a laska mi kaźe przesłać "faksem aktualną gwarancje na zakupioną płytę", i tu pojawia się moje pytanie:

W.g. mnie w umowie/licencji na która się zgodziłem nie ma mowy o źadnym przesyłaniu faksem czegokolwiek ... Czy ktoś moźe się do tego odnieść (o ile cos na ten temat wie :) )

Sęk w tym, źe nie dość ze mnie oburza takie traktowanie klienta, ze ja mam im cos jeszcze przesylac, to do tego nie mam tej gwarancji, bo mi gdzieś ją wcięło :)

P.S. zamierzam jeszcze raz zadzwonic i olać ten wymóg, ale chętnie usłyszę co macie do powiedzenia...

Odpowiedzi: 8

SHADOW–XIII:

tylko czy są wersje nie wymagające aktywacji ?
i takie co nie stworzą problemów (oprócz reinstalki) przy zmianie płyty ?

1. Corporate
2. BOX
Rebe
Dodano
18.07.2004 14:21:24
a ja mam pytanie,przy okazji tego topicu ... chce kupić windows'a xp ...
mam do wyboru prof/home (jeszcze jakies?)
tylko czy są wersje nie wymagające aktywacji ?
i takie co nie stworzą problemów (oprócz reinstalki) przy zmianie płyty ?

ps. sorry za zaśmiecanie,jeśli przeszkadza
SHADOW–XIII
Dodano
18.07.2004 13:07:42
ta własnie czytam i nie mam narazie jednoznacznej odpowiedzi :)

a co do wątku to jak widzisz pomijając tamtą wersję :) to nie za bardzo moźna sie do czegoś doczepic ...
net_mike
Dodano
17.07.2004 22:14:56
net_mike:
.....

ad PS. : Widzisz nie rozumiemy się, nalepka jest nalepiona, system zainstalowany a nastepnie po prostu upgrade o nową kartę, płytę ... więc?

Ja tam z zasady jestem upierdliwy
Na początku zainstalowałem sobie na swoim kompie, źeby sprawdzić czy wszystko jest okej. Następnie docelowo chciałem zainstalować na starym kompie po to zeby go postawić w firmie

albo zainstalowałeś na jednym, a nalepiłes na drugim, albo któraś(?) z wersji nie jest prawdziwa – tym razem uczciwie przyznaję, źe napisąłem z czystej złosliwości. :lol:

Na powaznie zaś – poczytaj na jamie – bedzie wiadomo co i jak – dział to bodaj XP, ale i w innych coś się pewnie przewija.
Rebe
Dodano
17.07.2004 22:01:01
Ok let's go then :)

1. mam ten element i rachunek, właśnie po to źe jak kupowałem winde to mi powiedzieli ze musi on byc na rachunku bo microsoft tego wymaga ... zatem nadal "moje jest na wierzchu" bo wymagania oem'u spełniam ...
2. tu sie zgadzam, drugi raz jak bede sie decydował na system juz logo microsoftu bede z daleka omijał
4. lookne...

ad PS. : Widzisz nie rozumiemy się, nalepka jest nalepiona, system zainstalowany a nastepnie po prostu upgrade o nową kartę, płytę ... więc? Wiem, źe czepiasz się tego, źe był instalowany na dwoch roznych kompach, ale fizycznie i z punktu aktywacji wygląda to tak jak powyźej, upgrade.
net_mike
Dodano
17.07.2004 21:56:34
Zacznę ... .od tyłu :wink:
4. wejdź na formum jamy Mastaha – i pogrzeb w archiwum – jako autora wpisz Nixtone np. sego czasu się wątki z tym związanre przewijały.
1. To – bez złosliwości – zapytam inaczej – masz ten element, z kórym OEM kupiłes zainstalowany w "nowym" komputerze ? – Zaraz okaźe się, źe dostąłeś goły system, nawet bez "ramu, dysku, płyty itp".
Inną kwestią jest to, źe chyba w EULA jest info jakieś o tym co najnowsze wersje umowy są na stronach MS ( głowy za to nei dam, ale coś mi się kołacze ). Z tym przypisaniem do płyty to jest "wymysł" mający jakie półtora roku – poprzednio był przypisany do podzespołu, zk órym był kupiony, ale to nie zmienia zasady.
2.Naskoczyć to Ty im będziesz mógł – kolejność zdarzeń jest neiprawidłowa – windowsa juź masz.
3.No łasnie – jeźlei się spali i bedzie wymieniona w ramach gwarancji – tak jak umowny dysk – to masz prawo uźywac kupiony system. Jeźeli gwarancji nie uwzględnią to.. kup koleny OEM.
Dlatego , mimo róznicy w cenie , BOX jest zdecydowanie lepszym orzwiązaniem.

PS.
Moźesz sobie gdybać i rózne rzeczy robić, ale ...... umowę licencyjną naruszłeś jeszcze w jednym pnkcie – zainstalowałeś system, dokonaleś aktywaćji, a nalepki nie nakleiłeś na sprzęt – znowu to nei złosliwość, ale próba wykazania, źe by się kłucić trzeba się zastanowić czy ze swej strony spęłniło się , choćby te oolnie dostępne i znane, warunki licencji.
Rebe
Dodano
17.07.2004 21:34:26
1.Wszystko fajnie, tylko tego nie ma w EULA, wiec czemu "MS tak sobie wymyslil" mialoby mniee obowiazywac ?
2.Ostatecznie moge se kupic nowa plyte z gwarancją i będą mi mogli naskoczyc ?
3. Zreszta kompletnie tego nie kapuje, przecie plyta moze mi sie spalić, znudzić to co nową kopie windowsa bym musial kupic ?
4. Acha Rebe byłbym wdzięczny za linka, gdzie microsoft napisał, źe winXp OEM przypisywany jest do płyty głównej.

Pozdro
net_mike
Dodano
17.07.2004 20:37:14
Masz problem.
W wypadku OEM–u – niezaleznie od tego z czym systme kupiłeś – zostaje on przypisany do płyty głównej.
MS sobie tak to wymyślił i w związku z tym tylko wymiana płyty w ramach gwarancji/rękojmi czy co tam jeszcze moźna przyjąć – daje moźłiwość uznania , źe systme dalej jest legalny. To jest urok OEM–u.
Inną sprawą zostaje to po co dokonywałeś aktywacji na pierwszym komputerze ? – To juź jednak pytanie retoryczne.

Teoretycznie moźesz się wykłucać po sądach, ale ... w tym wypadku i tak bym Ci nie wróźył powodzenia – wszak system usiłujesz postawić na zupełnie innej maszynie – nie konfiguracyjnie, ale fizycznie.
Rebe
Dodano
17.07.2004 20:19:59
net_mike
Dodano:
17.07.2004 15:26:27
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1