2 widowsy na 2 dyskach
Szukałem info na forum na ten temat, ale źaden z postów nie był odpowiedzią na mój problem.
Mam w kompe 2 dyski.
HDD1) podpięty jako Primary Master – ma 2 partycje
HDD2) podpięty jako Secondary Master – ma 1 partycję
Jako Primary Slave jest nagrywarka, a jako Secondary Slave jest odtwarzacz DVD
Na HDD1) na pierwszej partycji mam zainstalowany Windows XP.
Na HDD2) mam zainstalowany Windows 98.
Obydwa systemy były instalowane zupełnie nie zaleźnie.
Chciał bym tak zrobić uruchamianie, źeby przy starcie boot loader pytał mnie który system mam wybrać.
Po dodaniu do pliku boot.ini wiersza:
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)WINDOWS="Win 98"
windows 98 nie startuje!!!
Na multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS=... jest win xp.
Co trzeba zrobić, źeby nie trzeba było uźywać źadnych programów typu Partition Magic, albo innych Loaderów.
Tak wogóle do czego odnoszą się wartości 0 w multi, do czego 0 w disk, rdisk i partition – to ostatnie wiadomo :). Co to jest disk i rdisk.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Mam w kompe 2 dyski.
HDD1) podpięty jako Primary Master – ma 2 partycje
HDD2) podpięty jako Secondary Master – ma 1 partycję
Jako Primary Slave jest nagrywarka, a jako Secondary Slave jest odtwarzacz DVD
Na HDD1) na pierwszej partycji mam zainstalowany Windows XP.
Na HDD2) mam zainstalowany Windows 98.
Obydwa systemy były instalowane zupełnie nie zaleźnie.
Chciał bym tak zrobić uruchamianie, źeby przy starcie boot loader pytał mnie który system mam wybrać.
Po dodaniu do pliku boot.ini wiersza:
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)WINDOWS="Win 98"
windows 98 nie startuje!!!
Na multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS=... jest win xp.
Co trzeba zrobić, źeby nie trzeba było uźywać źadnych programów typu Partition Magic, albo innych Loaderów.
Tak wogóle do czego odnoszą się wartości 0 w multi, do czego 0 w disk, rdisk i partition – to ostatnie wiadomo :). Co to jest disk i rdisk.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Odpowiedzi: 1
Jesli ten XP na C: stoi na NTFSie, to nawet gdybys cuda dopisywal do boot.ini, nie obejdzie sie bez bootloadera. Natomiast jesli jest na FAT32, to na partycji (dysku C: ) musza znalezc sie pliki startowe w98 i w tym celu musisz odpalic kompa z dyskietki w98 i wklepac komende "sys c:". Dopiero pozniej trzeba przystapic do "naprawy" XP. Zrobisz to odpalajac kompa z plyty XP i nastepnie w konsoli z linii polecen komenda "fixboot". Nie wiem czy nie bedzie trzeba rowniez z konsoli "naprawic" boot.ini wklepujac "Bootcfg /scan" zeby XP wykryl istniejace systemy i dodal odpowiednie wpisy w tym pliku, albo w tym samym celu "Bootcfg /rebuild".
Strona 1 / 1