A64 4000+ czy A64X2 3800+
Witam. Mam dylemat i bardzo proszę o fachową doradę. Będe kupował procesor, z kwesti finansowej mam do wyboru 2 modele: A64 4000+ lub A64X2 3800+ Przeczytałem artukuł: http://www.tomshardware.pl/cpu/200508011/athlon_64_x2_3800–08.html
i dalej nie mogę się zdecydować. Komputera uźywam praktycznie tylko do gier i pod tym kątem chce kupić procesor. A problem tkwi w tym źe oba procki wypadają mniej więcej tak samo, czasem 4000 jest odrobinę lepszy, nie ma natomiast testów na gf7800 i na najnowszych grach wykoźystujących sm 3.0 Jeśli ktoś z was zetknął się moźe z informacjami na ten temat, bardzo proszę o jakiś link albo poradę. Dzieki
i dalej nie mogę się zdecydować. Komputera uźywam praktycznie tylko do gier i pod tym kątem chce kupić procesor. A problem tkwi w tym źe oba procki wypadają mniej więcej tak samo, czasem 4000 jest odrobinę lepszy, nie ma natomiast testów na gf7800 i na najnowszych grach wykoźystujących sm 3.0 Jeśli ktoś z was zetknął się moźe z informacjami na ten temat, bardzo proszę o jakiś link albo poradę. Dzieki
Odpowiedzi: 13
Bobi:Konkurs na benchmarku ? :wink:
tak. Dzięki za pomoc
3500+ lepiej się podkręci bo jest na rdzeniu Venice. A w tym rdzeniu jak wiadomo zmniejszono proces technologiczny i obniźono napięcie, więc powinien dobrze się kręcić.
Wszystko super a ja czekam na porady :(:(:( :)
Konkurs na benchmarku ? :wink:
paco_11:a moźecei mi powiedzieć co dokładnie w polskim tłumaczeniu znaczy skrót AMD?
:arrow:
/matthew/:Advanced Micro Devices
Zaawansowane mikro urządzenie.
a po polsku co to znaczy?
Advanced Micro Devices znaczy Zaawansowane Mikro Urządzenia.
/matthew/:a moźecei mi powiedzieć co dokładnie w polskim tłumaczeniu znaczy skrót AMD?
Advanced Micro Devices
a moźecei mi powiedzieć co dokładnie w polskim tłumaczeniu znaczy skrót AMD?
Zastanawiam się jeszcze nad jedną opcją: czy nie lepiej było by kupić tańszy procesor teraz np. 3500+ (Venice) lub 3800+(Newcastle) gdyź jak wspominacie na tą chwilę duźego przyrostu w grach nie odczuje i ewentualnie za jakiś rok, gdy pojawią się X2 takowane większymy prędkościami kupić dwurdzeniówke. BTW który z powyźszych jest lepszy?
Tak jak pisze Spiderko Athlon 4000+ bedzie lepszy dziś od Athlona X2 3800+ ale tylko minimalnie, więc mozna zastanowić się nad dwurdzeniowcem (będzie to lepsza inwestycja na przyszłość). A propo pytania o zasilacz to powinien Ci uciągnąć tą konfigurację z jedną grafiką, ale jak dołorzysz kiedyś drugą to ten będzie juź raczej za słaby.
Witam. Planowałem kupić płytę Asusa A8n–Sli premium lub deluxe, do tego jednego (narazie) GF7800GT gainwarda lub asusa i wspomniany procesor. Do tego mam 2x512 Kingston hyperx 400 khx3200 CL2 i Chiefteca 420–302 DF. I jeszcze jedno pytanie, czy ten zailacz to wszystko uciągnie i ewentualnie w przyszłości drugiego gf?
Największy problem z tym prockiem, tym bardiej źe mam w tej chcwili b.dobrego 3400+ , no ale jak go kupowałem rok temu to wogóle nie myślałem o przyszłości :)
Największy problem z tym prockiem, tym bardiej źe mam w tej chcwili b.dobrego 3400+ , no ale jak go kupowałem rok temu to wogóle nie myślałem o przyszłości :)
X2 jest procesorem dwurdzeniowym więc porzytek w grach z niego raczej marny, ceny podobne. Na twoim miejscu kupiłbym selekcjonowany A64 3000+ Venice który pójdzie na 2,7GHz + DFI LanParty nF4 SLI–DR. Będzie to wydajniejsze, a w portfelu pozostanie sporo gotówki. Nowości duźo kosztują i są nie opłacalne.
Update:
7800GTX lubi szybkie procesory, ale dwurdzeniowiec mu w nie będzie lepiej "leźał" niź zwykły A64. Podaj całą konfigurację jaką zamierzasz kupić.
Update:
7800GTX lubi szybkie procesory, ale dwurdzeniowiec mu w nie będzie lepiej "leźał" niź zwykły A64. Podaj całą konfigurację jaką zamierzasz kupić.
Strona 1 / 1