A co z linuxem ?
No walsnie jakiego linuxa polecacie dla poczatkujacego :?: Chodzi mi oto by :
– byl stabilny
– byl latwy w instalacji
– dzialaly takie programy jak Winamp , Spik , oraz ewentualnie gry (niestety te programy jak i gry niemaja wsparcia dla Linuxa wiec tylko emulacja pozostaje, ale by byla prosta"
– no i by instalacja byla prosta...
Ostatnio chcialem zainstalowac Ubuntu 5.04 (chyba) i niestety caly dysk sie poszedl jeb.... format calkowity i nic sie niedalo zrobic . Nadodatek mam teraz partycje 400mb ktorej niemoge wcielic do pozostalych partycji. Zdejmowalem juz wszystkie partycje i nic dalej jest to samo ;/ , 38600MB dalo sie zcalic a to 400 nie ;[. Pytanie glownie kieruje do Goosia (chyba tak sie pisze) gdyz po podpisie sadze ze jest urzytkownikiem linuxa od pewnego czasu. Ale i do tych wszystkich ktorzy dopiero zaczeli przygode z tym OS :D Prosze wypisywac swoje opinie oraz problemy jakie napotkaliscie. Jaka byla Wasza pierwsza instalacja oraz co ze sterownikami czy te "okienkowe" dzialaja pod pingwinem czy tez diabelkiem ;]
– byl stabilny
– byl latwy w instalacji
– dzialaly takie programy jak Winamp , Spik , oraz ewentualnie gry (niestety te programy jak i gry niemaja wsparcia dla Linuxa wiec tylko emulacja pozostaje, ale by byla prosta"
– no i by instalacja byla prosta...
Ostatnio chcialem zainstalowac Ubuntu 5.04 (chyba) i niestety caly dysk sie poszedl jeb.... format calkowity i nic sie niedalo zrobic . Nadodatek mam teraz partycje 400mb ktorej niemoge wcielic do pozostalych partycji. Zdejmowalem juz wszystkie partycje i nic dalej jest to samo ;/ , 38600MB dalo sie zcalic a to 400 nie ;[. Pytanie glownie kieruje do Goosia (chyba tak sie pisze) gdyz po podpisie sadze ze jest urzytkownikiem linuxa od pewnego czasu. Ale i do tych wszystkich ktorzy dopiero zaczeli przygode z tym OS :D Prosze wypisywac swoje opinie oraz problemy jakie napotkaliscie. Jaka byla Wasza pierwsza instalacja oraz co ze sterownikami czy te "okienkowe" dzialaja pod pingwinem czy tez diabelkiem ;]
Odpowiedzi: 20
Nie zgadzam się z Tobą ;)
Otóź źeby uźyć ruta trza świadomie wklepać sudo ble ble, co dla początkujących jest o tyle bezpieczne, źe nie wklepie rm –rfv /
A dla innych pozostaje stworzenie aliasów i olanie.
I tak dla przykładu dla sudo apt–get install mam alias daj
Ale kaźdy lubi co innego.
Otóź źeby uźyć ruta trza świadomie wklepać sudo ble ble, co dla początkujących jest o tyle bezpieczne, źe nie wklepie rm –rfv /
A dla innych pozostaje stworzenie aliasów i olanie.
I tak dla przykładu dla sudo apt–get install mam alias daj
Ale kaźdy lubi co innego.
gusioo:
P.S: tak na szybko se wklepałem man sudo i znalazłem:
sudo –s –H
Ale prawdziwy hardkorowiec nie czyta manuali.
t=85
No wlasnie o tym mowie, ze polecenie sudo jest niezrozumiale /Na konto roota w ubuntu sa tez inne mozliwosci zeby bylo :)/
Niezrozumiale jest wprowadzenie tej komendy, bo nikt z tego nie korzysta, jest niewygodne.
Sytuacja jest taka, ze w distrze zrobili roota ukrytego, kazdy to omija, wiec po co to robic, zmiany nieprzemyslane sa bee 8)
I o to mi chodzilo :wink:
STMan:Po weekendowej przygodzie z ubuntu..... nie polecam nikomu tej dystrybucji
Jak ktos ma chec na ................deb to niech debiana lepiej instaluje :) bedzie mial wiecej pakietow od reki.
Ubuntu? – 90% debiana z niezrozumialym dla mnie kontem roota.
Polecenie sudo? Nie ja dziekuje, wole miec normalne konto roota i su 8)
Wystarczyło poszukać – ja mam konto root'a aktywne(i przez su, i przez zwykłe logowanie), ale przecieź "I Solaris kupa, gdy Admin ***".
P.S: tak na szybko se wklepałem man sudo i znalazłem:
sudo –s –H
Ale prawdziwy hardkorowiec nie czyta manuali.
P.S.2: Kurna ja to pecha mam, znowu coś sie napatoczyło: http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?t=85
Po weekendowej przygodzie z ubuntu..... nie polecam nikomu tej dystrybucji
Jak ktos ma chec na ................deb to niech debiana lepiej instaluje :) bedzie mial wiecej pakietow od reki.
STMan:Linux to nie tylko mandriva :)
Linux to jądro.
jakubos:
A co do mnt/win_c to sie z toba nie zgadzam poniewaz ja instalowalem mandrive i wiem co robilem – slepy nie bylem. Raczej nie bo juz ja 3 razy instalowalem! :mad:
Pozdrawiam ;)
Linux to nie tylko mandriva :)
np. w debianie, czy ubuntu, kbuntu jest w /media
a w suse /o nim byla tu mowa/ jest w /windows
a to sa tylko powiazania, podmontowac partycje, to mozesz do kazdego folderu /zmien sobie wpis w fstabie to zobaczysz
jakubos:(bo on sie sam nie psuje)
Kurka windows tez sie sam nie psuje, linux tu wcale nie jest duzo lepszy, jak niektorzy sadza :wink: /
pozdrawiam 8)
To jest konfiguracja zalecana.
/ – partycja główna, w niej sie znajduja pliki systemowe, jakbys cos popsul (bo on sie sam nie psuje) to mozesz wtedy bez problemu przeinstalowac system na nowo
/home – tu masz swoje pliki, po to ona jest aby podczas formatowania partycji przeznaczonej na system nie usuwac swoich cennych plikow
swap – jest potrzebny poniewaz zapewnia wysoka wygode i stabilnosc uzytkowania systemu
A co do mnt/win_c to sie z toba nie zgadzam poniewaz ja instalowalem mandrive i wiem co robilem – slepy nie bylem. Raczej nie bo juz ja 3 razy instalowalem! :mad:
Pozdrawiam ;)
/ – partycja główna, w niej sie znajduja pliki systemowe, jakbys cos popsul (bo on sie sam nie psuje) to mozesz wtedy bez problemu przeinstalowac system na nowo
/home – tu masz swoje pliki, po to ona jest aby podczas formatowania partycji przeznaczonej na system nie usuwac swoich cennych plikow
swap – jest potrzebny poniewaz zapewnia wysoka wygode i stabilnosc uzytkowania systemu
Pozdrawiam ;)
jakubos:a linuks wymaga 3 partycji / – główna, /home – bedziesz mial tam swoje pliki oraz swap(odpowiednik pamieci wirtualnej) ktory musi byc dwukrotnie wiekszy niz pamiec RAM.
Kurka, Panowie nie mieszajmy, nie musi miec 3 partycji /czytales wczesniejsze posty? + do tego ze np /homa mozesz miec na partycji z / itp
jakubos:Jezeli chcesz zostawic Windowsa musisz go zamontowac w punkcie mnt/win_c
mozna rowniedobrze w /gdziekolwiek przeca :)
Na poczatek polecam Mandive lub Mandrake – ostatnio najpopualrniejsze. Z internetu jest do ściągnięcia około 6 płytek .iso. Jest to linuks z najprzyjaznieszym instalatorem. Pamietaj musisz zorbic 3 partycje. Jezeli chcesz zostawic Windowsa musisz go zamontowac w punkcie mnt/win_c , a linuks wymaga 3 partycji / – główna, /home – bedziesz mial tam swoje pliki oraz swap(odpowiednik pamieci wirtualnej) ktory musi byc dwukrotnie wiekszy niz pamiec RAM. Wiecej przeczytasz na http://forum.mandriva.org.pl
Pozdrawiam ;)
Pozdrawiam ;)
Ukey:
Jedynie jakies 3 skladniki niechca sie zainstalowac. Ale na koniec wychodzi ze instalacja sie powiodla
Czyli instalacja sie nie powiodla ;)
Sciagnij ten plugin do totalcommandera
http://ghisler.fileburst.com/fsplugins/ex2fs.zip
wejdziesz do partycji linuxa
wejdz w boot :arrow: grub :arrow: menu lst
Powinno byc tak:
###Don't change this comment – YaST2 identifier: Original name: windows###
title windows
chainloader (hd0,0)+1
###Don't change this comment – YaST2 identifier: Original name: linux###
title SUSE LINUX 10.0
root (hd0,4)
kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sda5 vga=0x31a selinux=0 resume=/dev/sda6 splash=silent showopts
initrd /boot/initrd
###Don't change this comment – YaST2 identifier: Original name: floppy###
title Dyskietka
chainloader (fd0)+1
###Don't change this comment – YaST2 identifier: Original name: failsafe###
title Bezpieczne –– SUSE LINUX 10.0
root (hd0,4)
kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sda5 vga=normal showopts ide=nodma apm=off acpi=off noresume selinux=0 nosmp noapic maxcpus=0 edd=off 3
initrd /boot/initrd
Ale wydaje mi sie, ze tutaj ludzie sa za slabi na te problemy,/ja to cienki bolo ;)/ pomocy szukaj na
forum.suse.pl
Przeinstaluj linuxa, musi ci sie WSZYSTKO zainstalowac, inaczej bedziesz mial takie wlasnie jaja
powodzenia
Instalacja przebiegla prawidlowo. A Grub sie wlancza bo mam do wyboru Windowsa lub jakas Dyskietke :[ Niestety Linuxa niewidac :[
Edit@
Jedynie jakies 3 skladniki niechca sie zainstalowac. Ale na koniec wychodzi ze instalacja sie powiodla
Edit@
Ok
Zakladam ze instalacja wprzebiegla sprawnie i nic sie nie plula i ze wczesniej miales win na dysku /teraz masz teoretycznie 2 systemy/
Restart kompa /po instalacji/ i nie widzisz gruba – bootloadera linuxa, tylko od razu ci sie win odpala.
Jezeli do wyzej jest sluszne, to mozna zalozyc, ze cos nie tak masz z botloaderem
cytat powyzej opisuje, jak wgrac/przywrocic gruba od mbr–a
Mozesz rowniez zrobic tak
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=29033
uwaga: zakladam, ze linux rzeczywiscie stoi na kompie i jest sprawny /instalacja przebiegla pomyslnie/
Zakladam ze instalacja wprzebiegla sprawnie i nic sie nie plula i ze wczesniej miales win na dysku /teraz masz teoretycznie 2 systemy/
Restart kompa /po instalacji/ i nie widzisz gruba – bootloadera linuxa, tylko od razu ci sie win odpala.
Jezeli do wyzej jest sluszne, to mozna zalozyc, ze cos nie tak masz z botloaderem
cytat powyzej opisuje, jak wgrac/przywrocic gruba od mbr–a
Mozesz rowniez zrobic tak
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=29033
uwaga: zakladam, ze linux rzeczywiscie stoi na kompie i jest sprawny /instalacja przebiegla pomyslnie/
Dalej niewiem oco chodzi :[ Jakos tak jasnij dalo by sie to wyjasnic ?
Jeźeli w jakiś sposób nie pojawia się nam okno wyboru odpowiedniego systemu tylko np. uruchamia się nam dopiero co zainstalowan windows, a chcielibyśmy jednak dalej korzystać z naszego SuSE oznacza to zazwyczaj, źe miejsce gdzie został zainstalowany menadźer uruchamiania systemu zostało zamazane lub uszkodzone za pomocą innego programu. W kilku krokach pokaźe jak moźna łatwo i sprawnie odzyskać gruba czy lilo.
1) uruchamiamy pierwszą płytkę instalacyjną SuSE CD lub DVD – wybieramy* :"rescue system".
2) w momencie kiedy poprosi nas o wpisanie loginu wpisujemy: root
3) fdisk –l – to polecenie pokaźe strukturę partycji na naszym dysku. Szukamy w ostatniej kolumnie słowa "Linux" i sprawdzamy w pierwszej, na którym urządzeniu jest zainstalowane SuSE – jeźeli mamy więcej niź jedną partycję linuksową to powinniśmy wiedzieć dokładnie, na której się on znajduje.
przykład:
cd/mnt/ – wchodzimy do katalogu /mnt
mkdir suse – tworzymy katalogsuse
mount /dev/hda2 suse – montujemy partycję/dev/hda2 do katalogu suse
mount –t proc /proc suse/proc – montujemy system proc w katalogu suse
chroot suse – zmieniamy powłokę z powłoki bash z płytki na powłokę bash w suse
grub–install /dev/hda – instalujemy gruba w pierwszym sektorze rozruchowym dysku hda
exit – wracamy z powrotem do powłoki bash na CD/DVD
reboot – uruchmiamy komputer ponownie
Gdzie zaladowales gruba?
Przy instalacji mozesz wybrac "zaawansowane" i w przypadku bootloadera masz rozniaste opcje :)
Pozdrawiam
Sorka ze pos pod postem ale mam problem ;[ Instalacja dochodzi do 100% restart kompa ale podczas boot'u niemam linuxa do wyboru ;/ Niestety niewiem dlaczego i jak tem uzaradzic ;[
Wlasnie przeczytalem jakis artukul o tym :]. Mysle ze sobie poradze ;] A jesli nie to mowi sie trudno i instaluje XP i czyta dalej i tak az do sukcesu ;]
przyda ci sie
http://forum.suse.pl/
http://suse.ehelp.pl
http://forum.suse.pl/
http://suse.ehelp.pl
Wkładasz płytę i czytasz co pisze na ekranie.
Pewnie na stronie Novell'a bedzie jakaś dokumentacja.
Pewnie na stronie Novell'a bedzie jakaś dokumentacja.
Mam 3 partycje po 10gb (prawie systemowa ma 9,6MB) oraz 1 po 400MB i niewiem co dalej moze ktos mi opisac jak sie instaluje SUSE albo jakis poradnik podac ? ;[
adik154:opieprzac/ośmieszać mnie.
Wyluzuj adik – nie mam zamiaru tego robić.
Poprostu nie trzeba wogóle robić swapa i teź da się zainstalować, ptem tylko magiczna komenda:
dd if=/dev/zero of=/swapfile bs=1M count=rozmiar_w_MB
mkswap /swapfile
swapon /swapfile.