2 sieciowki w 1 kompie – siec+bezposrednie polaczenie – help
Witam.
Przeszukalem spora czesc tego forum – i niestety, nie znalazlem odpowiedzi na moj problem:/, prosze wiec o pomoc:)
W mojej firmie mamy siec – jest to 5 kompow podlaczonych do huba – jeden z kompow jest serwerem – do niego jest podlaczany bezposrednio modem Chello (do jednej karty sieciowej), a druga karta sieciowa w tym kompie – jest podlaczona du HUBa.
Reszta komputerow – ma po jednej karcie – i jest podlaczona do HUBa. Wszystko chodzi ok.
Ale tu pojawia sie problem – mam zrobic tak, ze jeden z tych kompow pozostalych (nazwijmy go nr 5) – ma miec w sobie 2 karty sieciowe – i jedna – ma byc polaczona do HUBa, a druga – kabelkiem do innego kompa (ktory nie jest w sieci i ma nie miec netu) – oczywiscie krossem.
I nie wiem niestety jak to zrobic;/
Ustawienia:
Na serwie:
1 karta – automatyczne IP
2 karta – 192.168.0.1
Pozostale kompy – kolejne IP z puli 192.168.0.x
Maska: 255.255.255.0
Brama:192.168.0.1 – czyli IP serwa
Jak ustawic ustawienia, jakie protokoly itp, na kompie nr 5 i nr 6? – nr 5 ma miec internet i ma widziec pozostale kompy – jest w sieci, oraz ma widziec kompa nr 6.
A nr 6 – ma nie miec netu – tylko ma widziec kompa nr 5.
Prosze o pomoc!
Z gory dziekuje!:)
Przeszukalem spora czesc tego forum – i niestety, nie znalazlem odpowiedzi na moj problem:/, prosze wiec o pomoc:)
W mojej firmie mamy siec – jest to 5 kompow podlaczonych do huba – jeden z kompow jest serwerem – do niego jest podlaczany bezposrednio modem Chello (do jednej karty sieciowej), a druga karta sieciowa w tym kompie – jest podlaczona du HUBa.
Reszta komputerow – ma po jednej karcie – i jest podlaczona do HUBa. Wszystko chodzi ok.
Ale tu pojawia sie problem – mam zrobic tak, ze jeden z tych kompow pozostalych (nazwijmy go nr 5) – ma miec w sobie 2 karty sieciowe – i jedna – ma byc polaczona do HUBa, a druga – kabelkiem do innego kompa (ktory nie jest w sieci i ma nie miec netu) – oczywiscie krossem.
I nie wiem niestety jak to zrobic;/
Ustawienia:
Na serwie:
1 karta – automatyczne IP
2 karta – 192.168.0.1
Pozostale kompy – kolejne IP z puli 192.168.0.x
Maska: 255.255.255.0
Brama:192.168.0.1 – czyli IP serwa
Jak ustawic ustawienia, jakie protokoly itp, na kompie nr 5 i nr 6? – nr 5 ma miec internet i ma widziec pozostale kompy – jest w sieci, oraz ma widziec kompa nr 6.
A nr 6 – ma nie miec netu – tylko ma widziec kompa nr 5.
Prosze o pomoc!
Z gory dziekuje!:)
Odpowiedzi: 3
Standardowo – TCP/IP, Udostepnianie plikow i drukarek. Tak samo i to samo jak w przypadku laczenia pozostalych 5 kompow.Beneq:A protokoly?
Jesli cos nie dziala (co ?), rzeczywiscie sprawdz sieciowki (obie) i na dokladke crossa. Nieprawidlowe skrosowanie, zle docisniecie we wtyczkach, moga byc powodem braku lacznosci.
A protokoly?, bo probowalem tak – ale cos nie dziala:/
Moze jeszcze jest wina sieciowki – sprawdze w poniedzialek.
Dziekuje za odpowiedz:)
Moze jeszcze jest wina sieciowki – sprawdze w poniedzialek.
Dziekuje za odpowiedz:)
Komp nr5
pierwsza karta ustawienia jak do tej pory
druga karta:
IP 10.0.0.1
maska 255.255.255.0
Komp nr6:
IP 10.0.0.2
maska jak wyzej
pierwsza karta ustawienia jak do tej pory
druga karta:
IP 10.0.0.1