Aktulizacja z Visty Home Premium do Windows 7 HOme Premium....
Odpowiedzi: 10
-
[quote=mufti]J.... jeśliz aś kolega wyżej pytał o zwykłe uaktualnienie z Windows Vista do pełnej wersji Windows 7 to akuratnie można uzywać poprzedniej wersji, choćby na innej partycji. [/quote] Kolego - uaktualnienie - to uaktualnienie. I nie ma co tu dorabiać filozofii, jako że sama [url=http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2531753]definicja[/url] tego słowo oznacza [u]zastąpienie[/u] czegoś starszego czymś nowszym. Jedyna sytuacja w której możesz mieć obok siebie zainstalowane w jednym komputerze dwa systemy - to posiadanie dwóch licencji typu BOX. Ale tego ci chyba tłumaczyć nie muszę ? Bo jeśli jednak muszę - to od razu skieruję do infolinii MS gdzie wyprostują Twój tok myślenia jak sądzę w sposób niepodważalny. I jeszcze dla twojej wiadomości - jeśli uaktualnia się wersje OEM - przy pomocy wersji BOX (bo coś mi mówi że do tego pijesz) - to zgodnie z licencją oprogramowanie BOX staje się oprogramowaniem OEM (to właśnie dlatego rozróżnia się licencje upgrade i box), i to właśnie między innymi dlatego nie wolno na komputerze używać poprzedniej wersji systemu (oczywiście chcąc być w zgodzie z prawem - czy jak wolisz z licencją). [color=red]SPROSTOWANIE: powyższe zdanie może wywołać pewne kontrowersje - więc należy się kilka dodatkowych słów. To co napisałem powyżej jest poważnym uproszczeniem w którym zresztą popełniłem błąd - ponieważ oczywiście licencja nie zmienia się z BOX na OEM (a tak można wywnioskować z tego co napisałem - za co przepraszam - był to po prostu mój skrót myślowy, który miał prowadzić do konkluzji o rozróżnieniu licencji UPGRADE od BOX). Generalnie zaś - jest to jedna z dwóch sytuacji kiedy dwa rożne systemy mogą być zainstalowane obok siebie: OEM + BOX, oraz druga BOX + BOX - i to właśnie do tej konkluzji próbowałem w sposób niefortunny dotrzeć.[/color] [quote=mufti]Co do samego uaktualnienia, to osobiście uaktualniłem Vistę 64 bit do Windows 7 64 bit prawie bez problemów (mały kłopot z jedny z driverów, który wywalił blue screena i spowodował za pierwszym raem powrót do Visty). .... [/quote] No to już wiesz o czym pisałem i dlaczego ludzie z TechNetu zalecają również czystą instalację, a następnie dopiero użycie narzędzia łatwy transfer.
-
[quote=Veers]Może być tak, że zostanie (instalacja na innej partycji, lub innym folderze niż standardowy - przy czym trzeba uważać i bezwzględnie zarchiwizować dane z katalogu Users), ale jeśli AKTUALIZUJESZ system - to w momencie instalacji nowego tracisz prawo do używania starego. Innymi słowy: jeśli aktualizujesz Vistę do 7 - to musisz usunąć Vistę. Ponadto ze względu na znaczące różnice między 7 a Vistą - Microsoft zaleca czystą instalację systemu.[/quote] Co za bzdury kolega wypisuje! Aktualizacja z Visty do Windows 7 to normalny proces aktualizacji systeu operacyjnego. Podmieniane są biblioteki do noszysch wersji i migrowane ustawienia rejestrów systemu. Ponieważ pomiędzy jądrami obu systemów nie ma praktycznie dużych różnic, zachowana jest zgodność. Dlatego migracja z Visty do Windows 7 jest możliwa. Nie jest też prawdą, że coś trzeba kasować. Aktualizacja z jednego systemu do drugiego nie wyklucza używania poprzedniego systemu, na który użytkownik ma nadal licencję czy to Box czy to OEM i za którą przecież wcześniej zapłacił. Radzę koledze poczytać. Totalną bzdurą jest zdanie "Ponadto ze względu na znaczące różnice między 7 a Vistą - Microsoft zaleca czystą instalację systemu." To nie prawda. Microsoft wcale nie zaleca niczego. Owszem, jest możliwość instalacji świeżej kopii systemu i zalecane jest instalwanie go na osobnej partycji. Ale dostaępna jest również możliwość aktualizacji z jednego systemu do drugiego na tej samej partycji. Wyraźnie pisze w dokumentacji (można ją przeczytać z płyty instalacyjnej Windows 7), że po migracji dane użytkownika są dostępne, a poczta nie jest kasowana i nadal jest dostępna do importu w innym programie. Radzę koledze wcześniej się lepiej doinformować, zanim zasieje zamęt.