20 minut gry = zwis

Mój problem polega na tym iź po ok. 20 minutach grania (np. w WoW; NFSu2) komputer "sprawia problemy". Najpierw dźwięk sie "przycina" a po ok 5 min. nastepuje całkowity zwis. Sprawdzałem czy to nie wina gier (przeinstalowalem je) ale problem wystepuje nadal.

Odpowiedzi: 14

Moźliwości kupa cała – strach ,w co najpierw rękę włoźyć ( cały czas pomijam zalilacz, bo tego i tka bez podłoźenia innego nie sprawdzisz ).
Zacznij od zajrzenia do systemowych logów – podglądu zdarzeń i zobacz czy nei ma tam jakich błędów.
Jeźlei nie, albo jeźlei są jakieś nieistotne to przejdź do etapu sprawdzenia pamięci – mało prawdopodobne, ale ...... .
Na początek wystarczy.

PS.
Uźywasz chociaź jakiejś listwy zasilajacej czy wtyczka "bezpośrednio" w kontakcie ?
Rebe
Dodano
17.01.2006 15:19:43
Według Ciebie co to moźe być i jak to mozna naprawic ? Nie moglem dodac napięcia .. Nie wiem co robic. Ani niczego innego zmienic. Co mozna jeszcze zrobic w kierunku naprawy samodzielnej ?
KPL
Dodano
17.01.2006 14:18:52
Skoro mamy się trzymać zasilania to ... w BIOS–ie dołóź – o ile jest taka moźkliwość – napięcia dla AGP – jaką 0,1V.
Moźesz teź – jeźeli karta pracuje w AGP x8 zmienić tryb na x4 . Róznica w wydajności jest praktycznie źadna.
Jeźeli i to nie przyniesie rezultatu to obniź taktowanie karty graficznej – kosztem spadku wydajności moźe da isę uzyskać stabilność.

W tym kręgu sie poruszając więcej wymyśleć się nie da, choć nie jestem do końca przekonany czy zasilacz jest jedynym elementem sprawdzenia godnym.
Rebe
Dodano
17.01.2006 12:57:43
Podczas testow ani razu sie nie zawiesił. Wszystko dobrze chodziło. Więc odpaliłem sobie WoW'a i pogralem moze z 40minu8t i sie zawiesił. Czy da sie to naprawic w jakis sposob bez zmiany zasilacza?
KPL
Dodano
17.01.2006 12:47:32
W SuperPI wyskoczy "Pi Calculation is done", ale to malo wazne, chodzi glownie o to czy aby w trakcie testu komputer sie nie wiesza ???

Zobacz tez podczas testu jak zachowuja sie napiecia, czy nie skacza gwaltownie, albo czy temp, procka nie wzrasta.

Jesli tu nie wykarze nic, mozna razem z Prime95 odpalic 3DMarka i wtedy obciazyc GPU i CPU naraz i badac co bedzie sie dzialo

Z tanszych 350W to Forton, ModeCom cena kolo 70zł...
mettal
Dodano
17.01.2006 11:17:59
Zasilacz pracował bezbłędnie od 3lat az do tej chwilii. Jak mają wyglądać okna Prime95 i SuperPI po zakończeniu testu? Nie mam od kogo pozyczyć zasilacza. Jaki jest koszt "dobrego firmowego zasilacza" ? Czy da sie coś zrobić bez kupna nowego wyźej wymienionego komponentu ?
KPL
Dodano
17.01.2006 11:13:58
No to wcale nie dziwota, to co masz w komputrze zasilaczem nie mozna nazwac...

Zrob to co ci pisalem wyzej, a jak masz mozliwosc to porzycz od kogos dobry, firmowy zasilacz i sprawdz.
mettal
Dodano
17.01.2006 10:41:57
Dane zasilacza:
Producent: Megabajt
Model: MGB–350S ATX
Moc:
–230V~
Nie wiem czy dokładnie o to chodziło....
KPL
Dodano
17.01.2006 10:39:45
Jesli podanie danych o zasilaczu to problem bo ich nie nzasz, to wartalo by sciagnac jeden bok obudowy i zobaczyc jaka metka jest na zasilce, jaki producent i moc.

Sciagnij Sobie program Prime95, uruchom Torture Test i sprawdz co sie bedzie dzialo, mozesz takze odpalic razem z nim program SuperPI i zapuscic probke 16M. Chodzi o to by zuzycie CPU bylo caly czas na 100% i zobaczysz co bedzie sie dzialo.
mettal
Dodano
17.01.2006 10:22:44
Problem pojawił sie nagle. Komputer był wcześniej bardziej obciazany (np. granie od 4–6h non–stop i nocka na ściaganie) i normalnie chodził. Problem pojawił sie w poniedziałek rano. Komp nie był podkręcany. Jakie dane podac o zasilaczu o z kąd mam je pobrać ?? (jestem n00bem)
KPL
Dodano
17.01.2006 10:18:28
No i napiecie 3.3V do bani. 2.94V to stanowczo za malo.Podczas grania gdy obciazony jest CPU niewydala i sie wiesza... Jaki masz zasliacz, model, producent ?

Kreciles karte, lub procka,problem pojawil sie nagle ? Sprawdz programem Prime95 czy jak obciazysz sam CPU to tez sie bedzie wieszal komp.
mettal
Dodano
17.01.2006 10:08:26
Dobrze przepraszam mój błąd.. oto i dane
KPL
Dodano
17.01.2006 10:03:27
Przy tym zalewie informacji pozostaje tylko zgawywanie ze wskazaniem na OC grafiki, temperatury i
prąd.

PS.
Zapoznaj się: http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=22587 i zastosuj w kolejnym poscie.
Rebe
Dodano
17.01.2006 09:47:31
No to fajnie ze masz problem z graniem, przy takiej ilosci informacji jakie podales, moge Ci polecic jedno – nie graj !

Podaj konfiguracje komputera, jaki masz zasilacz, jaka moc. Podaje jakie masz napiecia, temperatury i jeszcze mozna by prosic o setki rzeczy, alemoze sam na to wpadniesz...
mettal
Dodano
17.01.2006 09:46:21
KPL
Dodano:
17.01.2006 09:25:44
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1