abit nf7
Mam taki problem na kompie kumpla mianowicie sempronie 2500 na tej płytce. kom chodził niestabilnie wychodził z gier, ssprawdzałem karte graficzna i ramy u siebie i było wszystko ok.Kom nie za kazdym razem sie uruchamiła, zresetowałem cmos, po zresetowaniu sie uruchomił i przys prubie ustawienie zagara ja wziełem zaeby zapisac pokazywał sie bład checksum error no energy. teraz sie wcale nieuruchami. diody na łycie sie swieca , chodzą wentylatory.Co moze byc tego przyczyna??
Odpowiedzi: 17
Ustaw go na 166MHz x 10,5 – FSB w tym przypadku wynosi właśnie 333.
Tylko własnie na takim fsb działa jako 1050. A w necie znalazłem cos takiego
http://sklep.benchmark.pl/pelny_13189.html
i takiego
http://www.icomp.pl/produkty.php/produkty.php?action=pokaz_produkt&o=procesory&id=50
i juz sam nie wiem jak mam mu to ustwic???
czy mam ustwic fsb 333 takie jak tu http://www.uno.pl/t_11648/ga–7n400s–l/
bo juz sie w tym nie łapie??
http://sklep.benchmark.pl/pelny_13189.html
i takiego
http://www.icomp.pl/produkty.php/produkty.php?action=pokaz_produkt&o=procesory&id=50
i juz sam nie wiem jak mam mu to ustwic???
czy mam ustwic fsb 333 takie jak tu http://www.uno.pl/t_11648/ga–7n400s–l/
bo juz sie w tym nie łapie??
FSB 133
Dzi zakupilismy plytke gigabyte GA–7N400S–L, jak jest standardowa częstotliwos fsb aby prcesór chodził ze standardowym zegarem 1.75, przez płyte obecnie wykrywany jest jako athlon 1050, bios jest aktualny do obsługi taich sempronów. Na płycie jest jescze prsełacznik byc moze to o niego ustawienie chodzi???
dokonalem calkiem niedawno zakupu procka na alegro (na moje nieszczescie) i po jego wlozeniu wszystko sie wlaczalo tylko grafa nie wstawala, procek sie nagrzewal ale fakt byl taki ze procek jest uwalony a naszczesnie moja plyta wytrzymala sprawdzenie bo plyta kolegi poszla sie kochac.
czy slyszalne jest magiczne pip ze spikera podczas uruchamiania ??
czy slyszalne jest magiczne pip ze spikera podczas uruchamiania ??
Nie mam na składzie uszkodzonego procesora AMD i jak do tej pory nie naprawiałem sprzętu po padnięciu CPU.
Proponuje zakupić płytę w sklepie internetowym – do 10 dni moźesz odesłać płyte na wypadek gdyby komp nie działał. Pozatym zawsze istnieje moźliwość źe w zwyłym sklepie zgodzą się na moźliwość zwrotu płyty.
Proponuje zakupić płytę w sklepie internetowym – do 10 dni moźesz odesłać płyte na wypadek gdyby komp nie działał. Pozatym zawsze istnieje moźliwość źe w zwyłym sklepie zgodzą się na moźliwość zwrotu płyty.
mam takie pytanie: Czy procesór jest tutaj dobr?
Bo komputer startyje tylko nie pokazuje sie nic na monitorze, wiec moim zdaniem procesór jes dobry, jak ja mialem uszkodzony procesór to komp był wogóle padniety.wiec tu moim zdaniem chyb jest dobry? chce sie tak miejwiecej upewnic bo mamt zamiar kupic nowa płytke.
Bo komputer startyje tylko nie pokazuje sie nic na monitorze, wiec moim zdaniem procesór jes dobry, jak ja mialem uszkodzony procesór to komp był wogóle padniety.wiec tu moim zdaniem chyb jest dobry? chce sie tak miejwiecej upewnic bo mamt zamiar kupic nowa płytke.
fakt mozna tak ale powiem kumplowi zeby oddał do serwisu bo jest jescze gwarancja
niekoniecznie programatorem. Jest taka część biosu której nie da sie wykasować i pewnie ona nadal funkcjonuje, odpowiada ona m.in za bootowanie.
Zrób tak:
1. stwórz dyskietke startowa
2. wgraj na nią program do wflashowania ( AWDFLASH ) [na stronie abita sciagając plik exe z biosem sciagniesz w tym exe i ten program, poprostu uruchomisz exe z biosem i wypakują ci sie pliki m.in i ten program]
3. Wgraj na tą dyskietke plik biosu który ściągniesz ze strony producenta [bedzie w tym exe]
4. zedytuj plik autoexec na dyskietce startowej
*dla dyskietki win 95/98/Me skasuj cała zawartość pliku autoexec i wpisz:
awdflash.exe nazwa.bin /py /sn /R
*dla dyskietki winXp nie kasuj nic w autoexecu tylko dopisz linijkę:
nazwa– zamiast tego wpisujesz nazwe pliku z biosem.
Teraz zresetuj cmos zworką po czym włóź dyskietke z biosem i uruchom komputer. Poczekaj chwile, komputer powinien sie zrestartowac po pewnym czasie (w tym czasie bedzie sie wgrywał bios, pozanasz to po odczytywaniu z dyskietki). W ten sposób zrobisz update biosu, jeśli to nie pomoźe to płyta zmarła chyba :wink:
powodzenia
Zrób tak:
1. stwórz dyskietke startowa
2. wgraj na nią program do wflashowania ( AWDFLASH ) [na stronie abita sciagając plik exe z biosem sciagniesz w tym exe i ten program, poprostu uruchomisz exe z biosem i wypakują ci sie pliki m.in i ten program]
3. Wgraj na tą dyskietke plik biosu który ściągniesz ze strony producenta [bedzie w tym exe]
4. zedytuj plik autoexec na dyskietce startowej
*dla dyskietki win 95/98/Me skasuj cała zawartość pliku autoexec i wpisz:
*dla dyskietki winXp nie kasuj nic w autoexecu tylko dopisz linijkę:
nazwa– zamiast tego wpisujesz nazwe pliku z biosem.
Teraz zresetuj cmos zworką po czym włóź dyskietke z biosem i uruchom komputer. Poczekaj chwile, komputer powinien sie zrestartowac po pewnym czasie (w tym czasie bedzie sie wgrywał bios, pozanasz to po odczytywaniu z dyskietki). W ten sposób zrobisz update biosu, jeśli to nie pomoźe to płyta zmarła chyba :wink:
powodzenia
niesprawdzałem procesora gdzie indziej bo neistaty ja wole procesory intela i mam 2 kompy z pentiumamy. Ale teraz to bios mozna chyba tylko programatorem wgrac.
sprawdz wesje biosu – moze upgrade – a czy procesor sprawdzales na innym kopie?
To jest akurat nie moj komp. Ze 3 ale eksperymentowałem, a o dziwo jescze ten mój pentium IV dział.
To trzeba bedzie zrobic.Bo reszta rzeczy jest dobra oprócz płyty i procesora których nie mam gdzie sprawdzic.
ps. dzieki spiderko za pomoc.
To trzeba bedzie zrobic.Bo reszta rzeczy jest dobra oprócz płyty i procesora których nie mam gdzie sprawdzic.
ps. dzieki spiderko za pomoc.
Przyczyn nie działania moźe być sporo, daj go na serwis. Duźo tych płyt spaliłeś? – moźe zasilacz ponosi wine.
Po odłaczalem wszytko zbedne i nadal nie ma obrazu na monitorze, a gwarancja chyba jescze jest. Mialem sporo spalonych płyt tylko ze kazda nie dawała znaku zycia, a ta niby pracuje a tylko nie ma obrazu. A czy moga byc jakies probelmy z biosem bo raz pokazał sie bootbloc ale po restarcie kompa wszystko bylo ok i pokazywał sie tylko tamten bład.
Płyta jest nowa?
Jeśli tak to na gwarancje, ale tak jak wcześniej napisałem, trzeba ją sprawdzić na innej konfiguracji. Powód jest prosty – w razie niesłusznej interwencji serwisu klient płaci za koszty ekspertyzy.
Przy odłączonych zbędnych rzeczach (napędy, dyski itp.) teź nie działa?
Update:
Spróbuj dać inny zasilacz.
Jeśli tak to na gwarancje, ale tak jak wcześniej napisałem, trzeba ją sprawdzić na innej konfiguracji. Powód jest prosty – w razie niesłusznej interwencji serwisu klient płaci za koszty ekspertyzy.
Przy odłączonych zbędnych rzeczach (napędy, dyski itp.) teź nie działa?
Update:
Spróbuj dać inny zasilacz.
Codegen 350. zasilacz działa na innym kompie. po zmianie zasilacza na inny jest to samo. Nie mam mozliwosci sprawdzenia płytki w innym kompie bo mam inne procesory. Niby wszytkie diody chodza, dysk takze pracuje tak jakby system wczytywał,wentylatory chodza.Wszytkie czesci dzialaja na innym kompie.
Wada fabryczna i/lub zasilacz nie wydala dostatecznej energii.
Jaki zasilacz?
płyta działa w innym komputerze czy zgon?
Jaki zasilacz?
płyta działa w innym komputerze czy zgon?
Strona 1 / 1