80 gb + 80gb = 110 gb .. ?! Windows XP .. dlaczego ?
Witam
Posiadam Windows XP SP1 .. Mam dysk 80gb baracuda 7200 i wczoraj kupiłem Samsunga 80 gb 7200 .. podłączyłem wszystko zformatowałem i gdy otwieram windows i patrze na dyski na mojej nowej 80 jest tylko 30 gb wolnego miejsca .. ! Co daje w sumie 110 gb a nie 160 gb !!! Jak to naprawić . !:/
Pozdrawiam Mazi
Posiadam Windows XP SP1 .. Mam dysk 80gb baracuda 7200 i wczoraj kupiłem Samsunga 80 gb 7200 .. podłączyłem wszystko zformatowałem i gdy otwieram windows i patrze na dyski na mojej nowej 80 jest tylko 30 gb wolnego miejsca .. ! Co daje w sumie 110 gb a nie 160 gb !!! Jak to naprawić . !:/
Pozdrawiam Mazi
Odpowiedzi: 20
Nie, nie wiem o czym mowisz. Od poczatku usilujesz wszystkim wmowic ze:TheL:dobrze ze to dodales nareszcie chyba wiesz o czym mowie ...
TheL:robiac partycje w dosie nie przekroczysz bariery 32 GB
Napisz mi wiec prosze, gdzie jest ograniczenie do 32GB. Wskaz konkretny opis, link, FDISKa z takim ograniczeniem. A jesli nie potrafisz, to przestan w koncu trolowac. Popelniles blad i powinienes sie po mesku przyznac zamiast brnac w slepa uliczke, co Ci IMO chluby nie przynosi.
EL NINO:Poczawszy od WIN95B(OSR2), poprzez W98, do FDISKa w ostatniej wersji, nie ma i nie bylo ograniczenia do 32GB.
dobrze ze to dodales nareszcie chyba wiesz o czym mowie ...
Tez se kurna napisze.
Poczawszy od WIN95B(OSR2), poprzez W98, do FDISKa w ostatniej wersji, nie ma i nie bylo ograniczenia do 32GB.
http://support.microsoft.com/default.aspx?kbid=69912
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;255867
Placzesz sie w zeznaniach kolego. Raz wypisujesz o ograniczeniach do 32GB a nastepnym razem o ograniczeniu w DOSie do 2GB. Po pierwsze 90% uzytkownikow tego forum nie widziala na oczy DOSa a po drugie jesli ktos juz uzywa FDISKa, to z pewnoscia nie z DOSa 6.22 a FDISKa z W98.TheL:uzyj dosa 6.22 i sam zobacz ...
Poczawszy od WIN95B(OSR2), poprzez W98, do FDISKa w ostatniej wersji, nie ma i nie bylo ograniczenia do 32GB.
http://support.microsoft.com/default.aspx?kbid=69912
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;255867
TheL:uzyj dosa 6.22 i sam zobacz ...
Po pierwsz powtarzasz się, a po drugie moźe mnie – inni pewnie tacy tępi nie są – oświecisz, jak w DOS–ie 6.22 załoźyć partycję 32GB?
I jeszcze teogź DOS–a na niej zainstalować, skoro ten system działa wyłacznie na FAT16 (chyba, źe na czwartej dyskietce instalacyjnej jest "obsługa duźych dysków" ).
Kurna, pewnie znowu walnąłem głupstwo? – Cóź moźe przynajmniej się czegoś nowego dowiem nim z resztą problemów bedę sobie musiał sam poradzić.
PS.
Seeker – nie bądź wisnia, nie ograniczaj się do czytania.
uzyj dosa 6.22 i sam zobacz ...
EL NINO:Do Adamsa juz wole nie pisac. Po prostu trzeba najpierw przeczytac zawartosc tematu, zanim kliknie sie "Odpowiedz".
A to czemu ? :( .Tak se siedze podparty i ctak mi sie fajowo czyta. Nie rób mi tego , bo się w sobie zamknę :roll: :wink:
EL NINO:Po przeczytaniu takich sformulowan mozna tylko siasc i zaplakac.TheL:uzyj FDISKA do zrobienia partycji wiekszej niz 32 GB
uzyj dosa 6.22 do zrobienia partycji wiekszej niz 2 GB ... wiem co mowie ...
"Szkoda Twoich łez, dziewczyno...."
TheL – zaprawszam do alchiwum tego forum, zapraszam na strony MS , zapraszam do googli. Do siębie nie zapraszam, bo powodu nie widźę.
fdisk , którym operują systemy w9x/ME moźe obsłuźyć dyski na pewno do 120GB – wiekszych nie widziałem, ale zapewne takie równieź.
Tyle tylko, źe jeźlei dysk ma ponad 64GB to zakładanie partycji niem oze się odbywać poprzez podanie jej obszaru inaczej niź w % "powierzchni" dysku.
To jest cała filozofia teog narzedzia dostarczanego wraz z systemami windows, o których wyźej pisąłem.
Jest ównieź "poprawiona" wersja fdiska – adres w archiwum, która nie ma tego ograniczneia i partycje na dyskach >64GB moźnan im zakładac zarówno w MB, jak i w % – w obu wypadkach będą one poprawnie pokazywane.
32GB kojarzy mi się jedynie z ograniczeniami BIOS–ów płyt głównych. Tak samo, jak 512MB, 2,1GB, 8,4GB oraz 137GB – powyźej , której to wielkości naleźy ustawić adresowanie 48–bitowe systemu operacyjnego – o czym SLAY3R napisał wyźej, a od czego EL NINO Cię odesłał.
Rekapitulując – racji nie masz ( co określeniem nad wyraz delikatnym w tej kwestii się jawi).
Omnibus kurna sie znalazl, ktory wciska ciemnote o ograniczeniu do 32GB we FDISKu. Gdzies Ty ta wiedze czerpal wiadrami ?TheL:boszze ale Wy malo wiecie dobra radzcie sobie sami ...
Łaskawca kurna: radzcie sobie sami :mrgreen: .
boszze ale Wy malo wiecie dobra radzcie sobie sami ...
Przede wszystkim z Toba kolego, bo pleciesz bzdury na ten temat.TheL:najlepiej niech ta osoba sobie poczyta o fat i ntfs i sama sie przekona. Nie sluchaj tutaj nikogo lacznie ze mna
Wiem :P .JN:Kolego El NINO szkoda zdrowia.
Kolego El NINO szkoda zdrowia.
fakt komputery maja czasami problemy ale Z POJEDYNCZYMI DYSKAMI POWYZEJ 120 GB a tutaj ktos ma 2 dyski po 80 GB a te wartosci sie do tego limitu nie sumuja ...
Slayer napisal o biosie ... mowie wam ze to jest wina biosu .. a nawet jak uwazacie ze nie ... to aktualizacja tez sie przyda i komp od tego nie zdechnie
najlepiej niech ta osoba sobie poczyta o fat i ntfs i sama sie przekona. Nie sluchaj tutaj nikogo lacznie ze mna ucz sie na wlasnych bledach a nie tym co ktos powie kto nigdy sie tym nie zajmowal ...
Udajesz czy rzeczywiscie tepota Cie ogarnela ? Albo moze myslisz ze ktos nigdy FDISKa w rece nie mial a jesli mial, to gwozdzie nim przybijal ? A moze rodzina trolli ?TheL:ad tego drugiego madrego:
Ty lepiej nie czytaj tylko sobie komputer wlacz i sprawdz na sobie jak Ci sie to poudaje ...
boze ale smiac mi sie chce .... niech ten koles zrobi jak uwaza ...
wiem ze dobrze powiedzialem .. i nie bede sie dalej klucil tutaj z nikim ( bo nawet nie zaczolem )
tak wiec ... ou revoir :D
wiem ze dobrze powiedzialem .. i nie bede sie dalej klucil tutaj z nikim ( bo nawet nie zaczolem )
tak wiec ... ou revoir :D
Sam to powiedziales.Adams:wy starsi czasami myslicie ze mlodsi to idioci i nie wiedza co mowia ...
Widzisz co napisal SLAY3R ?
co ma zasilacz do dysku
ad tego drugiego madrego:
Ty lepiej nie czytaj tylko sobie komputer wlacz i sprawdz na sobie jak Ci sie to poudaje ...
ad tego drugiego madrego:
P.S. Do Adamsa juz wole nie pisac. Po prostu trzeba najpierw przeczytac zawartosc tematu, zanim kliknie sie "Odpowiedz".
chcialem Ci powiedziec ze przeczytalem o co chodzi i ja z koleji nie bede tutaj wykladal o tym co BIOS moze bez aktualizacji a co moze z aktualizacja ...
pozdro
chcialem Ci powiedziec ze przeczytalem o co chodzi i ja z koleji nie bede tutaj wykladal o tym co BIOS moze bez aktualizacji a co moze z aktualizacja ...
pozdro
Po przeczytaniu takich sformulowan mozna tylko siasc i zaplakac.TheL:uzyj FDISKA do zrobienia partycji wiekszej niz 32 GB
uzyj dosa 6.22 do zrobienia partycji wiekszej niz 2 GB ... wiem co mowie ...
Kolego, mylisz calkowicie pojecia a ja nie mam zamiaru prowadzic tutaj wykladu na temat mozliwosci DOSa czy tez tego narzedzia jakim jest FDISK. Mylisz maksymalny rozmiar systemu plikow FAT16 (2gb) z ograniczeniem jakim podlega FDISK a tym ograniczeniem jest maksymalny rozmiar dysku/partycji dla FAT32 – 2 terabajty.
Moze zanim walniesz nastepny taki post, troche przeczytasz ?
P.S. Do Adamsa juz wole nie pisac. Po prostu trzeba najpierw przeczytac zawartosc tematu, zanim kliknie sie "Odpowiedz".