A co z linuxem ?
No walsnie jakiego linuxa polecacie dla poczatkujacego :?: Chodzi mi oto by :
– byl stabilny
– byl latwy w instalacji
– dzialaly takie programy jak Winamp , Spik , oraz ewentualnie gry (niestety te programy jak i gry niemaja wsparcia dla Linuxa wiec tylko emulacja pozostaje, ale by byla prosta"
– no i by instalacja byla prosta...
Ostatnio chcialem zainstalowac Ubuntu 5.04 (chyba) i niestety caly dysk sie poszedl jeb.... format calkowity i nic sie niedalo zrobic . Nadodatek mam teraz partycje 400mb ktorej niemoge wcielic do pozostalych partycji. Zdejmowalem juz wszystkie partycje i nic dalej jest to samo ;/ , 38600MB dalo sie zcalic a to 400 nie ;[. Pytanie glownie kieruje do Goosia (chyba tak sie pisze) gdyz po podpisie sadze ze jest urzytkownikiem linuxa od pewnego czasu. Ale i do tych wszystkich ktorzy dopiero zaczeli przygode z tym OS :D Prosze wypisywac swoje opinie oraz problemy jakie napotkaliscie. Jaka byla Wasza pierwsza instalacja oraz co ze sterownikami czy te "okienkowe" dzialaja pod pingwinem czy tez diabelkiem ;]
– byl stabilny
– byl latwy w instalacji
– dzialaly takie programy jak Winamp , Spik , oraz ewentualnie gry (niestety te programy jak i gry niemaja wsparcia dla Linuxa wiec tylko emulacja pozostaje, ale by byla prosta"
– no i by instalacja byla prosta...
Ostatnio chcialem zainstalowac Ubuntu 5.04 (chyba) i niestety caly dysk sie poszedl jeb.... format calkowity i nic sie niedalo zrobic . Nadodatek mam teraz partycje 400mb ktorej niemoge wcielic do pozostalych partycji. Zdejmowalem juz wszystkie partycje i nic dalej jest to samo ;/ , 38600MB dalo sie zcalic a to 400 nie ;[. Pytanie glownie kieruje do Goosia (chyba tak sie pisze) gdyz po podpisie sadze ze jest urzytkownikiem linuxa od pewnego czasu. Ale i do tych wszystkich ktorzy dopiero zaczeli przygode z tym OS :D Prosze wypisywac swoje opinie oraz problemy jakie napotkaliscie. Jaka byla Wasza pierwsza instalacja oraz co ze sterownikami czy te "okienkowe" dzialaja pod pingwinem czy tez diabelkiem ;]
Odpowiedzi: 16
gusioo:adik154:czy ja pisze ze to jedyne dobre ustawienie :?
A piszesz, źe moźna inaczej ?
sam mu to napisz, ja sie nie znam, pisze to co sam wiem i widze ze działa... ty natomiast zamiast pomóc wolisz opieprzac/ośmieszać mnie.
adik154:czy ja pisze ze to jedyne dobre ustawienie :?
A piszesz, źe moźna inaczej ?
czy ja pisze ze to jedyne dobre ustawienie :?
adik154:mozesz z partitionMagica skorzystac i załozycc 3 partycje,
1. na którwj bedziesz instalował system "/" ext3
2. Home "/home" ext3
3. Swap "/swap"
Kurde, mam źle postawiony system, tylko dwie partycje mam.
mozesz z partitionMagica skorzystac i załozycc 3 partycje,
2. Home "/home" ext3
3. Swap "/swap"
2. Home "/home" ext3
3. Swap "/swap"
Dziwna sprawa ale SUSE 10.0 majaca 5 plyt CD zassala mi sie juz prawie w 100% jeszcze z 3% ostatniej plyty ;] No i biore sie za instalke ehh tylko te partycje niewiadomo po kiego (chodzi o SWAP czy jak to ..) to bedzie koszmar. Ale mam juz partycje 400MB ze starego linuxa( a raczej proby zainstalowania)
Ukey:Linuxy moge zassac z FTP mojego dostawcy internetu, niestety SUSE w wersji 10.0 ma az 5 plyt co oznacza z tydzien zasysania 24/7 ;/ (przy moim dostepie do internetu)
Idz do empiku, antykwariatu, przejrzyj kioski a znajdziesz kazda dystrybucje za nie wiecej niz 30PLN
na linuxkatalog.pl jest sporo linkow dotyczacych linuksa, ale tak naprawde nie ma wielkiej roznicy jaka dystrybucje wybierzesz – to czy ci sie spodoba i czy przy niej zostaniesz zalezy od ciebie.
dla mnie linux zawsze byl "czyms fajnym" i kilka razy sie przymierzalam do niego ale takie dystrybucje niby–dla poczatkujacyh potrafily bardzo rozczarowac (RedHat...)
od pol roku mam zupelnie samodzielnie zainstalowanego i samodzielnie "ustawianego" Slackware, ktory podobno jest dla "zaawansowanych".
Ma naprawde prosty instalator, ktory o wszystko zapyta i zrobi co tylko chcesz.
A w sieci jest mnostwo porad dotyczacych Slackware i nie ma problemu z rozwiazaniem jakiejs niewiadomej.
A poza tym wszystkim badrzo duzo i szybko uczy jak to jest z tym linuksem.
dla mnie linux zawsze byl "czyms fajnym" i kilka razy sie przymierzalam do niego ale takie dystrybucje niby–dla poczatkujacyh potrafily bardzo rozczarowac (RedHat...)
od pol roku mam zupelnie samodzielnie zainstalowanego i samodzielnie "ustawianego" Slackware, ktory podobno jest dla "zaawansowanych".
Ma naprawde prosty instalator, ktory o wszystko zapyta i zrobi co tylko chcesz.
A w sieci jest mnostwo porad dotyczacych Slackware i nie ma problemu z rozwiazaniem jakiejs niewiadomej.
A poza tym wszystkim badrzo duzo i szybko uczy jak to jest z tym linuksem.
Polecam SUSE 10. Sam jestem poczatkujący i świetnie mi sie na nim narazie pracuje.
Czego niewiesz ?
Puszczasz instalkę z płytki tak jak ikspeka , podczas instalki tworzysz mu partycję i SWAPA i dalej to wlasciwie samo leci :wink:
Mozesz tez zajrzec na forum ubuntu ,w archiwalnych postach pewnie beda najczestsze problemy.
Puszczasz instalkę z płytki tak jak ikspeka , podczas instalki tworzysz mu partycję i SWAPA i dalej to wlasciwie samo leci :wink:
Mozesz tez zajrzec na forum ubuntu ,w archiwalnych postach pewnie beda najczestsze problemy.
Bobi:W takim razie zainteresuj się jak wspomniał STMan Ubuntu, lub jego wersją z KDE na pokładzie czyli Kubuntu.
Dystrybucja jednopłytowa, na dodatek mają dośc szybki serwer.
P.S. Najnowszy stabilny Ubuntu to Breezy Badger 5.10
Mam ubuntu ale niepotrafie go zainstalowac ;/ a nieznalazlem jakiegos dobrego poradnika;[
W takim razie zainteresuj się jak wspomniał STMan Ubuntu, lub jego wersją z KDE na pokładzie czyli Kubuntu.
Linuxy moge zassac z FTP mojego dostawcy internetu, niestety SUSE w wersji 10.0 ma az 5 plyt co oznacza z tydzien zasysania 24/7 ;/ (przy moim dostepie do internetu)
Nim się za cokolwiek zabierzesz zacznij od : http://www.jakilinux.org/
Nim się za cokolwiek zabierzesz zacznij od : http://www.jakilinux.org/
Ubuntu jest dobre, stabilne /wszak na debianie/ i czesto aktualizowane, tyle ze nie poleclibym ci go, jako pierwszegogo linuxa.
Dla ciebie idealny bedzie Suse, dlaczego?
1. Latwy w obsludze, prawie wszystko mozesz zainstalowac przez yasta /takie dodaj–usun programy :)/
2. Stabilny, wersje komercyjna firmuje Novel a to mowi samo za siebie
3. Jesli masz np. neostrade to praktycznie wszystkie werje eagleusb kompiluja sie bez problemu /co w przypadku debiana, jest problemem/
WADY:
1. Suse OSS /o takim jest mowa – darmowy/ nie ma zaimplementowanych bibliotek gcc. Po zainstalowaniu nie masz mozliwosci kompilowania plikow /polecenie "make" ci nie dziala.
Wystarczy po prostu dociagnac sobie pliki i wszystko smiga :D
A cos takiego, jak "winamp" czy "spik" jest w zasadzie niezalezne od dystrybucji /mowie o linuxach przeznaczonych na desktopy – z xami/
Gry coraz czesciej na linuxa, wychodza, inne mozna emulowac, ale to nie to co windows w tym przypadku :/
pozdrawiam
Dla ciebie idealny bedzie Suse, dlaczego?
1. Latwy w obsludze, prawie wszystko mozesz zainstalowac przez yasta /takie dodaj–usun programy :)/
2. Stabilny, wersje komercyjna firmuje Novel a to mowi samo za siebie
3. Jesli masz np. neostrade to praktycznie wszystkie werje eagleusb kompiluja sie bez problemu /co w przypadku debiana, jest problemem/
WADY:
1. Suse OSS /o takim jest mowa – darmowy/ nie ma zaimplementowanych bibliotek gcc. Po zainstalowaniu nie masz mozliwosci kompilowania plikow /polecenie "make" ci nie dziala.
Wystarczy po prostu dociagnac sobie pliki i wszystko smiga :D
A cos takiego, jak "winamp" czy "spik" jest w zasadzie niezalezne od dystrybucji /mowie o linuxach przeznaczonych na desktopy – z xami/
Gry coraz czesciej na linuxa, wychodza, inne mozna emulowac, ale to nie to co windows w tym przypadku :/
pozdrawiam