5 userow max?
mam problem z siecia w szkole. otoz jest tam komputer nauczycielski (na ktorym sa wszystkie materialy dla uczniow it), oraz 14 komputerow polaczonych ze soba hubem (nic ekstra trudnego). niestety problem polega na tym, ze podczas lekcji, gdy dzieci proszone sa aby sciagnac cos z "serwera" wchodza poprzez "moje miejsca sieciowe" na serwer i tylko pierwsze 5 osob ma mozliwosc polaczenia sie z nim. reszta musi czekac az sie zwolni miejscie.
jak zrobic aby ilosc userow nie byla ograniczona do 5?
jak zrobic aby ilosc userow nie byla ograniczona do 5?
Odpowiedzi: 11
sugerowałem się cyt"moźesz modyfikować limit podłączonych uźytkowników" dlatego tez nie wnikam w zasadnosc (w dalszej czesci autor nawiazuje do XP pro)
nie mam homa i nie mam tego jak sprawdzic – prawda jest taka ze mam dwa windowsy na kompie i co ciekawsze dla mnie informacje sprawdzam. Szkoda ze nie bedzie mogl tego wykozystac do zwiekszenia liczby max userow podlaczajacych sie :(
nie mam homa i nie mam tego jak sprawdzic – prawda jest taka ze mam dwa windowsy na kompie i co ciekawsze dla mnie informacje sprawdzam. Szkoda ze nie bedzie mogl tego wykozystac do zwiekszenia liczby max userow podlaczajacych sie :(
Panowie...
lakcyd, to nie ma nic wspolnego z tematem. Problemem jest ilosc polaczen, konekcji, do systemu XP HOME a nie udostepnianie takie czy inne.
raven, Ty rowniez piszesz o czyms calkiem innym. Przy SP2 wystepuje ograniczenie ilosci polaczen wychodzacych a nie przychodzacych.
Od momentu wypuszczenia systemow XP ograniczenia dotyczace konekcji byly, sa nadal i nie sadze by sie to zmienilo.
lakcyd, to nie ma nic wspolnego z tematem. Problemem jest ilosc polaczen, konekcji, do systemu XP HOME a nie udostepnianie takie czy inne.
raven, Ty rowniez piszesz o czyms calkiem innym. Przy SP2 wystepuje ograniczenie ilosci polaczen wychodzacych a nie przychodzacych.
Od momentu wypuszczenia systemow XP ograniczenia dotyczace konekcji byly, sa nadal i nie sadze by sie to zmienilo.
Hej
jezeli dobrze mysle to wiem o co CI chodzi Pewnie masz tez SP2 zainstalowane i tam faktycznie jest jakies ograniczenie ale jest programik ktory to zmienia bez szukania w rejestrach :). Teraz nie pamietam nazwy ale jak dalej ten problem ejst aktualny to napisz maila to Ci go wysle bo gdzies mam na dysku
Pozdrawiam
jezeli dobrze mysle to wiem o co CI chodzi Pewnie masz tez SP2 zainstalowane i tam faktycznie jest jakies ograniczenie ale jest programik ktory to zmienia bez szukania w rejestrach :). Teraz nie pamietam nazwy ale jak dalej ten problem ejst aktualny to napisz maila to Ci go wysle bo gdzies mam na dysku
Pozdrawiam
Witaj, znalazlem cos takiego lecz nie mialem mozliwosci sprawdzenia
oto maly fragment:
"Nieproste" udostępnianie plików – Windows XP Home
Windows XP Home oficjalnie wspiera tylko i wyłącznie proste udostępnianie plików. W rzeczywistości moźesz uźywać w nim równieź "nieprostego" udostępniania . Masz co najmniej dwie metody źeby się "dobrać" w Windows XP Home do "nieprostego" udostępniania.
Metoda "klasyczna" – z restartem systemu. Musisz Windows XP Home uruchomić w trybie awaryjnym z obsługą sieci, wtedy masz juź dostępne tylko i wyłącznie "nieproste" udostępnianie. Po odpowiednim skonfigurowaniu udziału (w tym jego praw dostępu) uruchamiasz system juź w trybie "normalnym". Co prawda znów widzisz tylko proste udostępnianie ale twój udział skonfigurowany w trybie awaryjnym zachowuje ustawienia. Czyli przeczytaj dalszy opis dla Windows 2000/XP Professional tyle źe posiadasz te opcje w trybie awaryjnym.
Cechy tej metody to:
(+) pełna kontrola nad uprawnieniami na poziomie sieci dla udostępnianego zasobu
(+) pełna kontrola nad uprawnieniami na poziomie systemu plików (tyczy systemu plików NTFS)
(+) moźesz modyfikować limit podłączonych uźytkowników
(+) moźesz ustawić preferowany sposób buforowania
(–) źeby cokolwiek zmienić musisz uruchamiać systemu w trybie awaryjnym z obsługą sieci, a restarty kaźdego mogą z czasem dobić
ponizej link do calej zawartosci
http://www.banita.pl/konf/smbudostwinxp.html
oto maly fragment:
"Nieproste" udostępnianie plików – Windows XP Home
Windows XP Home oficjalnie wspiera tylko i wyłącznie proste udostępnianie plików. W rzeczywistości moźesz uźywać w nim równieź "nieprostego" udostępniania . Masz co najmniej dwie metody źeby się "dobrać" w Windows XP Home do "nieprostego" udostępniania.
Metoda "klasyczna" – z restartem systemu. Musisz Windows XP Home uruchomić w trybie awaryjnym z obsługą sieci, wtedy masz juź dostępne tylko i wyłącznie "nieproste" udostępnianie. Po odpowiednim skonfigurowaniu udziału (w tym jego praw dostępu) uruchamiasz system juź w trybie "normalnym". Co prawda znów widzisz tylko proste udostępnianie ale twój udział skonfigurowany w trybie awaryjnym zachowuje ustawienia. Czyli przeczytaj dalszy opis dla Windows 2000/XP Professional tyle źe posiadasz te opcje w trybie awaryjnym.
Cechy tej metody to:
(+) pełna kontrola nad uprawnieniami na poziomie sieci dla udostępnianego zasobu
(+) pełna kontrola nad uprawnieniami na poziomie systemu plików (tyczy systemu plików NTFS)
(+) moźesz modyfikować limit podłączonych uźytkowników
(+) moźesz ustawić preferowany sposób buforowania
(–) źeby cokolwiek zmienić musisz uruchamiać systemu w trybie awaryjnym z obsługą sieci, a restarty kaźdego mogą z czasem dobić
ponizej link do calej zawartosci
http://www.banita.pl/konf/smbudostwinxp.html
Zostaw sobie ten punkt, ale skocz przynies po browarku :P .
EL NINO:Tu nie chodzi o zaawansowane udostepnianie, bo i to mozna przeciez obejsc, ale o sam system. Home ma po prostu taki limit jednoczesnych polaczen – 5. Pro ma ich 10.brtx:Nic chyba nie zrobisz, bo na Home nie ma zaawansowanego udostepniania :/
Fakt! ;) Punkt dla Ciebie ;)
lol troche bo 98 i 95 nie mialo wcale... :F
Tu nie chodzi o zaawansowane udostepnianie, bo i to mozna przeciez obejsc, ale o sam system. Home ma po prostu taki limit jednoczesnych polaczen – 5. Pro ma ich 10.brtx:Nic chyba nie zrobisz, bo na Home nie ma zaawansowanego udostepniania :/
Nic chyba nie zrobisz, bo na Home nie ma zaawansowanego udostepniania :/
Proponuje jakis darmowy serwer FTP (Filezilla Server).
Dodatkowo mozna latwo zrobic polaczenie na anonymous i jego skrot umiescic na pulpice, wiec wygoda porownywalna.
Proponuje jakis darmowy serwer FTP (Filezilla Server).
Dodatkowo mozna latwo zrobic polaczenie na anonymous i jego skrot umiescic na pulpice, wiec wygoda porownywalna.
wszedzie jest xp home edition.
A na serwerze jaki OS?
Strona 1 / 1