2 x XP + neo = powinno się równać sieć
Sorry źe pytam 100 raz na ym forum o to samo co inni, ale nie mogę zakumać wszystkiego i potzebuje
wyrozumiałej pomocy.
kabel kross.
mam 2 kompy z xp. (instalowanym z tej samej płyty)
1 (mój) nazywa się Hubert i nie jest logowany hasłem
tylko odrazu się włącza (i chciałbym źeby tak było)
na tym jest neo. stałe ip 192.168.0.1
2)nazywa się Iza teź bez logowania.]
stałe ip 192.168.0.2
maskę taką jak pierwszy
255.255.255.0
Bramę 192.168.0.1
1 dns 192.168.0.1
wins 192.168.0.1
Obydwa w grupie roboczej MSHOME.
na obydwóch Włącz system Net bios przez TCPIP
na pierwszym ustawione tylko stałe IP
+ udostępnianie połączenia internetowego.
Pingując na 2 (192.168.0.1) 4 dostarczone i odebrane , czyli OK.
Natomiast pingując z komputera 2 (czyli tego na który chciałbym udostępnić net i z nim utworzy ć siec) Nie Pinguje do pierwszego , przekroczony czas...
obydwa połączenia sieciowe niby chodzą na obydwóch komputerach.
1) Połączenie lokalne 100mbs Realtek
2) Internet ADSL
.wszystko uwierzytelnione jako Gościa....
, i juź nie wiem co sprawdzać gdzie szukać ?
o czym nie wiem ?
wyrozumiałej pomocy.
kabel kross.
mam 2 kompy z xp. (instalowanym z tej samej płyty)
1 (mój) nazywa się Hubert i nie jest logowany hasłem
tylko odrazu się włącza (i chciałbym źeby tak było)
na tym jest neo. stałe ip 192.168.0.1
2)nazywa się Iza teź bez logowania.]
stałe ip 192.168.0.2
maskę taką jak pierwszy
255.255.255.0
Bramę 192.168.0.1
1 dns 192.168.0.1
wins 192.168.0.1
Obydwa w grupie roboczej MSHOME.
na obydwóch Włącz system Net bios przez TCPIP
na pierwszym ustawione tylko stałe IP
+ udostępnianie połączenia internetowego.
Pingując na 2 (192.168.0.1) 4 dostarczone i odebrane , czyli OK.
Natomiast pingując z komputera 2 (czyli tego na który chciałbym udostępnić net i z nim utworzy ć siec) Nie Pinguje do pierwszego , przekroczony czas...
obydwa połączenia sieciowe niby chodzą na obydwóch komputerach.
1) Połączenie lokalne 100mbs Realtek
2) Internet ADSL
.wszystko uwierzytelnione jako Gościa....
, i juź nie wiem co sprawdzać gdzie szukać ?
o czym nie wiem ?
Odpowiedzi: 13
el nino dokladnie to samo moge napisac tobie. skoro mowisz, ze zle pisze, to ja ci mowie, ze sie znowu myslisz i to co gdzies tam wyczytales czy sie nauczyles nie zawsze jest ta najswietsza prawda.
skoro twierdzisz, ze musi byc tak a ja mam ustawione inaczej i tez dziala, wiec pytam czy moze wiesz dlaczego tak jest. po to jest forum zeby dyskutowac.
skoro twierdzisz, ze musi byc tak a ja mam ustawione inaczej i tez dziala, wiec pytam czy moze wiesz dlaczego tak jest. po to jest forum zeby dyskutowac.
Dlaczego mam prowadzic jakies niepotrzebne akademickie dysputy ? Podaje Ci to co wiadomo na ten temat, podaje co i jak ma byc zaznaczone a Ty rzucasz: a tam dziala. To ja odpowiem: nie interesuje mnie, czy gdzies dziala czy tez nie.
To zupelnie to samo co z kablami UTP przy 100 megabitach. Wszelkie normy mowia o maksymalnej dlugosci 100m i tego nalezy sie trzymac, natomiast niejednokrotnie spotkalem sie z tym ze siec chodzi na dlugosciach 130–150 metrow. Oczywiscie przy zastosowaniu urzadzen z powiedzmy wyzszej polki cenowej.
I to by bylo na tyle.
To zupelnie to samo co z kablami UTP przy 100 megabitach. Wszelkie normy mowia o maksymalnej dlugosci 100m i tego nalezy sie trzymac, natomiast niejednokrotnie spotkalem sie z tym ze siec chodzi na dlugosciach 130–150 metrow. Oczywiscie przy zastosowaniu urzadzen z powiedzmy wyzszej polki cenowej.
I to by bylo na tyle.
aaa i co wazniejsze, kompy w sieci maja przypisane adresy ip na sztywno, wiec jak to sie ma to tych ustawien?
Za tlumaczenie nazw netbiosowych.Szymon Grabiński:za co wiec netbios przez tcp/ip jest odpowiedzialny
http://rfc.digipedia.pl/rfc/rfc1001.txt
ok. za co wiec netbios przez tcp/ip jest odpowiedzialny, bo (bez zadnej zlosliwosci) nie dalej niz 3 dni temu mialem do czynienia z siecia, w ktorej jest ptaszek przy domyslnych ustawieniach w wins i wszystko bzyka. w sieci sa kompy z win98se i winxp.
Przeczytales co dokladnie napisano przy pierwszej opcji do zaznaczenia ? Zaznaczona jest domyslnie gdyby ustawienia otrzymywane byly z serwera DHCP i jest wlasciwym zostawienie jej w takim stanie jedynie wtedy. A po to jest kolejna, zeby zaznaczyc ja przy recznie wpisanym IP, na karcie laczacej komputer z drugim.Szymon Grabiński:To w jaki sposob nastapi rozwiazywanie nazw ?
chodzi mi o to, ze zaznaczona moze byc pierwsza (domyslna) opcja w zakladce WINS.
To w jaki sposob nastapi rozwiazywanie nazw ?
chodzi mi o to, ze zaznaczona moze byc pierwsza (domyslna) opcja w zakladce WINS.
co do drukarki, wine moze miec rowniez ZA.
mnie mozesz zlapac na GG.
Nie znam ZA, ale moze w wyzszym trybie blokuje ICMP – bo o pingu pisales w pierwszym poscie.HUBPOZ:zone laba ustawiłem na medium i zaczeło chodzić !
co to ma wspólnego ? (skoro miałem ustawione dopuszczenie ip 2 kompa w zakładce firewall)
Brak ICS ? To niemozliwe. Szukales we wlasciwosciach odpowiedniego polaczenia sieciowego ? ICS zalacza sie na polaczeniu ktore ma dostep do internetu. Natomiast to ze IP jest z tej samej puli/klasy da sie obejsc – opisane w przyklejonym temacie. Nic sie jednak nie stalo, bo WinGate jest bardzo dobrym programem.HUBPOZ:internet (z powodu braku ICS (ISC?) i braku moźliwości doinstalowania, oraz takiego samego ip automatycznie dającego dla 2 karty.)udostępniłem Win gatem i jest OK.
Drukarke instalujesz zupelnie normalnie, wiec problemu z instalacja miec nie mozesz. Same uprawnienia, to albo potrzeba ustawienia na pierwszym kompie w zakladce Zabezpieczenia (jesli NTFS), albo jak zwykle cos z kontem Gosc. O tym bylo juz setki razy.HUBPOZ:ale mam jeszcze jeden problem z kompa 2 nie mam uprawnien do wejscia i wyswietlenia udostepnionych dyskow na kompie 1. (przez co nie moge np zainstalowac drukarki sieciowej)
Nie wiem jak do szymona, ale ja nie rozwiazuje problemow na GG. Sorry. Od tego jest forum.HUBPOZ:Szymonie i El Nino czy mogę do was napisac na gg ?
bo mam jeszcze jeden problem...
moje gg to 3819016
wiem wiem wins wywaliłem ...
zone laba ustawiłem na medium i zaczeło chodzić !
co to ma wspólnego ? (skoro miałem ustawione dopuszczenie ip 2 kompa w zakładce firewall)
internet (z powodu braku ICS (ISC?) i braku moźliwości doinstalowania, oraz takiego samego ip automatycznie dającego dla 2 karty.)udostępniłem Win gatem i jest OK.
ale mam jeszcze jeden problem z kompa 2 nie mam uprawnien do wejscia i wyswietlenia udostepnionych dyskow na kompie 1. (przez co nie moge np zainstalowac drukarki sieciowej)
pozdr hubert
Szymonie i El Nino czy mogę do was napisac na gg ?
moje gg to 3819016
zone laba ustawiłem na medium i zaczeło chodzić !
internet (z powodu braku ICS (ISC?) i braku moźliwości doinstalowania, oraz takiego samego ip automatycznie dającego dla 2 karty.)udostępniłem Win gatem i jest OK.
ale mam jeszcze jeden problem z kompa 2 nie mam uprawnien do wejscia i wyswietlenia udostepnionych dyskow na kompie 1. (przez co nie moge np zainstalowac drukarki sieciowej)
pozdr hubert
Szymonie i El Nino czy mogę do was napisac na gg ?
moje gg to 3819016
To w jaki sposob nastapi rozwiazywanie nazw ?Szymon Grabiński:netbios przez tcp/ip w tym przypadku nie jest konieczny.
HUBPOZ, po co Ci ustawiony na drugim numer serwera Wins skoro na pierwszym nie ma postawionego takiego serwera ? Usun.
ICF to zapora ogniowa wbudowana w system xp. wlaczyc/wylaczyc mozesz ja we wlasciwosciach danego polaczenia.
co do zone alarma to przesun suwak ma medium w zakladce firewalls/mains
co do zone alarma to przesun suwak ma medium w zakladce firewalls/mains
dzięki za odpowiedz , narazie jestem w pracy więc po południu prześlę screeny.
nie wiem co to ten ICF
(jeśli chodzi o udostępnienie połączenia internetowego to ustawiałem je na tak, na połączenie sieciowe, oraz teź na koputery prywatnej sieci..
i nic więcej się nie działo.)
na pierwszym jest Zone alarf firewall, ale zrobiłem
tak jak jest napisane w innym poscie , w zakładce
firewall dodałem adres ip 2 koputera.
Xpekowy firewal jest wyłączony.
pozdr
nie wiem co to ten ICF
(jeśli chodzi o udostępnienie połączenia internetowego to ustawiałem je na tak, na połączenie sieciowe, oraz teź na koputery prywatnej sieci..
i nic więcej się nie działo.)
na pierwszym jest Zone alarf firewall, ale zrobiłem
tak jak jest napisane w innym poscie , w zakładce
firewall dodałem adres ip 2 koputera.
Xpekowy firewal jest wyłączony.
pozdr
czy masz zainstalowanego firewalla? (lub zalaczony ICF)?
czy mozesz przeslac screeny z obu kompow po wydaniu komendy ipconfig /all?
to nam ulatwi sprawe.
netbios przez tcp/ip w tym przypadku nie jest konieczny.
czy mozesz przeslac screeny z obu kompow po wydaniu komendy ipconfig /all?
to nam ulatwi sprawe.
netbios przez tcp/ip w tym przypadku nie jest konieczny.
Strona 1 / 1