3D MAX – sprzęt

Mam pytanie dotyczące tego programu.
Który element komputera bardziej wpływa na wydajność w 3D studio MAX?
Procesor czy karta graficzna?
Bo mam pewne plany co do mojego komputera. I sie zastanawiam...

A jak to jest w przypadku CAD/GIS?

Odpowiedzi: 7

Muj przedmówca ma rację. Max poleci nawet na kartach z 4 mega ramu na śledziu. Więc karta nie jest tak istotna, choć praca na R9800PRO napewno umiliła by źycie. Mowa o 3D studio max R3.
A jeśli chodzi o wersję maxa np.6 to?
Ale ty pytasz co da leprzaego kopa: proc. czy karta.
To ja ci odrazu mówię źe procesor. I to taki Xeon z 2MB keszu a najlepiej 2 takie xeonki. Rendering będzie o wiele szybszy niźli byś nie mając ich dowalił najleprzejszą kartę na świecie.
Ale: procesor daje szybki rendering ale nie szybkie wyświetlanie obrazu w czasie rzeczywisym, czyli np.
będziesz w maxie budował łąkę czyli wiadomo: trawa, kwiatki, drzewka itp. full mesh (taki maxowy termin)
i przy szybkim procku rendering będzie OK. ale bydowanie tego i obracanie w okienku Prspektywy (w czsie rzeczywisym) to bez dobrej grafy jesteś w lesie. To tak jak byś grał w Call of Duty po kablu z pinkiem 999. Więc to ty zadaj sobie pierwej pytanie co będziesz na tym maxie robił. Ale pocieszę cię źe najwibardziejszą alternatywą dla maxa jest ram, moooore ramu. I niekoniecznie trza pruć do sklepu po nowe procesory czy grafy.
Aha; jeszcze jedna sprawa. Karta graficzna z górnej pułki ale nie ta do gierek tylko profesjonalna daje najwiarygodniejsze odwzorowanie mesh, nurbs. Nie kradnie rzadnego trujkąta jak to zwykły robić karty do giercowania (te z górnej pułki).
Pan i pastuch
Dodano
11.09.2005 03:15:47
gusioo niestety nie ma racji. Owszem dobra karta grafiki jest wskazana ale głównym wołem roboczym w 3DMax jest procesor którego zadaniem jest rendering utworzonych scen. Nie bez kozery ten program wspiera platformy wieloprocesorowe. Karta grafiki która wyśmienicie będzie wpółpracować z 3DMax to w zasadzie coś klasy GeForce FX 5200 lub Radeon 9200. Ja co prawda działałem kiedyś na 3DMax z Riva 128 4MB i wszystko było OK. Waźne jest to aby karta dobrze współdziałała ze środowiskiem OpenGL bo takie preferuje mechanizm wyświetlania obrazów w 3DMax. Tak więc radzę Ci wybrać jak najlepszego proca i dobrą kartę jeźeli chodzi o jakość wyświetlanego obrazu 2D – bo w konstruktorze właśnie takie środowisko jest wykoźystywane – (patrz karty markowe znanych producentów np: asus, gigabyte, prolink itp).
Powodzenia.
maszot
Dodano
10.09.2005 23:56:55
Karty graficznej.
Anonymous
Dodano
08.09.2005 17:26:43
gusioo:
Tak trudno sajrzeć do specyfikacji ?

A moźesz mi powiedzieć co z niej wynika?

Ja nie zadaje pytania: czy na moim komputerze ruszy 3D studio. To juz wiem. Rusza i pracuje...

Moje pytanie brzmi: co daje temu środowisku większą wydajność? Z czego bardziej korzysta? Z karty graficznej czy z procesora? Wymiana jakiego podzespołu da większy przyrost wydajności?
evil44
Dodano
08.09.2005 17:25:18
Tak trudno sajrzeć do specyfikacji ?

go to Footer Contents.

System Requirements
Hardware

Intel Pentium III or AMD processor, 500 MHz or higher (dual Intel)
Xeon or dual AMD Athlonor Opteron 32–bit system recommended)
512 MB RAM (1 GB recommended)
500 MB swap space (2 GB recommended)
Graphics card supporting 1024x768x16–bit color with 64 MB RAM
(OpenGL and Direct3D hardware acceleration supported; 3D graphics accelerator 1280x1024x32–bit color with 256 MB RAM recommended)
Microsoft Windowscompliant pointing device (optimized for Microsoft IntelliMouse)
Wacom Intuos or similar pressure–sensitive tablet recommended for vertex paint
CD–ROM drive
Optional: sound card and speakers, cabling for TCP/IP–compliant network, 3D hardware graphics acceleration, video input and output devices, joystick, MIDI instruments, three–button mouse
Anonymous
Dodano
08.09.2005 17:15:44
Ja nie pytam co kupić – tylko co jest waźniejsze : procesor czy karta graficzna?

Pamięci i tak dokupię. Problem polega na tym ,czy inwestować w szybszy procesor czy kartę graficzną z DX9.0? Reszta sprzętu – patrz podpis :D
evil44
Dodano
08.09.2005 16:57:45
Duźo RAM'u, szybki dysk i coś takiego: http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=2643
Anonymous
Dodano
08.09.2005 16:26:47
evil44
Dodano:
08.09.2005 15:43:46
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1