2 systemy Windows –––––> boot.ini
Mam zainstalowany Win XP na dysku C teraz chciałbym zainstalować na dysku D dodatkowo Win ME ale wiem, źe jak to zrobie to nie będe miał moźliwości wyboru systemu który ma startować. Proszę o pomoc jak powinienem to zrobić bez konieczności ruszania XP. Czy powinienem zmienić plik boot.ini ( jezeli tak to jak powinien on wyglądać ) czy moźe jest jakaś inna moźliwość ????
W tej chwili boot.ini wygląda następująco:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
W tej chwili boot.ini wygląda następująco:
[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
Odpowiedzi: 9
71DeX:A ja mam pytabnie. Co zrobic jak drugi system mam na innym dysku, nie partycji jak powienian wydladac plik boot.ini?
disk(1)partition(1)
Jednak nie liczłbym za bardzo na to , źe system bedzie zauwaźony – skorzystaj z pomocy systemu i poczytaj o poleceniu bootcfg i jego przełącznikach – np. /add
A ja mam pytabnie. Co zrobic jak drugi system mam na innym dysku, nie partycji jak powienian wydladac plik boot.ini?
Napisz jeszcze w jaki sposob instalowales tego ME. Na odlaczonym C: ?
size=24]FAT 32 [/size]
Na jakim systemie plików masz zainstalowany XP?
FAT 32 ?
NTFS ??
FAT 32 ?
NTFS ??
Dzięki wszystkim juz prawie mi się udało. Mianowicie mam juz ekran wyboru win xp lub me lecz kiedy wybieram Me ekran robi się na chwilę czarny poczym powraca ponownie do opcji wyboru win me lub xp i tak wkoło. Dlaczego tak się dzieje co jest nie tak??
Konsola odzyskiwania i polecenie bootcfg /rebuild
[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINDOWS="Microsoft Windows ME" /fastdetect
O ile się nie mylę ;)
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINDOWS="Microsoft Windows ME" /fastdetect
O ile się nie mylę ;)
http://hslab.pl/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=18 :wink: :wink: :wink:
Strona 1 / 1