Akcja prawego klawisza myszy

W Explorerze, w prawym panelu, podwójne kliknięcie prawym klawiszem myszy na ikonę folderu wywołuje 'domyślnie' ustawioną akcję (operację).
Jak zmienić taką akcję na inną np. 'wyszukaj' na 'otwórz'?
ps.
'domyślnie' ustawiona akcja jest zaznaczona pogrubieniem w menu podręcznym folderu (pojedyncze kliknięcie prawym klawiszem myszy).

Odpowiedzi: 5

Owszem. Masz rację, gdy ustanawiasz nową akcję dla folderu lub folderu plików.
Lecz mnie interesuje manipulowanie istniejącymi (systemowymi ) akcjami. W moim przypadku:
1). w folderze są ustawione 2 akcje (explore i open) i kaźdą z nich mogę ustanowić jako domyślną lecz to się nie uzewnętrznia zmianą działania lewego klawisza myszy (temat podstawowy);
2). w folderze plików jest ustawiona jedna akcja (find) i wybranie jej jako dymyślnej (lub nie) teź nie zmienia działania klawisza myszy;
3). w menu podręcznym folderu są 3 akcje w tym jedna (find) jako domyślna (pogrubiony opis i na pierwszym miejscu) i ta akcja jest realizowana przy podwójnym kliknięciu klawiszem myszy – jak to zmienić dalej nie wiem.
PS. próbowałem ustawić nową akcję 'apend' dla folderu plików, wskazałem plik 'exprore.exe /open' jako wykonawcę akcji, ustawiłem jako domyślną, zatwierdziłem i zadziałało... lecz nie tak jak myślałem (parametr 'open' był chybiony, a dodatkowo tej nowej akcji nie mogę edytować –
lodzman
Dodano
04.05.2003 16:34:12
Jakto nie?:) Ja nawet moge u siebie ustawić zeby mi sie otwierało przez Winamp, AcdSee i inne tam...
run_DNA
Dodano
03.05.2003 20:01:32
Niestety porada jest chybiona. Nie moźna w ten sposób ustalać dla folderu reguł akcji. Być moźe naleźy sięgnąć do rejestru...
lodzman
Dodano
03.05.2003 19:57:13
Witam

TO bedą opcje we właściwosciach folderow (Narzędzia>Opcje folderów>Typy plików) Ja mam u siebie Folder i Folder Plików. W tym drugim (klikając na Zaawansowane mozna zmienic operacje np. z open ne explore (klikasz ustaw domyślnie). Ja mam z kolei inne pytanie jak zmienic ikone (ten źółty obrazek) Folderu (opcja zmiany ikonki jest tylko w Folder Plików)?

Dziękuje za uwage
run_DNA
Dodano
03.05.2003 16:30:08
Witam

TO bedą opcje we właściwosciach folderow (Narzędzia>Opcje folderów>Typy plików) Ja mam u siebie Folder i Folder Plików. W tym drugim (klikając na Zaawansowane mozna zmienic operacje np. z open ne explore (klikasz ustaw domyślnie). Ja mam z kolei inne pytanie jak zmienic ikone (ten źółty obrazek) Folderu (opcja zmiany ikonki jest tylko w Folder Plików)?

Dziękuje za uwage
run_DNA
Dodano
03.05.2003 16:30:08
lodzman
Dodano:
03.05.2003 02:28:25
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1