Access 2003
Mam taki problem:
1. Jak skopiowac wartosc z rekordu w formularzu do tabelki
2. Jak przy edycji nowego rekordu w formularzu mozna zrobic aby nie zapisalo danych do kwerendy w przypadku nacisniecia stworzonego klawisza ANULUJ.
Moj numer gg:4711156
1. Jak skopiowac wartosc z rekordu w formularzu do tabelki
2. Jak przy edycji nowego rekordu w formularzu mozna zrobic aby nie zapisalo danych do kwerendy w przypadku nacisniecia stworzonego klawisza ANULUJ.
Moj numer gg:4711156
Odpowiedzi: 6
Tworzysz druga tabele na te statusy, laczysz z pierwsza relacjami a w formularzu wstawiasz odpowiednie pola formantow.
To wybranie odpowiednich rekordow ktore chcesz jakos zaznaczyc ma sie odbywac wczesniej czy wlasnie w tym formularzu ? Bo jesli wczesniej, to wystarczy utworzyc kwerende wybierajaca jako filtr.
To wybranie odpowiednich rekordow ktore chcesz jakos zaznaczyc ma sie odbywac wczesniej czy wlasnie w tym formularzu ? Bo jesli wczesniej, to wystarczy utworzyc kwerende wybierajaca jako filtr.
Troche inaczej to zrobilem, ale juz dziala.
Mam teraz nowy problem do roziazania. Chcialbym w formularzu stworzyc liste rekordow a obok kazdego pole wyboru. Chcialbym sposrod wszystkich rekordow zaznaczyc wybrane i tylko w nich dodac do pola status jakas wartosc.
[] [ dane z rekordu 1 ]
[] [ dane z rekordu 2 ]
[] [ dane z rekordu 3 ]
itd...
[ do wybranych rekordow przypisz wartosc X ]
Czy ktos z Was ma pomysl jak cos takiego zrobic?
Mam teraz nowy problem do roziazania. Chcialbym w formularzu stworzyc liste rekordow a obok kazdego pole wyboru. Chcialbym sposrod wszystkich rekordow zaznaczyc wybrane i tylko w nich dodac do pola status jakas wartosc.
[] [ dane z rekordu 1 ]
[] [ dane z rekordu 2 ]
[] [ dane z rekordu 3 ]
itd...
[ do wybranych rekordow przypisz wartosc X ]
Czy ktos z Was ma pomysl jak cos takiego zrobic?
Przed skasowaniem rowniez mozna sie ustrzec przez wywolanie dodatkowego okna z potwierdzeniem.
Ale – utworz makro gdzie bedziesz mial wpisane do Akcji polecenia np. "Idźdoformantu" i drugie "UruchomPolecenie" a w oknie (na dole) Polecenie – "Cofnij".
Sama sciezka tworzona jest np przez klikniecie na odpowiedni formant pola (po uprzednim wyedytowaniu formularza do projekcji) i wywolaniu jego wlasciwosci. Nastepnie klikasz na zakladke Dane i w polu Zrodlo danych znajdujesz odpowiednie pole Tabeli. Chyba o to Ci chodzi ?
P.S. Nie kaz mi teraz przypominac sobie co i gdzie mozna zrobic w Accessie.
Ale – utworz makro gdzie bedziesz mial wpisane do Akcji polecenia np. "Idźdoformantu" i drugie "UruchomPolecenie" a w oknie (na dole) Polecenie – "Cofnij".
Sama sciezka tworzona jest np przez klikniecie na odpowiedni formant pola (po uprzednim wyedytowaniu formularza do projekcji) i wywolaniu jego wlasciwosci. Nastepnie klikasz na zakladke Dane i w polu Zrodlo danych znajdujesz odpowiednie pole Tabeli. Chyba o to Ci chodzi ?
P.S. Nie kaz mi teraz przypominac sobie co i gdzie mozna zrobic w Accessie.
Moglbym tak zrobic, ale co jesli chcialbym edytowac dany rekord uzywajac tego samego formularza? Jak nacisne Anuluj skasuje mi go zamiast anulowac wpis...
Przepisywanie rekordu do rekordu w tym samym formularzu wyglada tak:
Me![docelowy]= Me![kopiowany]
Jak moze wygladac taka sciezka do okreslonej tabeli i jej rekordu?
Przepisywanie rekordu do rekordu w tym samym formularzu wyglada tak:
Me![docelowy]= Me![kopiowany]
Jak moze wygladac taka sciezka do okreslonej tabeli i jej rekordu?
Nie powielaj postow, bo nastepnym razem wyleca wszystkie.
Natomiast co do tej "tymczasowej" kwerendy – po co robic niepotrzebna robote ? Jak napisalem – przypisz do klawisza Anuluj jakas akcje. Nawet za pomoca makra – kasuj rekord.
Natomiast co do tej "tymczasowej" kwerendy – po co robic niepotrzebna robote ? Jak napisalem – przypisz do klawisza Anuluj jakas akcje. Nawet za pomoca makra – kasuj rekord.
Kwerende powiazana z formularzem traktuje jako tymczasowa. Chce aby po zastosowaniu akcji Zapisz przenioslo dane do tabeli w ktorej beda tylko te dane, ktore chce. Bez tych , ktore wpisaly sie niepotrzebnie – po wpisaniu jakichkolwiek danych automatycznie tworzy sie nowy rekord.
Robie to po to, aby istniala opcja anulowania zaczetego wpisu...
Robie to po to, aby istniala opcja anulowania zaczetego wpisu...
Strona 1 / 1