3 komputery + neostrada + win98 + 2xWIN XP pro = niedziala
Mam neostrade i trzy komputerki w domu, dwa sa przeznaczone do uzytku natosmiast ten trzeci (233MMX) ma byc routerem I wpiete ma dwie karty sieciowe laczas ze saboa dwa pozostale kompyt, czyli 3–>1, 3–>2, no i 3–>neostrada(USB Thomson) na komputerze nr.3 (routerze) stoii w98, na pozostalych WIN XP. Jak to wszystko skonfigurowac by wszystkie komputery widzialy sie w sieci lokalnej i mialy dostep do internetu przez komputer 3.
Precyzujac pytanie jak zrobic zeby komp3 byl routerem i switchem zarazem... plz o pomoc bo juz nerwy mi siadaja przy konfigurowaniu tego....
pozdrawiam
Precyzujac pytanie jak zrobic zeby komp3 byl routerem i switchem zarazem... plz o pomoc bo juz nerwy mi siadaja przy konfigurowaniu tego....
pozdrawiam
Odpowiedzi: 8
Miałem indetyczną sytuację w domu. Zrobienie routera na Windows 98 nie jest moźliwe. Ten system nie obsługuje 2 kart sieciowych naraz. Są programy które umoźliwiają robienie routera z Winodws 98, ale zainstalowałem 5 takich i mi się nie udało. Zainsaluj Windows'a XP. Na 233 mhz odpali tylko potrzebne 64 ram. Moźesz teź uźyć Windows'a 2000 Professional, ale nie wiem czy tam jest połczenie mostkowe. W Windows XP odpal na kaźdym kreatora sieci, potem najedź na 2 połączenia lokalne i kliknij przyciks "Mostkuj" wtedy wszystkie komputery będą się widzieć. Zadziała na 100%. Ja właśnie tak mam (4 katy sieciowe, krosowane kable, na serwerze Windows XP i Neostrada. Na komputerach uźytkowników XP i 98 ). Próbowałem teź na 98 i 98se, ale bez skutku. Tylko źe do XP trzeba zainstalować trochę łatek, bo jest dziurawy jak ser szwajcarski.
dlaczego nie stosujesz sie do tego co ci podpowiedzialem?! nie masz wpisywac na sztywno ip.
nie moge znalez tego linka: :(
EL NINO przeslij mi swoje gg jak mozesz na basstradamus@o2.pl to rozwiazemy ten problem, naprawde zalezy mi na tym by to dzialalo...
peace
peace
Zaraz zaraz. Chyba nie chcesz powiedziec ze na tych dwoch sieciowkach wpisujesz identyczne IP ?
Znalazles linka ?
Znalazles linka ?
Cóź nie dziala, gdzy przypisze w win98 we wlaściwościach sieciowych sieciowka1>TCPIP ip i sieciowka2>TCPIP te samo ip to dziala polaczenie z jednym komputerem, niestety, szlag mnie juz trafia,ehh POMOCY!!! aprops huba, szkoda mi kasy(ktorej nie mam) na huba, coz mam zrobic??
hmm, kurcze... nigdy tak nie laczylem kompow, ale powinno zadzialac. winrouterowi przypisz stale ip dla gateway np. 192.168.0.1 i wlacz dhcp. na klientach wlacz rowniez dhcp i przypisz brame 192.168.0.1
powinno zadzialac.
powinno zadzialac.
Kliknij w "Szukaj" (u gory), wpisz wyraz "opis", podaj moj nick i wybierz dzial Sieci.
Ustaw tak jak w znalezionym linku z forum infojama. Co prawda latwiej byloby Ci gdyby te komputery polaczone byly hubem zamiast trzema kartami, ale WinRoute powinien umozliwic Ci ustawienie routingu miedzy 1 i 2.
Ustaw tak jak w znalezionym linku z forum infojama. Co prawda latwiej byloby Ci gdyby te komputery polaczone byly hubem zamiast trzema kartami, ale WinRoute powinien umozliwic Ci ustawienie routingu miedzy 1 i 2.
Strona 1 / 1