2HDD, 2x XP, 2x niezaleźnie(?) ;)

Witam serdecznie.

Szukaczka nie wykazała tegoź problemu i jego rozwiązania, więc pisze:

Jest sobie komputer, do niego są dwa dyski (dla zasady podam, źe na pierwszym kanale jako primary i slave).

Pojawił się problem: Jak to zrobić? Jak wymodzić taki sposób, aby na kaźdym z dysków był kompletnie niezaleźny system. Mianowicie po zabootowaniu systemu z hdd "A" był widoczny tylko on i dostęp do danych tylko z tego hdd. Analogicznie po zabootowaniu z hdd "B" – wtedy dane z dysku "A" mają być niewidoczne.

Myślałem sobie, źe w dość prosty sposób rozwiąźe to za pomocą PartitionMagica/PQ Boot'a, ale hmm.. zdziwiłem się lekko. PQ proponuje mi instalacje dwóch systemów na jednym dysku (niestety ta alternatywa odpada).. i wtedy ewentualny wybór systemu przy starcie (to moźna zrobić i bez PQ Boot'a ;) Wydawało mi się, źe będzie moźliwość wyboru dysku z którego ma się zabootować i z kolei 'ukrycie' drugiego.. a moźe robię coś nie tak?

Podsumowanie: Startuje system "A", z dysku "A" – dysk "B" staje się niewidoczny i na odwrót.

Za wszelką pomoc z góry serdecznie dziękuję, zaleźy mi na czasie.

–––
Pozdrawiam,
zdaniu.

Odpowiedzi: 9

Ja ci proponuje wybranie programu jakim jest: Acronis OS Selector

Supre program i co najwaźniejsze daje efekt który chcesz. Czyli moźesz dowolnie ukrywać partycje itp. Ma bardzo bogatą konfigurację.
Pyton_000
Dodano
28.07.2004 13:17:12
Albo mniej kosztowna kupic zwykla kieszen i najzwyczajniej w swiecie jak ci dysk nie potrzebny w danej chwili to go wyjmujesz
Bobi
Dodano
28.07.2004 13:06:43
Moźesz wykorzystać takźe metode hardware`ową mianowicie kieszenie HDD z mozliwością odcięcia zasilania.
Metoda kosztowna ( ok. 100 zł ) ale skuteczna.
McScr@by
Dodano
28.07.2004 12:26:25
Najprostsze rozwiązanie to BootStar. Zrobisz na nim wszystko co chcesz. Moźesz ukrywać bartycje, dyski, zresztą poczytaj sam http://bootstar.com/ Uźywam go juź od 6 lat i jeszcze mnie nie zawiódł.
Teo
Dodano
27.07.2004 02:16:43
– podłącz tylko jeden dysk i zainstaluj xp, po czym go odłącz (niech będzie primary)
– odłącz pierwszy i podłącz drugi dysk (slave) i zainstaluj xp
– podłącz oba dyski
– wyłącz partycje, czy dyski, których nie chcesz widzieć (panel sterowania/system/sprzęt/ menadźer urządzeń/ stacje dysków)
– moźesz uruchamiać poprzez menu wyboru (płyta gigabyte, dostęp F8) lub boot menagera

pozdrawiam
Puma
Dodano
23.07.2004 14:05:18
moze poprostu zdecydujesz sie na 1 system bo poco kopiowac to samo 2 razy?
sdcom
Dodano
23.07.2004 08:11:41
jkdobro:
Uźywałem takiego bootloadera o nazwie XOSL (eXtend Operation System Loader – chyba tak to się nazywało)
[..ciach..]

Masz rację, bardzo sympatyczny soft, moim zdaniem nawet w pewnej części wygodniejszy od BootMagic'a.

Jednocześnie na razie się poddałem. Totalnie odrzucają – zarówno XOSL jak i BootMagic – moźliwość zabootowania (nie mam pojęcia dlaczego) systemu z drugiego dysku, primary slave. Ciągle gdzieś "ucieka" active dla tej partycji kiedy z niej ma być bootowany.

Obecnie za pomocą powyźszych softów wybrałem rozwiązanie – 2x XP na pierwszym + 'magazyn' + 2gi hdd jako 'magazyn'.. i wszystko podobnie rozwiązane.. z pierwszym systemem widoczny jest tylko 1szy magazyn, z drugim – drugi, czyli cały drugi hdd.

Dziękuję za pomoc, pozdrawiam,
zdaniu.
zdaniu
Dodano
23.07.2004 05:10:40
Jak masz juź zainstalowane dwa systemy to musisz za pomocą PM zrobić jeden aktywny, a drugi ukryty (tzn, partycje). Oczywiście obydwa muszą być "primary". Wybór systemu natomiast moźesz zrobić za pomocą programiku Boot Magic z tej samej stajni co PM. Prościzna :wink:
aligator
Dodano
22.07.2004 21:48:57
Uźywałem takiego bootloadera o nazwie XOSL (eXtend Operation System Loader – chyba tak to się nazywało) tam jest moźliwość na etapie bootowania systemu ustawienia który system z której partycji i z którego dysku ma być odpalany. Daje teź moźliwość ukrywania dowolnych partycji.
Moźliwe jest nawet przy odpaleniu systemu z dysku z 3 partycjami systemowymi, aby wszystkie partycje (nawet pozostałe systemowe) były widoczne.
Spróbuj tego programu poszukać w necie. Jest niewielki. Instalka mieści się na dyskietce. Ja teź poszukam u siebie. Powodzenia.

Pozdrawiam
jkdobro
jkdobro
Dodano
22.07.2004 21:36:09
zdaniu
Dodano:
22.07.2004 20:39:02
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1