Access pomocy!!
Witam
Czy ktoś z forumowiczow wie :
- jak zapisac w accesie w komorce date z godzina w postaci yyyymmddhhmmss nie znam VB w jaki sposób cos takiego uzyskac? penie trzeba "skleić" dwa pola data i czas ale nie mam pojecia jak:((
oraz jak zrobić aby kwerenda pobierała z komórki tekst ale do okreslonej długosci znaków (np. nie moze przekroczyc 10)
Z góry Dziekuje !!!
Odpowiedzi: 1
jak zapisac w accesie w komorce date z godzina w postaci yyyymmddhhmmss nie znam VB w jaki sposób cos takiego uzyskac? penie trzeba "skleić" dwa pola data i czas ale nie mam pojecia jak:((
Ani tak, ani tak.
Dla danego pola, gdzie znajduje się data, we właściwościach, w zakładce Format, pozycja Format wpisz:
rrrrmmddggmmss
- dla polskiej wersji językowej Accessa.
jak zrobić aby kwerenda pobierała z komórki tekst ale do okreslonej długosci znaków (np. nie moze przekroczyc 10)
Robisz osobną kolumnę w kwerendzie, gdzie zamiast pola wpisujesz odpowiednie wyrażenie, np.:
Left([PoleZDanymi];10)
Funkcja Left(tekst;n) zwraca n znaków z tekst, licząc od lewej strony.
W ten sposób uzyskasz tylko 10 pierwszych znaków z pola.
Czy o to Ci chodziło?
<P>tak to drugie pytanie suuper serdeczne dzieki ale to z yyyymmddhhmmss hmmm musze umiescic w tabeli cos na zasadzie znacznika ktory musi widniec własnie w takim formacie jako ciąg i chce aby uzytkownik który wypelnia rekordy dostał go "z biegu" przy przechodzeniu do nastepnego wiersza o ile to mozliwe albo zeby access generował pole z taka wartoscia za pomoca kwerendy łączac pola z data i godzina ale za cholere nie wiem jak tego dokonac :((((</P> <P> </P> <P>dzieki za wszelka pomoc </P>