A wy macie problemy z siecią w windowsie....
Wczoraj naszło mnie zainstalować sobie, obok winxp, linuxa mandrake 10.1......mam modem speedtuch 330 i chciałem uzyskać spod lina dostęp do sieci.... 8 godzin czytania postów, prawie 500MB downloadu programów, sterowników, mikrokodów, i co: radzą najpierw zainstalować sobie windowsa, bo bez niego to sieć na linuxie nie ruszy :D :D :D :D :D :D
Znalazłem ok 600 stron opisów "co i jak" –i k..wa nic sensownego, jak stała tak stoi. I tu apel:
PANOWIE, SZANUJMY TO CO MAMY, BO SĄ GORSZE RZECZY
p.s moźe to nie dotyczy bezpośrednio problemu, ale podobno we wspaniałym linuxie wszystko jest cacy :D
Znalazłem ok 600 stron opisów "co i jak" –i k..wa nic sensownego, jak stała tak stoi. I tu apel:
PANOWIE, SZANUJMY TO CO MAMY, BO SĄ GORSZE RZECZY
p.s moźe to nie dotyczy bezpośrednio problemu, ale podobno we wspaniałym linuxie wszystko jest cacy :D
Odpowiedzi: 8
leon1313:"i niech cię omijają błedy krytyczne systemu".
Pzdr.
Amen :lol:
I ja równieź zgodze się ze zgodą szanownego kolegi.. "i niech cię omijają błedy krytyczne systemu".
Pzdr.
Pzdr.
leon1313:Spróbuj – zobaczysz. Nie ma problemu z kartami sieciowymi, jednak co do modemów adsl firmy th to juź inna historia.
Pointa jest taka: do rozwiązania problemu ( dla średnio–zaawansowanego) w linuxie potrzeba 10* więcej czsu niź pod windowsem, a i tak nie zawsze się o udaje.
Niebęde się kłucił bo takiego sprzętu nie posiadam. Co do tego czasu to się zgadzam. ale przez ręczne konfigurowanie łącza moźna wiele źeczy usprawnic co w windowsie jest niemoźliwe. Albo baaaaaardzo cięzkie.
Spróbuj – zobaczysz. Nie ma problemu z kartami sieciowymi, jednak co do modemów adsl firmy th to juź inna historia.
Pointa jest taka: do rozwiązania problemu ( dla średnio–zaawansowanego) w linuxie potrzeba 10* więcej czsu niź pod windowsem, a i tak nie zawsze się o udaje.
leon1313:To sobie zainstaluj sieć na orginalnych sterach mdk 10.1 do thomsona speedtouch. Chce dogrywać mikrokod z sterowników zainstalowanych na windzie!!!
Odpowiednie stery sa napewno na płytkach linuksa. Trzeba tylko je ręcznie znaleść i wyodrębnić. Nigdy niemialem większych problemów z siecią i udostępninaiem połączenia pod linuksem, chociasz niejestem specjalistą w tym systemie.
To sobie zainstaluj sieć na orginalnych sterach mdk 10.1 do thomsona speedtouch. Chce dogrywać mikrokod z sterowników zainstalowanych na windzie!!!
leon1313:radzą najpierw zainstalować sobie windowsa, bo bez niego to sieć na linuxie nie ruszy
Pierwsze słysze. Linuks działa w sieci bez windowsa. Wiem bo przez moment miałem go zainstalowanego tylko wersje 9.0.
Dokladnie ci nie powiem gdzie szukać ale w ustawieniach linuksa jest kreator konfiguracji sieci. poszukaj dobrze a napewno znajdziesz. A w przypadku problemów ja korzystałem z pomocy. Znalazłem tak krok po kroku jak skonfigurować sieć + internet bez kreatora. Ręczna konfiguracja u mnie była troche uciaźliwa ale kreator ruszył od razu i działało. Słyszalem jednak źe w nowych wersjach jest to bardziej uproszczone. Tylko musisz być zalogowany jako root bo inaczej nie przeprowadzisz konfiguracji.
masz rację :wink: wiem coś o tym :DPANOWIE, SZANUJMY TO CO MAMY, BO SĄ GORSZE RZECZY
Strona 1 / 1