aktualizacja system–pytania

czytalam na forum,ze musze zaktualizowac system aby nie zlapac wirusa. mam WinXp 2002 z Service Pack 1, w zwiazku z tym moje pytanie:
1. sciaganelam aktualizcje, ale okazalo sie ze musze zrobic kopie zapasowa sytemu. nie iwme jak sie to robi poza tym nie chce czegos zepsuc, zreszta czytalam,ze moge stracic pewne ustawinia po aktualizcji. jak wyglada ta kwestia?

2. uzywam Opery bo wczesniej mialm problem z Searchpage. czy przez ta przegladarge moge zlapad tego nowego wirusa, czy tylko przez IE?

3. i czy w ogole musze robic te aktualizacje, zeby nic mi sie nie dzialo czy moge po prostu poczekac az wirus zostanie zniszczony?

Moze moje pyatania wydaja sie wam glupie, ale ja sie na takich sprawach nie znam mimo ze mam komputer i internet. poza tym nie chce nic namieszac. od miesiaca mam nowy windows (wczesniej byl Me) i chcialabym nie miec juz problemow.

dodam jeszcze ze mam kilka programow antywirusowych i takie co to maja chronic moj komp przed roznego rodzaju swinstwem, czy to wystarczy?

Dziekuje za ewentualne odpowiedzi.

Odpowiedzi: 5

dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. pa pa
kasmati
Dodano
07.05.2004 14:25:11
kasmati:

1. sciaganelam aktualizcje, ale okazalo sie ze musze zrobic kopie zapasowa sytemu. nie iwme jak sie to robi poza tym nie chce czegos zepsuc, zreszta czytalam,ze moge stracic pewne ustawinia po aktualizcji. jak wyglada ta kwestia?

Nie wiem w jaki sposób się to okazało (?) ale jeźeli juź musisz i chcesz to wpisz w wyszukiwarkę forumową: "kopia and zapasowa" a wszystkiego (prawie) się na ten temat dowiesz. Co do utraty ustawień, nie przypominam sobie bym utracił cokolwiek skonfigurowanego przed zainstalowaniem SP1 czy jakiśtam aktualizacji krytycznych.
kasmati:

2. uzywam Opery bo wczesniej mialm problem z Searchpage. czy przez ta przegladarge moge zlapad tego nowego wirusa, czy tylko przez IE?

Jeśli chodzi ci o Sasser'a to pierwszy z brzegu link po zapytaniu google (http://www.mks.com.pl/baza.html?show=description&id=2777) mówi:
]
Sasser jest robakiem internetowym, wykorzystującym do rozprzestrzeniania się błąd w systemie Windows opisany w biuletynie Microsoftu MS04–011.

Robak tworzy swoją kopię na dysku w pliku avserve.exe oraz modyfikuje tak rejestr by jego kopia była automatycznie uruchamiana przy kaźdym starcie systemu Windows. Robak uruchamia równieź na zainfekowanej maszynie serwer FTP działający na porcie 5554.

Następnie robak łączy się z komputerami, których adresy IP wybiera losowo. Jeźeli komputery te działają pod kontrolą jednego z następujących systemów: Windows NT/2000/XP/2003 Server oraz nie są zabezpieczone odpowiednią łatą robak, łącząc się przez port 445 ze zdalnym komputerem, uruchamia kod powodujący pobranie kopii robaka z atakującego komputera z uruchomionym serwerem FTP. Pobrane kopie zapisywane są na dysku w plikach o nazwie [4–5 losowych cyfr]_up.exe

Działanie robaka moźe objawiać się duźym spowolnieniem działania systemu Windows.

kasmati:

3. i czy w ogole musze robic te aktualizacje, zeby nic mi sie nie dzialo czy moge po prostu poczekac az wirus zostanie zniszczony?

No tutaj to mam wątpliwości. Zniszczony gdzie? W całej sieci? To trochę poczekasz. Aktualizacje proponuję jednak przeprowadzić.
kasmati:

Moze moje pyatania wydaja sie wam glupie, ale ja sie na takich sprawach nie znam mimo ze mam komputer i internet. poza tym nie chce nic namieszac. od miesiaca mam nowy windows (wczesniej byl Me) i chcialabym nie miec juz problemow.

Poczytaj sobie archiwum forum, tam juź jest sporo odpowiedzi na pytania które zapewne zadać będziesz chciała.
kasmati:

dodam jeszcze ze mam kilka programow antywirusowych i takie co to maja chronic moj komp przed roznego rodzaju swinstwem, czy to wystarczy?

Kilka programów antywirusowych? A podaj ich nazwy...

A co do tego co nie wiesz o co chodzi, spójrz w regulamin i poczytaj archiwum. Odpowiedź na ostatnie pytanie brzmi: TAK, ale z uwagi na powyźsze nic więcej ci nie powiem.
Gagman
Dodano
06.05.2004 20:23:45
szczerze mowiac nie wiem o co ci chodzi, a jesli uwazasz,ze pyatnie bylo bezsensowne to nie musisz odpowiadac.
kasmati
Dodano
06.05.2004 18:46:16
kasmati:
Moze moje pyatania wydaja sie wam glupie...

Chyba tylko to ostatnie...
kasmati:
dodam ze system to pirat i czy w ogole mozna takowy zaktualizowac?
Gagman
Dodano
05.05.2004 20:04:07
dodam ze system to pirat i czy w ogole mozna takowy zaktualizowac?
kasmati
Dodano
05.05.2004 19:43:00
kasmati
Dodano:
05.05.2004 19:40:55
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1