256–––>512 MB RAM SDR, czy jest sens ???
Witam,
Mam relatywnie starą płytę, choć i tak jedną z lepszych (Soltek SL– 75KAV – Socket A KT133) i chciałem sobie nieco dokupić hardware'u, a ściślej mówiąc RAM'u. Pytanie więc czy przy moim obecnym procku (AMD Duron 700Mhz) sensowne jest powiększanie pamięci do 512MB??
Kolega mi powiedział, źe lepiej zainwestować w RAM anieźeli w lepszy procek (niestety ograniczają mnie finanse...). Co o tym sądzicie ? Thx!
Mam relatywnie starą płytę, choć i tak jedną z lepszych (Soltek SL– 75KAV – Socket A KT133) i chciałem sobie nieco dokupić hardware'u, a ściślej mówiąc RAM'u. Pytanie więc czy przy moim obecnym procku (AMD Duron 700Mhz) sensowne jest powiększanie pamięci do 512MB??
Kolega mi powiedział, źe lepiej zainwestować w RAM anieźeli w lepszy procek (niestety ograniczają mnie finanse...). Co o tym sądzicie ? Thx!
Odpowiedzi: 4
Niektóre źródła podają, źe komfortowa praca z xp rozpoczyna się od 1GB. Kop w postaci 256 RAM jest napewno znaczny, co do DDR i SDR: przy tym samym zegarze (266–133MHZ FSB)relatywny zysk na korzyść tych pierwszych do 10% :( .
według mnie sie opłaca odczujesz róznice napewno.
256 ram do Xp to rozsądne minimum,i zapewnia w miarę komfortową pracę ( co nie znaczy źe więcej by się nie przydało).
Ale przy konwertowaniu audio/video sporo zaleźy od procesora.
Jeźeli masz moźliwość tanio zmienić to warto.
Ale przy konwertowaniu audio/video sporo zaleźy od procesora.
Jeźeli masz moźliwość tanio zmienić to warto.
Dzięki za odp.– a więc uźywam XP , a komputera wykorzystuję standardowo do internetu , muzy , nagrywania na CD, DVD (w duźych ilościach) itp.
Ale słyszałem, źe 512MB moźe dać większą spójność działania systemu, to prawda ?
Ale słyszałem, źe 512MB moźe dać większą spójność działania systemu, to prawda ?
Strona 1 / 1