Aktualizacje Windows XP
Witajcie! Wiele słyszałem o tym, źe niektóre aktualizacje spowalniają system windows xp i to znacznie (sam na starym komputerze odczułem spory spadek wydajności po zrobieniu updatu 'na maksa'), więc wychodzę z takim pytaniem: które poprawki instalować a których nie ?
Odpowiedzi: 8
Ja mam tylko poprawkę krytyczną do internet explorera i poprawkę która instaluje się razem z UT2003. I komp chodzi miodzio. I tu potwiedzam zdanie przedmówców, jeźeli komp chodzi dobrze bez poprawek, to nie instaluj, lub instaluj tylko te krytyczne.
Z reguły poprawki nie mają na celu zwiekszenia wydajności. Z reguły jest odwrotnie. Kosztem prędkosci otrzymujesz wieksze bezpieczeństwo, itd. Wyjatkiem jest DirectX, ale to inna bajka
Sprzęt szybki ( ja pIII 800,384sdram :cry: ) i mam dokładnie ten sam problem ze zwalnianiem.
Ale jak napisałem to wszystko zaleźy od konfiguracji.
Np.ten sam proc a inna płyta czy ram ,jednym śmiga innym nie.
Wywal pack i dobieraj tylko najwaźniejsze poprawki.
The_Judge napisał źe nie instaluje źadnej ( z wyjątkiem blastera ) .
Teź sposób ,ale te krytyczne jednak się niekiedy przydają.
Tu jest link gdzie dokładnie jest opisane jak przyśpieszyć bootowanie, i dokonać optymalizacji systemu.
http://www.winxp.com.pl/art/windowsxp_full_optym.html
Ale jak napisałem to wszystko zaleźy od konfiguracji.
Np.ten sam proc a inna płyta czy ram ,jednym śmiga innym nie.
Wywal pack i dobieraj tylko najwaźniejsze poprawki.
The_Judge napisał źe nie instaluje źadnej ( z wyjątkiem blastera ) .
Teź sposób ,ale te krytyczne jednak się niekiedy przydają.
Tu jest link gdzie dokładnie jest opisane jak przyśpieszyć bootowanie, i dokonać optymalizacji systemu.
http://www.winxp.com.pl/art/windowsxp_full_optym.html
moźesz to usunąć z "dodaj usuń" za pomocą np. RegCleaner
Hmm, takie pytanie za sto punktów – czy jest jakaś szansa, aby poprawki z literą 'Q' na początku nie pakowały się do dodaj/usuń programy ? to robi, źe całość staje się mniej przejrzysta...
'Wszystko zaleźy od konfiguracji i szyblości kompa.' – MarcinX, a co polecasz dla 1024MB DDR, 2GHz ? Chodzi poprostu o to, ze po instalacji 'na czystego' komputer uruchamiał się kilka/naście sekund, teraz to trwa prawie minutę...
'Wszystko zaleźy od konfiguracji i szyblości kompa.' – MarcinX, a co polecasz dla 1024MB DDR, 2GHz ? Chodzi poprostu o to, ze po instalacji 'na czystego' komputer uruchamiał się kilka/naście sekund, teraz to trwa prawie minutę...
Czasami zdarzają sie buble wśród poprawek, np. niedawno przeczytałem, źe poprawka o nazwie, której juz dokładnie nie pamietam na niektórych komputerach potrafi wyrządzic wiecej szkody niz pozytku, tzn. starsznie spowolnić uruchamianie programów itp. miała jakiś numer chyba na 8 i w środku było 39, ale nie jestem do końca pewien.
a potrzebne są Ci poprawki ? ja źyje bez ani jednej (wyjątek ta od Blastera) i nie jest mi źle.
jeźeli juź masz coś instalować to w pierwszej kolejności instaluj te "krytyczne" poprawki
jeźeli juź masz coś instalować to w pierwszej kolejności instaluj te "krytyczne" poprawki
Są róźne opinie o serwis packu do Xp,Jedni są zadowoleni inni nie.
Wszystko zaleźy od konfiguracji i szyblości kompa.
Po instalce packa teź zauwaźylem spadek wydajności.
Jeźeli service pack 1 Xp ci nie " leźy " wejdz na Windows Update ,i ręcznie ściągaj poprawki.
Najwaźniejsze to te dotyczace bezpieczeństwa ,(np. łata do blastera) i te do Explorera.
Wszystko zaleźy od konfiguracji i szyblości kompa.
Po instalce packa teź zauwaźylem spadek wydajności.
Jeźeli service pack 1 Xp ci nie " leźy " wejdz na Windows Update ,i ręcznie ściągaj poprawki.
Najwaźniejsze to te dotyczace bezpieczeństwa ,(np. łata do blastera) i te do Explorera.
Strona 1 / 1