2 x XP + neo = powinno się równać sieć

Sorry źe pytam 100 raz na ym forum o to samo co inni, ale nie mogę zakumać wszystkiego i potzebuje
wyrozumiałej pomocy.

kabel kross.

mam 2 kompy z xp. (instalowanym z tej samej płyty)
1 (mój) nazywa się Hubert i nie jest logowany hasłem
tylko odrazu się włącza (i chciałbym źeby tak było)
na tym jest neo. stałe ip 192.168.0.1

2)nazywa się Iza teź bez logowania.]
stałe ip 192.168.0.2
maskę taką jak pierwszy
255.255.255.0
Bramę 192.168.0.1
1 dns 192.168.0.1
wins 192.168.0.1

Obydwa w grupie roboczej MSHOME.
na obydwóch Włącz system Net bios przez TCPIP

na pierwszym ustawione tylko stałe IP
+ udostępnianie połączenia internetowego.
Pingując na 2 (192.168.0.1) 4 dostarczone i odebrane , czyli OK.

Natomiast pingując z komputera 2 (czyli tego na który chciałbym udostępnić net i z nim utworzy ć siec) Nie Pinguje do pierwszego , przekroczony czas...

obydwa połączenia sieciowe niby chodzą na obydwóch komputerach.

1) Połączenie lokalne 100mbs Realtek
2) Internet ADSL

.wszystko uwierzytelnione jako Gościa....

, i juź nie wiem co sprawdzać gdzie szukać ?
o czym nie wiem ?

Odpowiedzi: 13

el nino dokladnie to samo moge napisac tobie. skoro mowisz, ze zle pisze, to ja ci mowie, ze sie znowu myslisz i to co gdzies tam wyczytales czy sie nauczyles nie zawsze jest ta najswietsza prawda.
skoro twierdzisz, ze musi byc tak a ja mam ustawione inaczej i tez dziala, wiec pytam czy moze wiesz dlaczego tak jest. po to jest forum zeby dyskutowac.
Szymon Grabiński
Dodano
27.09.2004 20:07:56
Dlaczego mam prowadzic jakies niepotrzebne akademickie dysputy ? Podaje Ci to co wiadomo na ten temat, podaje co i jak ma byc zaznaczone a Ty rzucasz: a tam dziala. To ja odpowiem: nie interesuje mnie, czy gdzies dziala czy tez nie.
To zupelnie to samo co z kablami UTP przy 100 megabitach. Wszelkie normy mowia o maksymalnej dlugosci 100m i tego nalezy sie trzymac, natomiast niejednokrotnie spotkalem sie z tym ze siec chodzi na dlugosciach 130–150 metrow. Oczywiscie przy zastosowaniu urzadzen z powiedzmy wyzszej polki cenowej.

I to by bylo na tyle.
EL NINO
Dodano
26.09.2004 16:49:09
aaa i co wazniejsze, kompy w sieci maja przypisane adresy ip na sztywno, wiec jak to sie ma to tych ustawien?
Szymon Grabiński
Dodano
26.09.2004 14:34:15
Szymon Grabiński:
za co wiec netbios przez tcp/ip jest odpowiedzialny
Za tlumaczenie nazw netbiosowych.
http://rfc.digipedia.pl/rfc/rfc1001.txt
EL NINO
Dodano
25.09.2004 23:46:59
ok. za co wiec netbios przez tcp/ip jest odpowiedzialny, bo (bez zadnej zlosliwosci) nie dalej niz 3 dni temu mialem do czynienia z siecia, w ktorej jest ptaszek przy domyslnych ustawieniach w wins i wszystko bzyka. w sieci sa kompy z win98se i winxp.
Szymon Grabiński
Dodano
25.09.2004 21:55:23
Szymon Grabiński:
To w jaki sposob nastapi rozwiazywanie nazw ?

chodzi mi o to, ze zaznaczona moze byc pierwsza (domyslna) opcja w zakladce WINS.
Przeczytales co dokladnie napisano przy pierwszej opcji do zaznaczenia ? Zaznaczona jest domyslnie gdyby ustawienia otrzymywane byly z serwera DHCP i jest wlasciwym zostawienie jej w takim stanie jedynie wtedy. A po to jest kolejna, zeby zaznaczyc ja przy recznie wpisanym IP, na karcie laczacej komputer z drugim.
EL NINO
Dodano
25.09.2004 19:09:56

chodzi mi o to, ze zaznaczona moze byc pierwsza (domyslna) opcja w zakladce WINS.

co do drukarki, wine moze miec rowniez ZA.
mnie mozesz zlapac na GG.
Szymon Grabiński
Dodano
25.09.2004 14:28:20
HUBPOZ:
zone laba ustawiłem na medium i zaczeło chodzić !
co to ma wspólnego ? (skoro miałem ustawione dopuszczenie ip 2 kompa w zakładce firewall)
Nie znam ZA, ale moze w wyzszym trybie blokuje ICMP – bo o pingu pisales w pierwszym poscie.
HUBPOZ:
internet (z powodu braku ICS (ISC?) i braku moźliwości doinstalowania, oraz takiego samego ip automatycznie dającego dla 2 karty.)udostępniłem Win gatem i jest OK.
Brak ICS ? To niemozliwe. Szukales we wlasciwosciach odpowiedniego polaczenia sieciowego ? ICS zalacza sie na polaczeniu ktore ma dostep do internetu. Natomiast to ze IP jest z tej samej puli/klasy da sie obejsc – opisane w przyklejonym temacie. Nic sie jednak nie stalo, bo WinGate jest bardzo dobrym programem.
HUBPOZ:
ale mam jeszcze jeden problem z kompa 2 nie mam uprawnien do wejscia i wyswietlenia udostepnionych dyskow na kompie 1. (przez co nie moge np zainstalowac drukarki sieciowej)
Drukarke instalujesz zupelnie normalnie, wiec problemu z instalacja miec nie mozesz. Same uprawnienia, to albo potrzeba ustawienia na pierwszym kompie w zakladce Zabezpieczenia (jesli NTFS), albo jak zwykle cos z kontem Gosc. O tym bylo juz setki razy.
HUBPOZ:
Szymonie i El Nino czy mogę do was napisac na gg ?
bo mam jeszcze jeden problem...
moje gg to 3819016
Nie wiem jak do szymona, ale ja nie rozwiazuje problemow na GG. Sorry. Od tego jest forum.
EL NINO
Dodano
25.09.2004 00:03:49
wiem wiem wins wywaliłem ...

zone laba ustawiłem na medium i zaczeło chodzić !
co to ma wspólnego ? (skoro miałem ustawione dopuszczenie ip 2 kompa w zakładce firewall)

internet (z powodu braku ICS (ISC?) i braku moźliwości doinstalowania, oraz takiego samego ip automatycznie dającego dla 2 karty.)udostępniłem Win gatem i jest OK.

ale mam jeszcze jeden problem z kompa 2 nie mam uprawnien do wejscia i wyswietlenia udostepnionych dyskow na kompie 1. (przez co nie moge np zainstalowac drukarki sieciowej)

pozdr hubert

Szymonie i El Nino czy mogę do was napisac na gg ?
bo mam jeszcze jeden problem...
moje gg to 3819016
HUBPOZ
Dodano
24.09.2004 23:33:36
Szymon Grabiński:
netbios przez tcp/ip w tym przypadku nie jest konieczny.

HUBPOZ, po co Ci ustawiony na drugim numer serwera Wins skoro na pierwszym nie ma postawionego takiego serwera ? Usun.
EL NINO
Dodano
24.09.2004 23:14:29
ICF to zapora ogniowa wbudowana w system xp. wlaczyc/wylaczyc mozesz ja we wlasciwosciach danego polaczenia.

co do zone alarma to przesun suwak ma medium w zakladce firewalls/mains
Szymon Grabiński
Dodano
24.09.2004 15:22:25
dzięki za odpowiedz , narazie jestem w pracy więc po południu prześlę screeny.

nie wiem co to ten ICF
(jeśli chodzi o udostępnienie połączenia internetowego to ustawiałem je na tak, na połączenie sieciowe, oraz teź na koputery prywatnej sieci..
i nic więcej się nie działo.)

na pierwszym jest Zone alarf firewall, ale zrobiłem
tak jak jest napisane w innym poscie , w zakładce
firewall dodałem adres ip 2 koputera.

Xpekowy firewal jest wyłączony.

pozdr
HUBPOZ
Dodano
24.09.2004 14:50:11
czy masz zainstalowanego firewalla? (lub zalaczony ICF)?
czy mozesz przeslac screeny z obu kompow po wydaniu komendy ipconfig /all?

to nam ulatwi sprawe.
netbios przez tcp/ip w tym przypadku nie jest konieczny.
Szymon Grabiński
Dodano
24.09.2004 10:46:37
HUBPOZ
Dodano:
24.09.2004 03:59:18
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1