Access - Tworzenie formularza wyświetlającego konkretną daną z tabeli

A mianowicie mam tabele Psy i Rasy. W tabeli rasy mam kolumne zawierajaca zdjecia dorosłych psów.Mam też utworzony formularz psy na którym umieściłam przycisk przechodzący do formularza wyswietlającego zdjęcia dorosłych psów. Problem polega na tym ze chcialabym zeby po nacisnieciu przycisku wyswietlalo sie zdjecie konkretnej rasy ktora odpowiada aktualnie ogladanemu psu a nie wszystkie po kolei. Może ktos ma jakis pomysł co z tym zrobić

Odpowiedzi: 1

kooocik:
[...]chcialabym zeby po nacisnieciu przycisku wyswietlalo sie zdjecie konkretnej rasy ktora odpowiada aktualnie ogladanemu psu a nie wszystkie po kolei. Może ktos ma jakis pomysł co z tym zrobić

W tabeli Psy powinno być odpowiednie pole z określeniem rasy danego psa.

Zazwyczaj to pole będzie połączone relacją z polem Id_rasy z tabeli Rasy.

Jeżeli będzie istniało takie pole powiązane z tabelą Rasy, to należy zrobić filtrowanie przy otwieraniu formularza z umieszczonego przez Ciebie przycisku.

Ja robię to zawsze w VBA, ale można też poprzez makro z akcją Otwórz formularz, a w argumentach akcji ustawić odpowiedni filtr, tzn. dla argumentu WHERE wpisać (najlepiej przez konstruktora wyrażeń), np. [Id_rasy] = {odwołanie do odpowiedniego formularza stworzone poprzez konstruktora wyrażeń}[Id_rasy].

Wtedy zostanie wyświetlony rekord z konkretną rasą. 

Koziorozec
Dodano
15.12.2006 20:54:00
kooocik
Dodano:
06.12.2006 11:18:39
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1