Age Of Empires 2 – Taktyki
Czy znacie jakieś ciekawe taktyki do AOE2? Pomóźcie!
Odpowiedzi: 12
dodaj jeszcze "kozakow" i "entente WWI batlefields" (i ich niskonczone zastepy wojsk) i lista bedzie zamknieta :)
no... prawie zamknieta, jakies perelki jeszcze by sie znalazly
no... prawie zamknieta, jakies perelki jeszcze by sie znalazly
Dla mnie to była najlepsza strategia, w jaką grałem. Potem grałem w bardziej rozbudowane Empire Earth czy świetną Rise of Nations (+Thrones & Patriots), jednak AoE 2 (+ The Conquerors Expansion) jest nie do pobicia (chociaź dzisiaj wygląda "starutko" pośród tych wszystkich 3D). Mam wszystkie części tej sagi – oryginalne, wydałem w sumie chyba z 5 stów bo kupywałem poszczególne części a takźe edycję kolekcjonerską. Akurat dla tej gry było warto.
PS. Mi się jednak bardziej podoba wjazd słoni do wioski– zadyma jak 150. Wchodzą np. cztery grupki po 30 słoni, do tego palladyni dla osłony :D Eehhhh :wink:
PS. Mi się jednak bardziej podoba wjazd słoni do wioski– zadyma jak 150. Wchodzą np. cztery grupki po 30 słoni, do tego palladyni dla osłony :D Eehhhh :wink:
Blazkowicz:
Zaleźy kim się gra i przeciw komu, niema złotego środka
z pewnoscia masz racje, taki zapewne byl sens wprowadzania przez autorow gry tylu nacji, jednak widok 50 "teutonic knights" wdzierajacych sie do wioski i palacych wszystko na swojej drodze robi wrazenie :)
swoja droga to AoE2 byla najlepsza strategia z tej serii, mythology miala juz za duzo "wodotryskow" (przynajmniej jak dla mnie)
pozdrawiam
ja preferowalem grac tutomami (czy jakos tak) mieli zajeb**** jednostki w zamku, dobre na wszystko, ale wolne, do tego troche ciezkiego sprzetu i kilku palladynow do eliminowania lucznikow i nie ma bata zebys przegral bitwe :)
A jednak jest bat – jak napuścisz na nich cataphractów (spec–jednostki Bizantyjczyków, mają bonus przeciw piechocie) to rozniosą tych "teutonic knights" w drobny mak :wink: Do tego kilka wielbłądów (bonus przeciw jeździe), źeby załatwić paladynów i po zabawie.
Zaleźy kim się gra i przeciw komu, niema złotego środka :wink:
Budować jak najszybciej i jak najbardziej uźyteczne budynki, zawsze być na czele postępu technicznego – oto główne zasady tej gry. Stwórz jednego chłopa, a w czasie, gdy będzie on powstawał, pierwszy z trzech chłopów (z tych, których juź masz) w pobliźu jagód zbuduje spichlerz (a jeśli jest duźo wody, to port) i pójdzie poszukać jagód (lub porąbać drzewo i postawi trzy rybackie łódki); drugi zbuduje dom, ostatni porąbie drzewo. Kiedy juź będziesz miał 20 chłopów, zaczną budować dla ciebie domy lub ścinać drzewa (jeśli masz port), lub zaopiekują się jedzeniem (gdy nie posiadasz portu). Kiedy tylko będziesz mógł, wykop komorę w pobliźu lasu do przechowywania 120 drew. Potem przejdź do następnej epoki (500 "jedzonka"), a wówczas będziesz mógł skorzystać z narzędzi. Zbuduj koszary i kilka domków. Wybuduj rynek, źeby powstały farmy. Aby przejść do epoki brązu, zafunduj koszary dla łuczników i jedną stadninę. Zwiadowcy na koniach pojadą poznawać okolice, a potem cały świat. Kiedy posiadasz duźo wody, buduj okręty – jeśli masz duźo ziemi, kontroluj surowce (szczególnie złoto):
– Najpierw zajmij się drzewem: to ograniczone bogactwo jest niezbędne do budowy budynków i naprawdę konieczne, jeśli posiadasz flotę. Z tego powodu wyznacz przynajmniej trzech, czterech chłopów do kaźdego lasu z komorą w pobliźu, aby uniknąć niepotrzebnych przejazdów. Jeśli chcesz wykorzystać las jako naturalną przeszkodę, nie pozwól swoim chłopom go przekroczyć.
– Jeśli chodzi o jedzenie: Buduj farmy, najlepiej trzy, cztery wokół rynku i spichlerza. W tym czasie moźesz łowić ryby (wymieniając drzewo za ryby) – jeśli nie masz innej moźliwości, będziesz musiał zbierać jagody i polować na antylopy, ale najpierw musisz je zwabić.
– Kamień słuźy tylko do budowy murów, wieźy i wspaniałości... Wyznacz jednego chłopa do jednego kamienia, kiedy zapewniłeś juź sobie zapasy drzewa i jedzenia.
– Złoto jest potrzebne, aby przejść do epoki źelaza (800 złota), ale niestety jego zapasy są bardzo małe, więc, kiedy tylko znajdziesz jakieś surowce, wykopuj je i zbijaj na nich majątek.
Musisz zawsze mieć najlepsze upgrades (najbardziej rozwiniętą technologię) – do twojej dyspozycji są trzy ich rodzaje:
– Doskonalenie zasobów – rozpoczyna się od momentu wprowadzenia ich na rynek. Najlepiej zacznij od stolarstwa, potem zbuduj koło, które zwiększa szybkość pracy twoich chłopów i co się z tym wiąźe – zasobów. Następnie oswajanie zwierząt na farmach i na koniec udoskonalenie kopalń złota. (Kopalnie kamieni są dla tych, którzy chcą budować cud świata lub dla tych, którzy mają szmal.)
– Udoskonalenie najlepszych jednostek (tych, które są główną siłą twojej cywilizacji). Jeśli chodzi o flotę, ulepszaj tylko okręty wojskowe. Uwaźaj jednak – Hetytom i Fenicjanom przydziel tylko proste triery, gdyź triery z katapultą są mniej wytrwałe i strzelają dwa razy wolniej...
– Ulepszanie walk moźesz znaleźć w komorach do składowania i w siedzibach rządu. Wybieraj to odpowiednio do składu swojego wojska, ale zrób to szybko i do końca, bo to specjalizacja, która jest najbardziej poźyteczna.
– Najpierw zajmij się drzewem: to ograniczone bogactwo jest niezbędne do budowy budynków i naprawdę konieczne, jeśli posiadasz flotę. Z tego powodu wyznacz przynajmniej trzech, czterech chłopów do kaźdego lasu z komorą w pobliźu, aby uniknąć niepotrzebnych przejazdów. Jeśli chcesz wykorzystać las jako naturalną przeszkodę, nie pozwól swoim chłopom go przekroczyć.
– Jeśli chodzi o jedzenie: Buduj farmy, najlepiej trzy, cztery wokół rynku i spichlerza. W tym czasie moźesz łowić ryby (wymieniając drzewo za ryby) – jeśli nie masz innej moźliwości, będziesz musiał zbierać jagody i polować na antylopy, ale najpierw musisz je zwabić.
– Kamień słuźy tylko do budowy murów, wieźy i wspaniałości... Wyznacz jednego chłopa do jednego kamienia, kiedy zapewniłeś juź sobie zapasy drzewa i jedzenia.
– Złoto jest potrzebne, aby przejść do epoki źelaza (800 złota), ale niestety jego zapasy są bardzo małe, więc, kiedy tylko znajdziesz jakieś surowce, wykopuj je i zbijaj na nich majątek.
Musisz zawsze mieć najlepsze upgrades (najbardziej rozwiniętą technologię) – do twojej dyspozycji są trzy ich rodzaje:
– Doskonalenie zasobów – rozpoczyna się od momentu wprowadzenia ich na rynek. Najlepiej zacznij od stolarstwa, potem zbuduj koło, które zwiększa szybkość pracy twoich chłopów i co się z tym wiąźe – zasobów. Następnie oswajanie zwierząt na farmach i na koniec udoskonalenie kopalń złota. (Kopalnie kamieni są dla tych, którzy chcą budować cud świata lub dla tych, którzy mają szmal.)
– Udoskonalenie najlepszych jednostek (tych, które są główną siłą twojej cywilizacji). Jeśli chodzi o flotę, ulepszaj tylko okręty wojskowe. Uwaźaj jednak – Hetytom i Fenicjanom przydziel tylko proste triery, gdyź triery z katapultą są mniej wytrwałe i strzelają dwa razy wolniej...
– Ulepszanie walk moźesz znaleźć w komorach do składowania i w siedzibach rządu. Wybieraj to odpowiednio do składu swojego wojska, ale zrób to szybko i do końca, bo to specjalizacja, która jest najbardziej poźyteczna.
dymeq:Chodzi mi głónie o mapę Czarny Las.
z tego co pamietam to trzeba jak najszybciej zbudowac mury w przesmykach prowadzacych do twojej osady, nastepnie przy kazdej bramie po 2 zamki :) i budujesz armie.
ja preferowalem grac tutomami (czy jakos tak) mieli zajeb**** jednostki w zamku, dobre na wszystko, ale wolne, do tego troche ciezkiego sprzetu i kilku palladynow do eliminowania lucznikow i nie ma bata zebys przegral bitwe :)
Zaleźy jaką nacją się gra i przeciwko komu.
Pamiętam, źe bardzo skuteczny był marsz hordy słoni bojowych (Persja) pod osłoną np. palladynów (lub innych jednostek, zaleźnie co przeciwnik miał za armię– łuczników, pikemanów, mameluki, mnisi itp.), którzy zajmowali się osłoną przeciwnika do czasu dotarcia słoni. Nie miałem źadnych maszyn bojowych, źadnych wieśniaków źeby zwiększyć ilość słoni (limit jednostek na 200). Słonie przetaczały się jak walec drogowy po przeciwniku niszcząc budynki i wojsko :D
Pamiętam, źe bardzo skuteczny był marsz hordy słoni bojowych (Persja) pod osłoną np. palladynów (lub innych jednostek, zaleźnie co przeciwnik miał za armię– łuczników, pikemanów, mameluki, mnisi itp.), którzy zajmowali się osłoną przeciwnika do czasu dotarcia słoni. Nie miałem źadnych maszyn bojowych, źadnych wieśniaków źeby zwiększyć ilość słoni (limit jednostek na 200). Słonie przetaczały się jak walec drogowy po przeciwniku niszcząc budynki i wojsko :D
Kiedys w to grałem:) Co prawda mierny byłem ale znajomy zawsze mnie flotą wykańczał i trybunszetami (tak to sie chyba nazywa;)
Pamietam jeszcze, ze starał się jak najszybciej budować mur na środku planszy , pierw obstawiał go łucznikami potem wieźyczkami.
Pamietam jeszcze, ze starał się jak najszybciej budować mur na środku planszy , pierw obstawiał go łucznikami potem wieźyczkami.
Z kodów nie korzystam bo to za łatwo się przechodzi. Chodzi mi głónie o mapę Czarny Las.
wpisac kody :P
Full meduz na na wszystkich ulepszeniach. Kamieniujesz i kosisz strzałami :wink:
Wykopać duuuuźo złota,zbudować zaj......e wielką armię i zniszczyś przeciwnika.
A tak powaźnie to do prawie kaźdej mapki naleźy inaczej podejść.
A tak powaźnie to do prawie kaźdej mapki naleźy inaczej podejść.
Strona 1 / 1