Age of empires – gra w internecie
Witam,
mam od niedawna neta w domu poprzez podział neostrady na routerku PLANET ADE 4000. Chciałem z kumplem się spiąć i pociukać w Age of empire. Giera stara ale klawa. Gierka pyta o wpisanie adresu ip kogoś z kim się chce pograć , ale niesety się nie widzimy. Kolega ma neta z kablówki. On swoje ip mi podawał w niedizelę i poniedziałek i miał takie same. Ja teź mam stałe ip routerka + ip wewnętrzne mojego kompa.
Na innym forum dowiedziałem się,źebyśmy się zobaczyli to muszę przekierować port w routerze. No i tutaj nie za bardzo wiem jaki port przekierwać na jaki? Nie wiem jakiego publicznego uźywa Age of Empires i jaki prywatny ustawić ? Pomoźe ktoś :D ?
W załączeniu przykładowy screen z konfiguratora
mam od niedawna neta w domu poprzez podział neostrady na routerku PLANET ADE 4000. Chciałem z kumplem się spiąć i pociukać w Age of empire. Giera stara ale klawa. Gierka pyta o wpisanie adresu ip kogoś z kim się chce pograć , ale niesety się nie widzimy. Kolega ma neta z kablówki. On swoje ip mi podawał w niedizelę i poniedziałek i miał takie same. Ja teź mam stałe ip routerka + ip wewnętrzne mojego kompa.
Na innym forum dowiedziałem się,źebyśmy się zobaczyli to muszę przekierować port w routerze. No i tutaj nie za bardzo wiem jaki port przekierwać na jaki? Nie wiem jakiego publicznego uźywa Age of Empires i jaki prywatny ustawić ? Pomoźe ktoś :D ?
W załączeniu przykładowy screen z konfiguratora
Odpowiedzi: 10
Witaj,
nie poszło. Nie wiem moźe to jest spowodowane tym, źe u kolegi na kablówce nie przechodzi. Ping do niego nie dochodzi. Przecieź pomimo, źe ja stawiam serwer z grą to do niego teź powinien być dostęp. Próbowałem przekierować poszczególne porty (str. 21 pkt 6.3 załącznika) , potem włączyłem opcję przekierowania wszystkich portów (str. 22 pkt 6.4 załącznika) no i nie bangla. Jest teź pkt 8 str. 26. Uźycie ADE jako samego modemu – bez rutera. Tylko czy wtedy pozostali uźytkownicy mają dostęp do netu?
Moźe musimy poszukać trzeciego chętnego, dopiętego pojedyńczo do neo, u którego moźna by postawić serwer i do niego się dołączać?
nie poszło. Nie wiem moźe to jest spowodowane tym, źe u kolegi na kablówce nie przechodzi. Ping do niego nie dochodzi. Przecieź pomimo, źe ja stawiam serwer z grą to do niego teź powinien być dostęp. Próbowałem przekierować poszczególne porty (str. 21 pkt 6.3 załącznika) , potem włączyłem opcję przekierowania wszystkich portów (str. 22 pkt 6.4 załącznika) no i nie bangla. Jest teź pkt 8 str. 26. Uźycie ADE jako samego modemu – bez rutera. Tylko czy wtedy pozostali uźytkownicy mają dostęp do netu?
Moźe musimy poszukać trzeciego chętnego, dopiętego pojedyńczo do neo, u którego moźna by postawić serwer i do niego się dołączać?
Najwyźej jeszcze będziemy próbować. Rozumiem, źe jak otworzę port to gra sobie sama powinna znalzeź mojego kompa. Dzięki
Nie znam gry, wiec Ci nie powiem na 100%, ale IMO powinno sie wpisywac samo IP bez zadnych www czy ftp a juz z pewnoscia bez porta po dwukropku. No i ma to byc IP ktory dostaje router z tepsy.
No i nie poszło. Nie wiem, moźe coś w ustawieniach routera? Odnośnie IP to ono jest zmienne, bo wchodząc w ustawienia routera zmienia mi się IP WAN?
Moźe wiesz w jaki sposób kolega ma wsisywać moje IP? ftp://xx.xx.xxx.xx:2301 czy www.xx.xx.xxx.xx:2301 czy samo xx.xx.xxx.xx:2301?
A moźe trzeba jescze ustawić przekierowanie na bramę ?
Muszę jeszcze z nim sprawdzić jaki ma Direct X. Ja mam 9.0c
Moźe wiesz w jaki sposób kolega ma wsisywać moje IP? ftp://xx.xx.xxx.xx:2301 czy www.xx.xx.xxx.xx:2301 czy samo xx.xx.xxx.xx:2301?
A moźe trzeba jescze ustawić przekierowanie na bramę ?
Muszę jeszcze z nim sprawdzić jaki ma Direct X. Ja mam 9.0c
Czyli w tejs samej zakłdce konfiguracjnej zrobić 2 wpisy na dwa przekierowania ?
Jeszcze jedno – zerknij rowniez na to "Inicjujące połączenie" i port dla niego. Byc moze rowniez i ten port trzeba przekierowac.
Dzięki serdeczne. Będę próbował.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
W okienkach public i privat port maja sie znalezc te same porty. Ktore konkretnie ? Probuj. Zacznij od 2300.
To samo po polsku –> http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;q240429
To tez o portach w tej (i nie tylko tej) grze –> http://anborn.webcindario.com/index.php?seccions=58
To samo po polsku –> http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;q240429
To tez o portach w tej (i nie tylko tej) grze –> http://anborn.webcindario.com/index.php?seccions=58
Dzięki. Wybieram Initial TCP Connection Subsequent czy TCP Inbound? Sorki jestem zielony w tych tematach zatem czy wybieram sobie dowolny port z zakresu 2300–2400 i wpisuję taki sam zarówno dla Public Port oraz Private Port np no nie wiem niech będzie 2350?
"The following TCP and UDP ports must be open on the firewall or proxy server:
Using DirectX 7 method:
Connection Ports for Client Configuration Ports for Host Configuration
Initial TCP Connection 47624 Outbound 47624 Inbound
Subsequent TCP Inbound 2300–2400 2300–2400
Subsequent TCP Outbound 2300–2400 2300–2400
Subsequent UDP Inbound 2300–2400 2300–2400
Subsequent UDP Outbound 2300–2400 2300–2400 "
Pozdrawiam
"The following TCP and UDP ports must be open on the firewall or proxy server:
Using DirectX 7 method:
Connection Ports for Client Configuration Ports for Host Configuration
Initial TCP Connection 47624 Outbound 47624 Inbound
Subsequent TCP Inbound 2300–2400 2300–2400
Subsequent TCP Outbound 2300–2400 2300–2400
Subsequent UDP Inbound 2300–2400 2300–2400
Subsequent UDP Outbound 2300–2400 2300–2400 "
Pozdrawiam
Porty uzywane miedzy innymi przez ta gre –> http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en–us;q240429jackuc:Nie wiem jakiego publicznego uźywa Age of Empires
Przekierowujesz je na swoj komputer i kolega podaje Twoj IP (publiczny routera). W druga strone nie pojdzie, bo On jest w jakiejs sieci osiedlowej.
Strona 1 / 1